Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bednarka do fundamentu z betonu wodoszczelnego?

Recommended Posts

Witam

Czy bednarkę pod uziom fundamentowy można zastosować w ławie zalanej betonem wodoszczelnym b25w8? Czy taki beton powoduje znaczne zwiększenie rezystancji?

Na dno wykopu pójdzie kilka cm chudziaka, na to będzie lana ława. Bednarkę chciałem ułożyć po 5 cm od dołu i wewnętrznej części ławy. Ława zbrojona, zbrojenie spawane i połączone w kilku miejscach z bednarką.

Jeśli to ma znaczenie to woda teraz utrzymuje się na poziomie 1-1,3m po zimie na około 0,3m. Ściana fundamentowa zabezpieczona izolacją przeciw wodną i styropianem.

Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Edytowane przez bibipl

Wydaje mi się, że nie powinno być problemu (ale nie jestem 100% pewny), natomiast z ciekawości spytam: skąd pomysł robienia ławy fundamentowej (bo jak się domyślam, to o nią chodzi?) z wodoszczelnego betonu? Tak masz w projekcie, beton tej klasy jest wymagany z powodów wytrzymałościowych? Czy to prywatny pomysł z powodu, że woda wysoko? Jeśli to drogie, to nie ładuj się w koszty, zrób ławę z normalnego betonu zgodnie z projektem, dawanie w ławę wodoszczelnego kompletnie niczemu nie służy. Barierą przeciw podciąganiu wody ma być izolacja pozioma i to ją zrób porządnie, ława może sobie stać choćby i w wodzie, jej to nie przeszkadza nic a nic.

A i jeszcze jedno - zwłaszcza przy tak wysokiej wodzie nie rób izolacji termicznej ścian fundamentowych ze styropianu, użyj styroduru.