Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dlaczego rżysz jak bezzębna kobyła? Projekt WB-3303. Tam jak wół stoi jaka kubatura.

Z kubaturą rzeczywiście.

A magiczne słowo? :)

No to jedno mamy z głowy.

Teraz następne.

Zadałem ci pytanie o ile procent wzrośnie zużycie energii gdy podniesiemy temperaturę z 19 do 23 stopni?

Czekam na odpowiedź :)

• Odpowiedzi 205
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znam jeden taki przypadek w Szczecinie, gdzie kolega kupił dom około 150 m2 z roku 1990 i dał za niego 750 tys. PLN plus około 300 tys. PLN na wszelakie remonty....na pytanie DLACZEGO powiedział: Lokalizacja, 3 km od centrum Szczecina.

Ale to tak poza tematem....

Czyli sam widzisz - lokalizacja ...

Są ludzie którzy są skłonni dużo dopłacić aby mieszkać w mieście lub tam gdzie są ...

Są ludzie którzy chcą mieć całą infrastrukturę , chcą mieć niedaleko autobus , tramwaj , tak aby móc funkcjonować bez samochodu , mieć blisko szkołę , przedszkole , sklepy , knajpy i itd ...

I są za to skłonni zapłacić ...

A dom ?

Naprawdę nawet stary dom można wyremontować tak że niczym nie będzie się różnił od nowego. Mozna wykonać różne zmiany łącznie z architektem , przebudowy , dobudowy i można dopasować nawet stary dom do "nowych standardów" ...

Ja czasami zazdroszczę ludziom którzy mieszkają w mieście. Mogą sobie spokojnie jeździć autobusami , szkoła dla dzieci obok że dziecko może sobie spokojnie pieszo dojść , żadnych dojazdów. Nie ma problemu z dowożeniem dzieci do szkoły , na zajęcia i itd ...

Dla wielu są to najważniejsze rzeczy. Nie zależy im aby mieszkać daleko od "cywilizacji" , dojeżdzać , dowozić dzieci , jeździć samchodem kilkanaście kilometrów na zakupy , tracić dziennie nawet kilka godzin łącznie na dojazdy ...

Dla wielu bardzo ważna jest lokalizacja ....

Mnie na super lokalizacje nie stać. Działka w mieście była by droższa od mojego domu razem z działką ...

Ale są osoby które mogą sobie na to pozwolić i stac ich też na remont ...

Więc wcale się nie dziwię że ktos kupuje 50 letni dom. Zapewne były powody. Zapewne gdyby nie zależało na lokalizacji lub gdyby ten dom nie był bardzo tani to zapewne zbudował by (kupił) nowy dom ...

Ludzie naprawdę potrafią myśleć i potrafią wydawać rozsądnie kasę ...

A wracając do tematu....

Też uważam że ocieplenie jest najważniejsze ...

Bez ocieplenia naprawdę sporo ciepła ucieknie i po prostu szkoda pieniędzy.

Sam mam znajomą która mieszka na wsi i ostatnio mi powiedziała że spalili 6 ton opału. Jak żona jej powiedziała że u nas poszło 2 tony opału to lekko się zszokowała. Mnie kosztowało ogrzewanie 1500zł a ją zapewne minimum 4000zł ...

To właśnie dalej ocieplenie. Oszczedności finansowe ...

Osobiście pierwszą rzeczą którą JA bym wykonał gdybym był na miejscu tej osoby to ocieplenie , wymiana instalacji CO ...

Jeśli ograniczone są finanse to dać grzejniki. Spokojnie z montażem zmieści się w 200-300zł za jeden pokój , wykonane przez hydraulika.

Kocioł z podajnikiem uniwersalnym , np. Skamp 12KW za mniej niż chyba 7000zł.

nawet jakby wziąc kredyt na termoizoację to dzięki niższym opłatom za ogrzewanie (sądzę że w 2000zł za sezon grzewczy powinna się zmieścić) kredyt "sam się spłaci" ...

Według mnie szkoda kasy aby co roku płacić 4000zł lub więcej za ogrzewanie , jak można płacić duuużo mniej ...

I dużo mniej spalić opału , dużo mniej wrzucać opału , dużo mniej wywalac popiołu..

Czyli dużo mniej pracy , rzadsze załadunki opału ..

• 1 month później...
A wracając do tematu....

Też uważam że ocieplenie jest najważniejsze ...

Bez ocieplenia naprawdę sporo ciepła ucieknie i po prostu szkoda pieniędzy.

Sam mam znajomą która mieszka na wsi i ostatnio mi powiedziała że spalili 6 ton opału. Jak żona jej powiedziała że u nas poszło 2 tony opału to lekko się zszokowała. Mnie kosztowało ogrzewanie 1500zł a ją zapewne minimum 4000zł ...

To właśnie dalej ocieplenie. Oszczedności finansowe ...

Tu się Kaszpir w pełni z t Tobą zgadzam. Mam znajomego, który chyba już trzeci samochód kupił z silnikiem benzynowym, zamontował instalację gazową i po około 2tyś km przebiegu sprzedał go i tak z każdym jednym.. Pytam się go jaki sens zakładać gaz, bo te 2 tyś. km to on robi w ciągu roku. On mi odp., że na gazie taniej... No masakra. To tylko jeden z nielicznych, może i skrajnych przykładów, że wiele ludzie nie potrafią liczyć.