Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

pomyślałem sobie, piec o podobnej mocy, tyle że na węgiel (groszek), gdyż w mojej części gazu nie ma. Zacząłem też czytać różne poradniki i fora i niestety moja pewność w moc kotła nieco zmalała (znalazłem bardzo różne porady dot. wyliczeń na zapotrzebowanie ciepła), a gdy zacząłem przeglądać dane na stronach producentów kotłów, stwierdziłem, że już nic nie wiem.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Siedem lat temu nie przyszło mi do głowy że jest takie forum. Brak gazu zdecydował o założeniu pieca na ekosyf.

Teraz nawet jakby producent pieca na ekogroszek zaoferował przywiezienie go za darmo, montaż gratis, to się bym nie zdecydował.

• Odpowiedzi 205
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Siedem lat temu nie przyszło mi do głowy że jest takie forum. Brak gazu zdecydował o założeniu pieca na ekosyf.

Teraz nawet jakby producent pieca na ekogroszek zaoferował przywiezienie go za darmo, montaż gratis, to się bym nie zdecydował.

A co 7 lat temu oferowali producenci ?

Zwykły palnik albo tłoka, zwykły sterownik dwustanowy, najlepiej 25kW na 120m2 a Wy łykaliście to jak pelikany :)

Ja swój kocioł razem z wszystkimi gratami typu grzejniki, obiegówki, zasobnik CWU i armaturą wystawiłem na aledrogo - oddałbym to za darmo, ale żeby się zabawić dałem licytację od złotówki i "zaporową" (tak mi się zdawało) cenę kup teraz za 1500zł:) Generalnie chodziło o to żeby ktoś mi go zabrał z podwórka, bo krajobraz szpecił;)

Żeby nie skłamać po jakiejś godzinie od wystawienia aukcji kocioł już był na lawecie u gościa, który patrzył na mnie z takim politowaniem jakbym był ostatnim frajerem;) A ja cieszyłem się jak dziecko, że pozbyłem się znienawidzonego rupiecia i jeszcze ktoś za to zapłacił:o

Żeby nie skłamać po jakiejś godzinie od wystawienia aukcji kocioł już był na lawecie u gościa, który patrzył na mnie z takim politowaniem jakbym był ostatnim frajerem;)

Spróbuj tak zrobić z pompą ile będzie wisieć, hehe

Szkoda że nie mówiłeś, miałbym chętnych od ręki i za nieporównywalną kasę.

Widzisz tu można powiedzieć że idą jak świeże bułeczki :)

Zwykły palnik albo tłoka, zwykły sterownik dwustanowy, najlepiej 25kW na 120m2 a Wy łykaliście to jak pelikany :)

A coś się w tej kwestii zmieniło:confused:

Z ciekawości wszedłem na stronę polecanego przez was SKAM,a i okazuje się, że kupując dzisiaj również dostałbym 25kW - widocznie taki jest idealny do mojego domu;)

Nie, gdybyś zadzwonił to choć na "oko" jak się Artur śmieje, dostałbyś kocioł jak trzeba.

Ja nie mam wpływu na to co piszą producenci.

Zapytaj tych co u mnie kotły kupowali, jaka jest rozmowa.

Najpierw ja pytam, co bardzo dziwi ludzi i przeważnie wychodzi na to że z 35kW czy 25 po ciężkiej batalii pozostaje 7 czy 12kW i nawet nie wiesz ile trzeba się nagadać żeby kogoś przekonać że tyle wystarczy i to jeszcze z naddatkiem.

Nie, jest Pan w tzw. "mylnym błędzie"

Kupiłem Elektromet 25kW ( taką moc zapodał fachura), ze sterownikiem REG-05, i podajnikiem ślimakowym.

Palnik uszczelniłem.

Jeszcze chyba nie sprzedałem Skama 25kW, dwa lata temu poszły dwie 35-tki (RBR) na jakieś fermy, w tym roku o ile dobrze pamiętam RBR 25kW na warsztat samochodowy gdzie instalator chciał wstawić 75kW, ostatnio na pensjonat 380m, bez ocieplenia zew. też 25-tka, miał być 45kW.

Przepraszam bo zapomniałem jeszcze o 25-ce na świetlicę wiejską w Gm. Wicko nad morzem.

Edytowane przez karoka65
Uzupełnienie

Żeby nie skłamać po jakiejś godzinie od wystawienia aukcji kocioł już był na lawecie u gościa, który patrzył na mnie z takim politowaniem jakbym był ostatnim frajerem;) A ja cieszyłem się jak dziecko, że pozbyłem się znienawidzonego rupiecia i jeszcze ktoś za to zapłacił:o

Gdyby musiał dalej mieszkać w aktualnym domu zrobiłbym tak samo.

Ekosyf opylił i wstawił powietrzną.

Choć od dwóch lat w ulicy mam już gaz.

Nie, jest Pan w tzw. "mylnym błędzie"

Kupiłem Elektromet 25kW ( taką moc zapodał fachura), ze sterownikiem REG-05, i podajnikiem ślimakowym.

Palnik uszczelniłem.

A kolega to też świetlicę ogrzewał tą 25-tką czy może jakiś kościół ?

Widać powinieneś narzekać na tego "fachmana" a nie na wszystko.

Musiałbym szukać w necie co to było REG-05 :)

Wtedy nie było, eCoala, SPP, Bruli, Cobry, Iryda tylko wpisy jakie to wszystko jest automatyczne i klnie Wiwaldi na tą automatykę do dziś jak to Artur napisał :)

A kolega to też świetlicę ogrzewał tą 25-tką czy może jakiś kościół ?

Widać powinieneś narzekać na tego "fachmana" a nie na wszystko.

Musiałbym szukać w necie co to było REG-05 :)

Wtedy nie było, eCoala, SPP, Bruli, Cobry, Iryda tylko wpisy jakie to wszystko jest automatyczne i klnie Wiwaldi na tą automatykę do dziś jak to Artur napisał :)

250m2.

Piec w kościele ?

Myślałem że tam jest ciepło od gorącej modlitwy.;)

Widzisz teraz na nowe domy 250m2 wstawia się kotły 10 czy 12kW.

Taka mała różnica :)

Mam 17-ki u klientów na 320m2 a jest i na 550m2 i jakoś tam też sobie radził przez dwie zimy.

Rozumiesz tą małą może dla Ciebie różnicę ?

Ty trafiłeś pechowo właśnie na PRLowskiego fachmana jak go nazwałeś, 1kW na 10m2, tyle że ci jeszcze choć z 5 w "zapasie" nie dorzucił :)

Zarzucasz mi PRLowskie wychowanie, to prawda tyle że ja dalej czuję się na 20-latka i to jest chyba z pożytkiem dla inwestorów :)

Edytowane przez karoka65

Ale o co chodzi Panowie? Nie straszcie tymi piecami tylko doradźcie pytającemu. Sama też niedługo stanę przed wyborem pieca,bez braku alternatywy,bo gazu niema i nie będzie. Boję się cholernie tego pieca,ale coś za coś. Albo zostaję w bloczku i operuję pokrętłem, albo mam piękny dom i muszę go w jakiś sposób ogrzać. Nie piszcie bzdur tylko powiedzcie Panu jaki wybrać piec i tyle.

Bo wpadł na forum, przeczytał takie brednie jak piszesz i wtopił 80 tysi.

Podobno dałeś mnie do ignorowanych ? :)

Niestety jak jestem wylogowany widzę wszystkie twoje "złote" myśli :bash:

A w tym poprzednim zdaniu ewidentnie kłamiesz, zresztą mnie to nie dziwi. Podaj nick gościa? Poczytamy sobie co kto mu doradzał.

Gość Arturo72
Sama też niedługo stanę przed wyborem pieca,bez braku alternatywy,bo gazu niema i nie będzie.

Standartowe pytanie,czy OZC zrobione ?

Od tego zależy wszystko,to jest podstawa.

Tylko,nie mów,że OZC nie zrobione bo jeśli faktycznie nie zrobione to nie możesz mówić,ze alternatywy nie ma,bo prostu nie wiesz czy jej nie ma.

A jeśli zrobione to rzucaj na tapetę,obaczym i doradzim.

Edytowane przez Arturo72

Niestety jak jestem wylogowany widzę wszystkie twoje "złote" myśli :bash:

A w tym poprzednim zdaniu ewidentnie kłamiesz, zresztą mnie to nie dziwi. Podaj nick gościa? Poczytamy sobie co kto mu doradzał.

W czym kłamię ?

Nie wiem kto i kiedy mu doradzał, nie mam pojęcia jaki miał nick.

Zadzwonił i opowiedział swoją historię. Wiem że w kotłowni było ciasno, trzeba było zrobić zasobnik otwierany z boku a nie od przodu bo wisiał reku i standardowo nie szłoby uzupełnić paliwa ( otworzyć zasobnika )

Jeśli chcesz sprawdzić to zadzwonię jutro i zapytam czy mogę Ci podać numer telefonu do niego, będziesz mógł sobie pogadać i przekonać go że pompa za którą wybulił tyle szmalu jest cacy. Może przekonasz go że 18,5 czy 19-ście stopni to temp. komfortowa dla niego i jego rodziny i codzienne pierdzielenie się z kominkiem to sama radość.

Wybudowany ma ten domek pod Wrockiem.

Gość Arturo72
W czym kłamię ?

Zadzwonił i opowiedział swoją historię. Wiem że w kotłowni było ciasno, trzeba było zrobić zasobnik otwierany z boku a nie od przodu bo wisiał reku i standardowo nie szłoby uzupełnić paliwa ( otworzyć zasobnika )

Jeśli chcesz sprawdzić to zadzwonię jutro i zapytam czy mogę Ci podać numer telefonu do niego, będziesz mógł sobie pogadać i przekonać go że pompa za którą wybulił tyle szmalu jest cacy. Może przekonasz go że 18,5 czy 19-ście stopni to temp. komfortowa dla niego i jego rodziny i codzienne pierdzielenie się z kominkiem to sama radość.

Kłamiesz tym co powyżej.

Możesz zadzwonić do niego i powiedzieć,że firma,która mu to montowała dała d..y i spierdzieliła montaż i dobrała pompę na oko,tak jak ty to robisz.

Druga sprawa,że gość nic nie wiedział o domu,który buduje czyli źle o nim to świadczy jako o inwestorze.

Jak zadzwonisz to spytaj się o nick i podaj na forum,skoro gość jest z forum to zobaczymy tą instalację.

W czym kłamię ?

Czekam na telefon lub nick.