kobra64 10.07.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 (edytowane) Ekogroszkiem zagrzeję ten dom przed wykonaniem ocieplenia ścian taniej niż gazem po typowym 10 - 15 cm ociepleniu. A jeżeli porównywać koszt obu nośników przed ociepleniem - ekogroszkiem wyjdzie mi mniej niż połowa kosztu ogrzewania gazowego. Tym bardziej że chłopak jest z Katowic. Edytowane 10 Lipca 2014 przez kobra64 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 10.07.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 A i jeszcze drobiazg - ten dom już ma kotłownię ( w piwnicy ) i komin. Gazu nie ma - trzeba projekt, uzgodnienie, przyłącz i instalację zalicznikową. W inwestycji gaz wyjdzie ze 30 - 40% drożej niż kocioł na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 11.07.2014 03:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Bardzo ciekawe. Czytam już z 3-ci raz jak podajesz w rożnym wątku przykłady doboru kW pieca do metrażu domu. Jak to te kotły były przewymiarowane. Zgadzam z tym sie. I tak piszesz o 17kW na 320m2 a nawet na 550m2 Piszesz o 10kW czy 12kW na 250m2. To z logiki wynika ze autor wątku na dom 130m2 będzie potrzebował piec na ekogroszek 5-6kW. Podaj linki do kilku takich piecy chętnie kupie!! U mnie właśnie potrzeba taki piecyk a mniejszy niż niby 10kW czy 12kW nie znalazłem. W wpisie nr 47 podajesz info o piecach nawet 7kW. Kto takie na ekogroszek sprzedaje? Bo na dziś JA znalazłem najmniejszy piec 10kW z moca minimalna 3kW a takie domki autora 130m2 czy mój 160m2 lepiej docieplony potrzebuje 80% sezony moc 1,5-2kW czyli dużo mniej niż minimalne 3kW. Czekam z niecierpliwością na linki.Mam taki 17kW na 320m2 w starym poniemieckim domu i kocioł grzeje CWU dla 10 osób. Jeżeli o takie dane pytałeś to już jedno znalazłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 11.07.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Mam taki 17kW na 320m2 w starym poniemieckim domu i kocioł grzeje CWU dla 10 osób. Jeżeli o takie dane pytałeś to już jedno znalazłeś. Nie o takie dane pytałem. Pytam nadal. Skoro 17kW jest do domów 320m2. Skoro 10-12kW (wg. eksperta od ekogroszku a na pewno dla mnie wie dużo o tym paliwie i kotłach) jest do domów 250m2. To jaki piec mocy 5-6 kW poleca do domu 130m2?? Konkretnie o takie piece pytam. 5-6kW, maks 8kW. Moc w zakresie od 1,5kW, maks 2kW. Jak nie chce szukać linków niech poda nazwy. Chociaż z 5 pieców aby było z czego wybrać. Jak bedą 3 to też będzie dobrze. Jak będzie jeden to też się ucieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.07.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Ekogroszkiem zagrzeję ten dom przed wykonaniem ocieplenia ścian taniej niż gazem po typowym 10 - 15 cm ociepleniu. A jeżeli porównywać koszt obu nośników przed ociepleniem - ekogroszkiem wyjdzie mi mniej niż połowa kosztu ogrzewania gazowego. Tym bardziej że chłopak jest z Katowic. To jakiej mocy kocioł wstawisz do tego domu przed ociepleniem? I co będzie po ociepleniu? I podaj w którym miejscu Trollu ktoś z nas wspomniał o pompie do tego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.07.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 To jakiej mocy kocioł wstawisz do tego domu przed ociepleniem? I co będzie po ociepleniu? I podaj w którym miejscu Trollu ktoś z nas wspomniał o pompie do tego domu? 17 kW z obrotową retortą Ardeo. I będzie ciepełko. Po ociepleniu będzie... nadal ciepełko, spadnie zużycie opału i poza tym nic się dziać nie będzie. Na własnym przykładzie - ja takim kotłem grzeję przyzwoicie ocieplony ( 15 cm ściany, 30 - 40 cm dach, 5 cm styroduru na fundamencie i 10 pod posadzką ) budynek magazynowo biurowy 200 metrów o średniej wysokości 3,5 metra. Wiosną wyłączam ogrzewanie hali, zostaje grzanie samego socjalu i biura - to jest jakieś niespełna 60 metrów. I kocioł sobie radzi zarówno zimą z 200 metrami jak i wiosną z 60 metrami. Jedyna różnica jest w zużyciu opału. Do grzania samego socjalu palił mi 4 - 5 kilo najtańszego miału ( koszt na dobę niespełna 2 zeta, nocami koło zera było, czasem przymrozki a w dzień +10 do + 15 ), do grzania całości w najmroźniejsze dni tej niby - zimy ( coś - 18 czy jakoś tak było ze 4 noce z rzędu, raz nawet poniżej 20 spadło a w dzień koło -5 się trzymało ) palił koło 15 do 20 kilo najtańszego ekogroszku ( koszt na dobę rzędu 10 - 12 zeta ). Może bardziej drastyczny przykład Ci podam. W domu mam stary 10 -cio letni kocioł 29 kW ze zwykłym palnikiem fajkowym. Obecnie grzeję nim CWU. Średnie zużycie mam koło 3 kilo na dobę. Kocioł pracuje w trybie ciągłym ze średnią mocą rzędu 0,5 - 0,6 kW. Z taką mocą potrafi pracować kolos 29 kW zdolny ze 3 takie jak mój domy ogrzać - i chodzi bezawaryjnie od 10 lat. Również komin ma się dobrze - a w domu mam komin murowany z pełnej cegły, żaden systemowy czy tam coś. Więc może wytłumacz mi teraz Ty, jakich nieszczęść się spodziewasz jeżeli po ociepleniu będzie grzał ten sam kocioł który sobie przed ociepleniem radził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.07.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Nie o takie dane pytałem. Pytam nadal. Skoro 17kW jest do domów 320m2. Skoro 10-12kW (wg. eksperta od ekogroszku a na pewno dla mnie wie dużo o tym paliwie i kotłach) jest do domów 250m2. To jaki piec mocy 5-6 kW poleca do domu 130m2?? Konkretnie o takie piece pytam. 5-6kW, maks 8kW. Moc w zakresie od 1,5kW, maks 2kW. Jak nie chce szukać linków niech poda nazwy. Chociaż z 5 pieców aby było z czego wybrać. Jak bedą 3 to też będzie dobrze. Jak będzie jeden to też się ucieszę. Najmniejszy znany mi kocioł to Skam-P 7KW. Jest to model na "specjalne" zamówienie , bo jest podobno bardzo małe zainteresowanie. Z zejściem z mocą to po to jest modulacja. Sam przez chwilę grzałem same CWU i spalałem 1,9kg na dobę opału , więc kocioł działał na symbolicznej mocy ... Palniki chyba ciągle najniższej mocy są chyba 12-15KW ... Szkoda że samu producenci palników nie myślą o produkcji mniejszej mocy palników Przydałby się np. mikro palnik 7KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.07.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Niesamowite! To skąd biorą się ci wszyscy nieszczęśnicy, którzy klną na czym świat stoi paląc węglem skoro to sam miód? W XXI wieku kocioł na węgiel to archaizm i wszędzie gdzie to możliwe należy tego unikać! Zresztą Unia zrobi niedługo z tym porządek. Co do autora wątku, karoka pewnie już mu montuje kociołek. Dla niego nie ma znaczenia czy można inaczej, ważna jest sprzedaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.07.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 No i kobra podaj cytat gdzie ktoś z nas wspomniał o pompie ciepła do tego domu. Oskarżyć potrafisz, teraz pora na dowód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.07.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Nie o takie dane pytałem. Pytam nadal. Skoro 17kW jest do domów 320m2. Skoro 10-12kW (wg. eksperta od ekogroszku a na pewno dla mnie wie dużo o tym paliwie i kotłach) jest do domów 250m2. To jaki piec mocy 5-6 kW poleca do domu 130m2?? Konkretnie o takie piece pytam. 5-6kW, maks 8kW. Moc w zakresie od 1,5kW, maks 2kW. Jak nie chce szukać linków niech poda nazwy. Chociaż z 5 pieców aby było z czego wybrać. Jak bedą 3 to też będzie dobrze. Jak będzie jeden to też się ucieszę. Na przykład skam-p 7kw i sterownik spp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 11.07.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Najmniejszy znany mi kocioł to Skam-P 7KW. Jest to model na "specjalne" zamówienie , bo jest podobno bardzo małe zainteresowanie. Z zejściem z mocą to po to jest modulacja. Sam przez chwilę grzałem same CWU i spalałem 1,9kg na dobę opału , więc kocioł działał na symbolicznej mocy ... Palniki chyba ciągle najniższej mocy są chyba 12-15KW ... Szkoda że samu producenci palników nie myślą o produkcji mniejszej mocy palników Przydałby się np. mikro palnik 7KW no właśnie "był" jeden 7kW ale się nie przyjął bo ekogroszek dobrze wiemy nie ma małych palników i mieć długo nie będzie. Nie ma praktycznie mniejszych piecy niż 12kW bo takie są palniki. Moc minimalna ok 3kW (wersja optimum) do 3,3-3,6kW. Taką moc to potrzebuje dom 130m2 około 20% sezonu a potem 80% sezonu pół ciepła idzie w komin aby się to paliło a pół ciepła idzie w dom. Liczenie sprawności kotła, czyli ile idzie w komin a ile do domu metodą OTGiS praktycznie poniżej 3kW powoduje tak duże błędy obliczeniowe, że nikt poważny się tego nie podejmuje. Morał z tego taki: mamy piecyki 12kW dla domów 130m2 i takie same do 230m2. Oznacza to dla przeciętnego zjadacza chleba, ze coś jest nie tak! Otóż ten piec 12kW w domu np: 230m2 popracuje na ładnej wydajności a w domu 130m2 wydajność sezonowa kotła może być o 25% już mniejsza. Co oznacza, ze paląc w domach ciepłych lub małych takimi kotłami to do rachunku za gaz już nam nie daleko. I to dla mnie najważniejszy morał przy liczeniu opłacalności ekogroszku w małych lub ciepłych domach. Klapa tych piecy, ale jak ktoś nie ma gazu w działce oraz pieniędzy na PC to cóż innego mu zostaje .... ekogroszek nawet z tak małą sprawnością sezonową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gratym 11.07.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Standartowe pytanie,czy OZC zrobione ? Od tego zależy wszystko,to jest podstawa. Tylko,nie mów,że OZC nie zrobione bo jeśli faktycznie nie zrobione to nie możesz mówić,ze alternatywy nie ma,bo prostu nie wiesz czy jej nie ma. A jeśli zrobione to rzucaj na tapetę,obaczym i doradzim. Dzięki, na razie nie wiem co to OZC, może mąż wie( ale teraz jest w pracy).U nas na pewno będzie piec na ekogroszek, ale to wątek tommy_go, więc nie będę się wcinać ze swoim. Poza tym tommy_g chyba nie dostał jeszcze konkretnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.07.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 A teraz takich parę uwag. Dom ma 50 lat, kolega pisze że całość środka jest do roboty. Zamierza wymienić okna, dach zrobiony, ściany do ocieplenia w mniej lub bardziej odległej przyszłości. Ja robiąc tą chatę przy jakimś ograniczonym budżecie ocieplenie ścian odsunąłbym jeszcze dalej. Są ważniejsze kwestie. Będzie miał wszystko na wierzchu - a chata ma 50 lat. Sprułbym całą instalację wod - kan i CO, sprawdziłbym też elektrykę. W domach z tego okresu zdarzają się kwiatki typu wewnętrzna instalacja elektryczna w aluminium robiona. Na przekrojach grożących pożarem przy podłączeniu jakiegokolwiek większego odbiornika. Kanaliza często na rurach żeliwnych, po tylu latach światła zostało pewnie połowa z przekroju takiej rury. Rury wody jak są stalowe i mają 50 lat - mogą przetrwać jeszcze parę lat, a równie dobrze za pół roku szlak je trafić może. Tym bardziej że instalki stały 15 lat nieużywane, tam jest wyłącznie korozja i kamień. Pół roku po zakończeniu kapitalnego remontu wnętrza ryć wszystko od nowa - przykra by to była historia. Ja kolego przed zrobieniem czegokolwiek na ścianach i posadzkach wymieniłbym wszystkie instalacje. Wywaliłbym te stare żeliwne kaloryfery - na skupie złomu za 10-cio żeberkową harmonię dostaniesz koło 6 dych, stówkę dołożysz i masz panelaka . Przemyślałbym może zrobienie w części pomieszczeń podłogówek - PEX jest tani a ułożenie samemu kilku obiegów żadna filozofia. Dopiero po instalkach okna, ściany i posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gratym 11.07.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Standartowe pytanie,czy OZC zrobione ? Od tego zależy wszystko,to jest podstawa. Tylko,nie mów,że OZC nie zrobione bo jeśli faktycznie nie zrobione to nie możesz mówić,ze alternatywy nie ma,bo prostu nie wiesz czy jej nie ma. A jeśli zrobione to rzucaj na tapetę,obaczym i doradzim. Dzięki, na razie nie wiem co to OZC, może mąż wie( ale teraz jest w pracy).U nas na pewno będzie piec na ekogroszek, ale to wątek tommy_go, więc nie będę się wcinać ze swoim. Poza tym tommy_g chyba nie dostał jeszcze konkretnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.07.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 No i kobra podaj cytat gdzie ktoś z nas wspomniał o pompie ciepła do tego domu. Oskarżyć potrafisz, teraz pora na dowód. Znowu łapaj złodzieja? Post wcześniej od tego cytowanego napisałeś trollu: Co do autora wątku, Karoka pewnie już mu montuje kociołek.Oskarżyć potrafisz. Masz na to jakiś dowód? Przedstaw go, wtedy ja pomyślę o przedstawianiu dowodów Tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.07.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Znowu łapaj złodzieja? Post wcześniej od tego cytowanego napisałeś trollu: Co do autora wątku, Karoka pewnie już mu montuje kociołek.Oskarżyć potrafisz. Masz na to jakiś dowód? Przedstaw go, wtedy ja pomyślę o przedstawianiu dowodów Tobie. Hehe My z karoką mamy od dawna na pienku Kaśkę przejął to i mam prawo sądzić, że i tutaj nie było inaczej. No to podaj Trollu gdzie pisaliśmy o pompie ciepła do tego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.07.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 (edytowane) Dzięki, na razie nie wiem co to OZC, może mąż wie( ale teraz jest w pracy).U nas na pewno będzie piec na ekogroszek, ale to wątek tommy_go, więc nie będę się wcinać ze swoim. Poza tym tommy_g chyba nie dostał jeszcze konkretnej odpowiedzi. A to tak z miłości do węgla ? Z ciekawości a czemu nie prąd ? Czym prędzej zróbcie OZC bo bez tego to jak kupno pierwszego lepszego auta z pierwszego lepszego autosalonu,prawda,że nie rozsądne ? A jak wyjdzie,że potrzebujecie kocioł o mocy max.2kW to co wtedy ? Jak jest potrzeba kupna auta typowo miejskiego z niskim spalaniem to kupujemy mesia S klasy z silnikiem 6l i spalaniem 30l/100km ? Edytowane 11 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.07.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Hehe My z karoką mamy od dawna na pienku Kaśkę przejął to i mam prawo sądzić, że i tutaj nie było inaczej. No to podaj Trollu gdzie pisaliśmy o pompie ciepła do tego domu? Prawo to Ty owszem masz pier...lić od rzeczy - i nie wahasz się z niego korzystać. Dowodu nie widzę. Zobaczę - przemyślę przedstawienie własnego. A jak na razie - mam prawo po Twoich postach wnosić że jesteś sprzedawcą pomp ciepła. Takie samo jak to Twoje do tego aby uważać że Karoka autorowi wątku kociołek montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gratym 11.07.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 (edytowane) A to tak z miłości do węgla ? Z ciekawości a czemu nie prąd ? Czym prędzej zróbcie OZC bo bez tego to jak kupno pierwszego lepszego auta z pierwszego lepszego autosalonu,prawda,że nie rozsądne ? A jak wyjdzie,że potrzebujecie kocioł o mocy max.2kW to co wtedy ? Jak jest potrzeba kupna auta typowo miejskiego z niskim spalaniem to kupujemy mesia S klasy z silnikiem 6l i spalaniem 30l/100km ? Ogrzewanie na prąd? Ludzie o czym on pisze? To tak w komunalnych robią,żeby jeszcze bardziej tych biednych ludzi pogrążyć w długach i biedzie. Chcesz kolego puścić mnie z torbami przy czwórce dzieci. A jeszcze dodam,że jeżdżę Kią Carnivalem, też mi się nie opłaca,bo silnik 3,0,ale cóż nie ma jak upchnąć 4 dzieci. Ach ty ze Ślaska,to pewnie nienawidzisz węgla. Ja z Zielonych Płuc Polski,to nie mam nic do niego. ach Edytowane 11 Lipca 2014 przez gratym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.07.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 (edytowane) Ogrzewanie na prąd? Ludzie o czym on pisze? To tak w komunalnych robią,żeby jeszcze bardziej tych biednych ludzi pogrążyć w długach i biedzie. Chcesz kolego puścić mnie z torbami przy czwórce dzieci. A jeszcze dodam,że jeżdżę Kią Carnivalem, też mi się nie opłaca,bo silnik 3,0,ale cóż nie ma jak upchnąć 4 dzieci. Tak sądzisz ? To ile Wasz dom zuzylby prądu na ogrzewanie ? Mój zuzylby tej zimy 1900*2,5=4750kWh,grzeje 125m2. Duzo ? A zuzylem faktycznie,też prądem tylko z lepszą sprawnością 1900kWh. A z węglem fakt,mam odrzut na samą myśl o nim i dlatego od samego początku,jeszcze przed wyborem projektu wiedzialem,że tego syfu u mnie nie będzie i będę grzal właśnie prądem. Edytowane 11 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts