Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prawo to Ty owszem masz pier...lić od rzeczy - i nie wahasz się z niego korzystać. Dowodu nie widzę. Zobaczę - przemyślę przedstawienie własnego. A jak na razie - mam prawo po Twoich postach wnosić że jesteś sprzedawcą pomp ciepła. Takie samo jak to Twoje do tego aby uważać że Karoka autorowi wątku kociołek montuje.

Karoka nie zaprzeczył z Kaśką :yes:

Ty natomiast Trollu oskarżasz nas o proponowanie do tego domu pompy ciepła. Więc proszę wskaż jakiś cytat!

Nie ma? I być nie może, bo nikt tutaj nawet słowem o PC nie wspomniał! :p

Natomiast co jest w tym złego, że szukamy sposobu, żeby inwestor zrobił system bezobsługowy??? Co złego jest w tym, że zalecamy zrobić najpierw ocieplenie a dopiero po nim dobierać kocioł???

Kobra, staruszku, mamy XXI wiek! Pobudka :)

• Odpowiedzi 205
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ogrzewanie na prąd? Ludzie o czym on pisze? To tak w komunalnych robią,żeby jeszcze bardziej tych biednych ludzi pogrążyć w długach i biedzie. Chcesz kolego puścić mnie z torbami przy czwórce dzieci. A jeszcze dodam,że jeżdżę Kią Carnivalem, też mi się nie opłaca,bo silnik 3,0,ale cóż nie ma jak upchnąć 4 dzieci.:p

Ach ty ze Ślaska,to pewnie nienawidzisz węgla. Ja z Zielonych Płuc Polski,to nie mam nic do niego.

Ale kolor zapewne już wybrany.

Tak sądzisz ?

To ile Wasz dom zuzylby prądu na ogrzewanie ?

Mój zuzylby tej zimy 1900*2,5=4750kWh,grzeje 125m2.

Duzo ?

A zuzylem faktycznie,też prądem tylko z lepszą sprawnością 1900kWh.

A z węglem fakt,mam odrzut na samą myśl o nim i dlatego od samego początku,jeszcze przed wyborem projektu wiedzialem,że tego syfu u mnie nie będzie i będę grzal właśnie prądem.

No wydaje mi,że to droższe grzanie. To mój domek ma 151m2 pow.użytkowej, kubatura 698m3 (jeśli to istotne). To mi dałeś do myślenia z tym prądem.

To jakiej mocy kocioł wstawisz do tego domu przed ociepleniem? I co będzie po ociepleniu?

I podaj w którym miejscu Trollu ktoś z nas wspomniał o pompie do tego domu?

Ja wspomniałem, w poście numer 50.

Nie umiem wklejać.

Nie sprzedaje pomp, zamierzam założyć kable grzejne,a teraz grzeje ekosyfem.

Żartujesz sobie ze mnie.

Oczywiście!

Wyobraź sobie, że powstaje wiele domów bez kotła (nie pieca!), nikt nie musi niczego doglądać, nikt nie musi jechać kupić, zwalić, załadować, rozpalić, wyczyścić, wywieźć itd. Nie trzeba budować komina, ani nawet kotłowni za 2-2,5tyś. za m2, a rachunki są śmiesznie małe. Tego nie trzeba robić, ale należy włączyć myślenie, najlepiej jeszcze przed wyborem projektu!

Gość Arturo72
No wydaje mi,że to droższe grzanie. To mój domek ma 151m2 pow.użytkowej, kubatura 698m3 (jeśli to istotne). To mi dałeś do myślenia z tym prądem.

Dlatego zrób OZC a potem wybieraj.

OZC powinno się robić przed budową bo wtedy wiadomo na co można sobie pozwolić i co zrobić żeby było tanio bez syfu w domu.

4750kWh to jakieś 1500zł,przy źródle ciepła,które kosztuje tylko 2,5tys.zł a dodatkowo wyrzucamy komin z projektu czyli dodatkowa oszczędność kasy i dlatego OZC przed budową.

Dzięki temu wiedziałem ile energii zuzyje na ogrzewanie.

Oczywiście!

Wyobraź sobie, że powstaje wiele domów bez kotła (nie pieca!), nikt nie musi niczego doglądać, nikt nie musi jechać kupić, zwalić, załadować, rozpalić, wyczyścić, wywieźć itd. Nie trzeba budować komina, ani nawet kotłowni za 2-2,5tyś. za m2, a rachunki są śmiesznie małe. Tego nie trzeba robić, ale należy włączyć myślenie, najlepiej jeszcze przed wyborem projektu!

Poczytałam sobie o Pompie Ciepła,to o to chodzi. Danfos, To jakaś nowość! A ile to kosztuje? Pewnie baaaaaaardzo dużo?

Dlatego zrób OZC a potem wybieraj.

OZC powinno się robić przed budową bo wtedy wiadomo na co można sobie pozwolić i co zrobić żeby było tanio bez syfu w domu.

4750kWh to jakieś 1500zł,przy źródle ciepła,które kosztuje tylko 2,5tys.zł a dodatkowo wyrzucamy komin z projektu czyli dodatkowa oszczędność kasy i dlatego OZC przed budową.

Dzięki temu wiedziałem ile energii zuzyje na ogrzewanie.

No kominy już są. Czekamy na więźbę. To po ptokach!!!

Poczytałam sobie o Pompie Ciepła,to o to chodzi. Danfos, To jakaś nowość! A ile to kosztuje? Pewnie baaaaaaardzo dużo?

Niekoniecznie, może być nawet czysty prąd w drugiej taryfie. A jeżeli chodzi o pompę ciepła to w 30tyś spokojnie można się zmieścić.

Policz sobie teraz ile kosztuje wybudowanie kotłowni dla kotła z podajnikiem, komina, jak i koszt samego kotła. Ciekawe co ci wyjdzie.

Ale mi namotaliście. Zapodam temat mężowi. Kotłownie już mam,więc nie mam co liczyć, nie wiem też jaki był jej koszt, musiałabym zapytać męża. A w d... z tym wszystkim. Założeniem było piec na ekogroszek,pelet czy tam inne cóś, i teraz co? A może jeszcze wiąże się z tym odwiedzenie 100 urzędów,bo w projekcie piec,a tu jakaś zmiana. Idę gotować obiad. Miłego dnia Panowie!

Niekoniecznie, może być nawet czysty prąd w drugiej taryfie. A jeżeli chodzi o pompę ciepła to w 30tyś spokojnie można się zmieścić.

Policz sobie teraz ile kosztuje wybudowanie kotłowni dla kotła z podajnikiem, komina, jak i koszt samego kotła. Ciekawe co ci wyjdzie.

To na PC nie trzeba jakiegoś pomieszczenia? Gdzie to wszystko razem ze zbiornikiem CWU stoi? Chyba nie w salonie obok TV czy sypialni za łóżkiem? Chyba trochę przesadzasz z tym pomieszczeniem. Widziałem gdzieś zdjęcia instalacji pompy ciepła i trochę tych klamotów jest więc też to musi stać w pomieszczeniu do tego przeznaczonym.

To na PC nie trzeba jakiegoś pomieszczenia? Gdzie to wszystko razem ze zbiornikiem CWU stoi? Chyba nie w salonie obok TV czy sypialni za łóżkiem? Chyba trochę przesadzasz z tym pomieszczeniem. Widziałem gdzieś zdjęcia instalacji pompy ciepła i trochę tych klamotów jest więc też to musi stać w pomieszczeniu do tego przeznaczonym.

PC zajmuje jakieś 0,5m2. Ile miejsca potrzebuje kocioł na groch z podajnikiem? Również do obsługi.

Pomieszczenie gospodarcze w którym stoi moja PC ma 5,5m2. Znajduje się w nim PC, stacja uzdatniania wody, pralka, suszarka, kosz na brudy, zlew, miejsce na miotły, jest jeszcze przejście do garażu a na ścianie wiszą sobie dwa zbiorniki na wodę (jeden większy nie wszedł).

Gdybym wybrał kocioł na węgiel musiałbym dodatkowo wybudować kotłownie.