Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kocioł ok. 8000zł. Pomieszczenie zarówno na kocioł jak i PC jest potrzebne więc kosztów dodatkowych nie widzę Komin strzelam ok. 4000zł.

To jakoś wychodzi poniżej połowy kosztu PC.

Moja PC kosztowała 10tyś. Za odwierty zapłaciłem 10tyś. (mogłem zrobić poziomy za 5tyś.), czyli przeplaciłem 8tyś. Teraz policz te kilka m2 kotłowni i co ci wyjdzie?

• Odpowiedzi 205
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli jednak jest pomieszczenie przeznaczone na PC. Gdybyś miał kocioł na groch i wybudował kotłownie to byś nie miał tego pomieszczenia na pompę. Tak więc nie jest prawdą że koszt kotłowni trzeba liczyć bo na PC też taki koszt ponieść trzeba. Ciągle wychodzi ponad połowę taniej niż PC.

Czyli jednak jest pomieszczenie przeznaczone na PC. Gdybyś miał kocioł na groch i wybudował kotłownie to byś nie miał tego pomieszczenia na pompę. Tak więc nie jest prawdą że koszt kotłowni trzeba liczyć bo na PC też taki koszt ponieść trzeba. Ciągle wychodzi ponad połowę taniej niż PC.

Są też pompy ze zintegrowanym zbiornikiem CWU, które można wstawić do np. kuchni.

To moje pomieszczenie nie jest pod PC. PC zajmuje mniej miejsca niż pralka :)

Nie da się ukryć że PC wychodzi w stosunku do kotła na ekogroszek duużo drożej. Koszt ogrzewania też jest sporo wyższy. No chyba że się wyda kupę kasy na docieplenie domu tak żeby zmniejszyć koszty ogrzewania ale wtedy należałoby te koszty dodać do kosztów PC skoro już chcesz dodawać koszt wybudowania kotłowni na kocioł. Żeby nie wiem jak liczyć to nie wydaje mi się żebyś miał rację.

Są też pompy ze zintegrowanym zbiornikiem CWU, które można wstawić do np. kuchni.

W kotłowni też można zmieści trochę szpargałów typu miotły, mopy itp. Wbrew temu co piszesz w kotłowni z kotłem na ekogroszek nie ma takiego syfu jak Ty to przedstawiasz razem z kolegami. Pewnie trzeba częściej sprzątnąć niż przy PC. Tu się zgodzę.

Nie da się ukryć że PC wychodzi w stosunku do kotła na ekogroszek duużo drożej. Koszt ogrzewania też jest sporo wyższy. No chyba że się wyda kupę kasy na docieplenie domu tak żeby zmniejszyć koszty ogrzewania ale wtedy należałoby te koszty dodać do kosztów PC skoro już chcesz dodawać koszt wybudowania kotłowni na kocioł. Żeby nie wiem jak liczyć to nie wydaje mi się żebyś miał rację.

Bzdury opowiadasz. Ile m2 potrzeba dla kotła z podajnikiem żeby go obsłużyć i wymienić zawleczkę? Wysuszysz pranie w tej swojej kotłowni? Jaki zapaszek będzie miało?

Grzanie drożej od węgla? Buahaha :D

Ale wtedy kuchnię trzeba powiększyć na tyle ile będzie potrzeba miejsca na PC wraz z jej obsługą. I znów jest dodatkowy koszt wbrew temu co piszesz.

W kotłowni też można zmieści trochę szpargałów typu miotły, mopy itp. Wbrew temu co piszesz w kotłowni z kotłem na ekogroszek nie ma takiego syfu jak Ty to przedstawiasz razem z kolegami. Pewnie trzeba częściej sprzątnąć niż przy PC. Tu się zgodzę.

Mam kilku kolegów z takimi kotłami. Jeden straszny czyścioszek, ale nawet mu przez głowę nie przeszło by suszyć przy kotle pranie. Jest też taki brudasek, dla którego brudna kotłownia to jego mały raj. Walnie se tam kielicha, zajara szluga :)

Bzdury opowiadasz. Ile m2 potrzeba dla kotła z podajnikiem żeby go obsłużyć i wymienić zawleczkę? Wysuszysz pranie w tej swojej kotłowni? Jaki zapaszek będzie miało?

Nie twierdzę że chcę suszyć pranie w kotłowni.

Nie postawiłeś pomieszczenia na PC o pow. 1m2 chociaz pompa zajmuje jak twierdzisz 0,5m2. Wybudowałeś większe więc koszt pomieszczenia poniosłeś. Ile wydałeś na docieplenie domu? Jakie koszty ponosisz za ogrzewania zimą? Można docieplić słabiej i wydać mniej kasy na docieplenie a koszt ogrzewania węglem będzie pewnie na porównywalnym poziomie przy wydaniu kupy kasy na zrobienie z domu termosu. Albo wydać więcej na docieplenie i płacić znacznie mniej niż grzejąc PC.

Mam kilku kolegów z takimi kotłami. Jeden straszny czyścioszek, ale nawet mu przez głowę nie przeszło by suszyć przy kotle pranie. Jest też taki brudasek, dla którego brudna kotłownia to jego mały raj. Walnie se tam kielicha, zajara szluga :)

Jak sam zauważyłeś są rózni ludzie. Jesli komuś syf w kotłowni odpowiada i lubi sobie przy kotle zajarać to po jakiego grzyba chcesz wszystkich przekonywać że węgiel to syf. Może komuś ten syf się podoba. Ludzie pytają o kocioł bo tego właśnie chcą a Ty i koledzy narzucacie się ze swoimi mądrościami. Przekonujcie do nich na wątkach gdzie ktoś pyta jaki system ogrzewania wybrać. To co robicie pachnie właśnie handlem lub jakimś innym interesem na którym Wam zależy.

Hehe :D

My z karoką mamy od dawna na pienku :) Kaśkę przejął to i mam prawo sądzić, że i tutaj nie było inaczej.

No to podaj Trollu gdzie pisaliśmy o pompie ciepła do tego domu?

A skąd ty wiesz co ja przejąłem a co nie ?

nawet z nią nie rozmawiałem a ty łyknąłeś jak pelikan :)

pewnie nie miała ochoty czytać dłużej filozofów i jak napisałem wcześniej, pobanować troli bo rozpieprzają całe forum.

Nie twierdzę że chcę suszyć pranie w kotłowni.

Nie postawiłeś pomieszczenia na PC o pow. 1m2 chociaz pompa zajmuje jak twierdzisz 0,5m2. Wybudowałeś większe więc koszt pomieszczenia poniosłeś. Ile wydałeś na docieplenie domu? Jakie koszty ponosisz za ogrzewania zimą? Można docieplić słabiej i wydać mniej kasy na docieplenie a koszt ogrzewania węglem będzie pewnie na porównywalnym poziomie przy wydaniu kupy kasy na zrobienie z domu termosu. Albo wydać więcej na docieplenie i płacić znacznie mniej niż grzejąc PC.

Znowu bzdury opowiadasz o tym koszcie grzania. W jednym i drugim przypadku będzie rósł lub malał, i ilość ocieplenia w jednym i drugim przypadku wpłynie na rachunki.

Moja chatka jest raczej słabo ocieplona a rachunki na poziomie 1500zł rocznie! za CO i CWU.

Zróbmy tak. Obudujmy ja swoją PC ty swój kocioł ściankami. U mnie będzie to pomieszczenie o powierzchni 0,5m2 a u ciebie?

Gość Arturo72
Nie da się ukryć że PC wychodzi w stosunku do kotła na ekogroszek duużo drożej. Koszt ogrzewania też jest sporo wyższy.

No właśnie,że nie i tego nie możecie pojąć i przyswoić.

PC będzie sporo droższa dla tego,który zmienia system grzewczy ale nie będzie droższa dla tego,który już przed budową decyduje o tym,że nie będzie miał syfu w domu.

Dla nowego domu koszt pompy 7kW,bo taka będzie akuratna,to 15tys.zł czyli tyle ile kocioł od karoki i koszt komina,z ktorego postawienia rezygnujemy.

Nie wspominając o tym,że także przed budową rezygnujemy z kotłowni i np.wstawiamy we wnękę 1m*1m

absolutnie się z tobą zgadzam -wydaję ci się

No właśnie,że nie i tego nie możecie pojąć i przyswoić.

PC będzie sporo droższa dla tego,który zmienia system grzewczy ale nie będzie droższa dla tego,który już przed budową decyduje o tym,że nie będzie miał syfu w domu.

Dla nowego domu koszt pompy 7kW,bo taka będzie akuratna,to 15tys.zł czyli tyle ile kocioł od karoki i koszt komina,z ktorego postawienia rezygnujemy.

Nie wspominając o tym,że także przed budową rezygnujemy z kotłowni i np.wstawiamy we wnękę 1m*1m

Pewnie. Ale większych kosztów na docieplenie już nie policzysz?

Ja w swoim starym domu na ścianach mam 10cm badziewnego styro. na stropie to samo i dach nieocieplony. Ciekawe ile by mnie wyszło ogrzanie tego PC? Bo kotłem na eko wyszło zeszłego (pierwszego) sezonu ok. 2000zł. a węgiel kupiłem drogi. gdybym zainwestował tyle kasy co Ty w docieplenie to wydałbym połowę z tego pewnie.

Kocioł zajmuje ok. 1m2 u mnie. Do tego pod zbiornikiem na opał kot ma kuwety. Prania raczej bym tam nie suszył. Od wiosny do jesieni pranue schnie na dworze na górnym tarasie. Wyschnięte pachnie duuużo przyjemniej niż takie suszone w domu. No ale ja mieszkam na zadupiu. Dookoła same łąki.

Zimą, jak podłogówka hula, wywieszone wieczorem w górnej łazience, rano jes już suche.

Ile będzie kosztowało ogrzanie PC budynku o kubaturze 465m3 (102'5m2 pu) i zapotrzebowaniu ok 80kWh/m2/rok?

Kosztuje mnie to przy grzaniu czeskim grochem 1k zł sezon.

Czy byłbym w stanie choć zbliżyć się do takiego wyniku przy G11? Dwie taryfy odpadają, nie chcę być niewolnikiem własnego domu. Temp. utrzymywana wewnątrz to min. 23 stopnie. Podłogówka po całości.

Czekam na rzetelną odpowiedż. Przecież znacie się na tym jak nikt.

dodatkowe zaizolowanie domu

zależy jak liczyć kosztowało mnie max 15 tyś

kotłownia to u nas bardziej garderobo-pralnia

mam blokową żonę dla której 24 jest do przyjecia w domu

rachunek za grzanie domu od 1 września do 1 maja to 500zł - i nie podaje tu kwoty za miesiąc

cwu za rok to około 500zł

pompy w porównaniu do groszków wyjdą drożej 5 do 10 tyś

lipiec cwu zamkne w 70 kwh , no może w 75 kwh

proponuje to pomnożyć ceną 35 groszy za kwh i zastanowić się czy za taką kwotę węglem nagrzeje cwu

Edytowane przez malux20

dodatkowe zaizolowanie domu

zależy jak liczyć kosztowało mnie max 15 tyś

kotłownia to u nas bardziej garderobo-pralnia

mam blokową żonę dla której 24 jest do przyjecia w domu

rachunek za grzanie domu od 1 września do 1 maja to 500zł - i nie podaje tu kwoty za miesiąc

cwu za rok to około 500zł

pompy w porównaniu do groszków wyjdą drożej 5 do 10 tyś

lipiec cwu zamkne w 70 kwh , no może w 75 kwh

proponuje to pomnożyć ceną 35 groszy za kwh i zastanowić się czy za taką kwotę węglem nagrzeje cwu

Zapomniałeś dodać to co spaliłeś w salonowej kotłowni:)