malux20 11.07.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 W STopce niezmiennie podaje łukasz ma rację -ja mam 3 kw przy minus 20 jaki piec mi polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.07.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Po pierwsze 102m2 i kubatura 465??? Po drugie 80kWh/m2/rok x 102m2=8160kWh : COP4=2040kWh x 0,6zł =1224zł A jeżeli ktoś szanuje swoje pieniądze, to przynajmniej 80% będzie grzał w drugiej taryfie, co da kwotę około 820zł. Jakieś pytania? I nie bredź o jakichś niedogodnościach związanych z dwiema taryfami. Namówiłem znajomych co mają kocioł z podajnikiem i nie żałują. Zresztą samemu trzeba się przekonać. Dlaczego rżysz jak bezzębna kobyła? Projekt WB-3303. Tam jak wół stoi jaka kubatura. Zużycie które podajesz mało prawdobodobne. Mam sąsiada z gruntową PC. Ogrzewanie kosztuje go około tysiaka w podobnym jak nasz domu, z tym, że temp. wewn. ok 19 stopni. Kominka nia ma to i nie dogrzewa. Niby domek mocno doinwestowany w sensie izolacyjnym. Druga taryfa, pewnie. I pralka o 23.00. Chceszbyć niewolnikiem, proszę bardzo, ale oszczędż tego innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.07.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Bzdura. Leciały teksty: "Weź kredyt na docieplenie" A klient ewidentnie pytał jaki kocioł kupić. Już z samego pytania wynika że zdecydował że będzie to kocioł na węgiel. Wy jednak zachowujecie się tak jakbyście nie zrozumieli tematu wątku. Jesli klient chce kocioł na węgiel to doradź mu jaki ma kupić jesli się na tym znasz a nie pouczaj go że źle robi, że najpierw OZC, że najpierw ocieplić. Tak by było najlepiej tylko może ten ktoś nie ma kasy na docieplenie a kredytu nie chce? Może chce jak najtaniej zakupić inne źródło ciepła żeby nie zbankrutować po ogrzewaniu gazem. Szkoda gadać. Wszystko by było ok. gdybyście w wątkach o kotłach na węgiel nie pouczali każdego po kolei w jakim to jest błędzie. Nie każdy ma dom jak termos i nie każdy chce taki zbudować. Przyjmijcie do wiadomości że są tacy którzy z pełną świadomością chcą ogrzewać kotłem na węgiel i tego nie zmienicie. A zaśmiecanie wątków o tej tematyce świadczy chyba tylko o tym że macie interes w innym źródle ciepła lub chcecie zaszkodzić innym. Jak dla mnie to dziecinada ale ja z pewnością nie będę się z Wami spierał w nieskończoność tak jak Wy to robicie. Chciałem tylko zwrócić uwagę choć to zapewne nic nie da. Z ciemnotą trzeba walczyć, innej drogi nie ma. Edukacja niewiele widać daje (skoro obalacie mocne argumenty), więc najlepszym rozwiązaniem będzie zakaz, co Unia już nam szykuje i mnie to bardzo cieszy. Was to też w sumie powinno cieszyć, no może nie karokę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.07.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Dlaczego rżysz jak bezzębna kobyła? Projekt WB-3303. Tam jak wół stoi jaka kubatura. Zużycie które podajesz mało prawdobodobne. Mam sąsiada z gruntową PC. Ogrzewanie kosztuje go około tysiaka w podobnym jak nasz domu, z tym, że temp. wewn. ok 19 stopni. Kominka nia ma to i nie dogrzewa. Niby domek mocno doinwestowany w sensie izolacyjnym. Druga taryfa, pewnie. I pralka o 23.00. Chceszbyć niewolnikiem, proszę bardzo, ale oszczędż tego innym. Ośmieszasz się chłopie. Weź miarkę i policz ogrzewaną kubaturę, zobaczymy co ci wyjdzie Jeżeli ma 19 stopni to ile % by go więcej ogrzewanie wyniosło jakby grzał do np. 23 stopni? Pralkę możesz włączyć o której chcesz, ale taniej będzie w dwie godziny w ciągu dnia lub wieczorem po 21. Można też zaprogramować by włączyła się nad ranem. Absolutnie nie mamy z tym problemu tym bardziej, że mamy taryfę weekendową i w sobotę najczęściej u nas jest pranko i sprzątanie. Wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.07.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Edukacja niewiele widać daje (skoro obalacie mocne argumenty) zastanów się co piszesz. Jeśli obalamy, według Ciebie, mocne argumenty, to jakie w takim razie one mocne, skoro dają się obalić? Słabiutko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.07.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 zastanów się co piszesz. Jeśli obalamy, według Ciebie, mocne argumenty, to jakie w takim razie one mocne, skoro dają się obalić? Słabiutko... Jak was tak czytam (szczególnie ciebie), to jestem przekonany, że potraficie wszystko obalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 11.07.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Z ciemnotą trzeba walczyć, innej drogi nie ma. Edukacja niewiele widać daje (skoro obalacie mocne argumenty), więc najlepszym rozwiązaniem będzie zakaz, co Unia już nam szykuje i mnie to bardzo cieszy. Was to też w sumie powinno cieszyć, no może nie karokę Hehe. Jedyni oświeceni się znaleźli. Jak byś nie miał z tego kasy to byś nie przesiadywał całymi dniami na forum. Jakoś trudno uwierzyć w tą Twoją bezinteresowna walkę z ciemnotą. Tak jak pisałem nie zamierzam się w nieskończoność spierać. Każdy ma swoje racje i nawet Twoje nawracanie nic nie zmieni bo jak na razie nie zauważyłem żeby udało Ci się kogoś nawrócić A to co piszesz myślę że należy traktować z dużym przymrużeniem oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.07.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Hehe. Jedyni oświeceni się znaleźli. Jak byś nie miał z tego kasy to byś nie przesiadywał całymi dniami na forum. Jakoś trudno uwierzyć w tą Twoją bezinteresowna walkę z ciemnotą. Tak jak pisałem nie zamierzam się w nieskończoność spierać. Każdy ma swoje racje i nawet Twoje nawracanie nic nie zmieni bo jak na razie nie zauważyłem żeby udało Ci się kogoś nawrócić A to co piszesz myślę że należy traktować z dużym przymrużeniem oka. Traktuj jak chcesz, najważniejsze to o tym mówić, to już jest sukces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 11.07.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Traktuj jak chcesz, najważniejsze to o tym mówić, to już jest sukces No to mów sobie ile wlezie. Zaczynam powoli wierzyć w to że macie kasę za każdy post. Ja już wyczerpałem swoje wypowiedzi chyba na kolejny conajmniej miesiąc. Pozdrawiam i niech moc będzie z Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.07.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Pozdrawiam i niech moc będzie z Tobą Dzięki Yoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 11.07.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Jeśli 1l wody potrzebuje do zagotowania 2kWh to musisz mu te 2kWh dostarczyć bo nie zagotujesz wody. To od jakiej temperatury chcesz grzać tę wodę? COP4 Zawsze tyle? Masz na to stosowne dokumenty, wyniki badań, pisemne gwarancje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.07.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Zawsze tyle? Masz na to stosowne dokumenty, wyniki badań, pisemne gwarancje? Jak chcesz to możesz opomiarować moją instalację, mi na to szkoda kasy Powinienem mieć nawet ponad 4, ponieważ nigdy dolne źródło nie spadło do zera a górne nigdy nie dobiło do 35 stopni, a przy takich parametrach podawany jest COP, ale ja tam się nie spuszczam na te ułamki, ważniejsza jest praca w drugiej taryfie, więcej można zaoszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.07.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Ile będzie kosztowało ogrzanie PC budynku o kubaturze 465m3 (102'5m2 pu) i zapotrzebowaniu ok 80kWh/m2/rok? Kosztuje mnie to przy grzaniu czeskim grochem 1k zł sezon. Czy byłbym w stanie choć zbliżyć się do takiego wyniku przy G11? Dwie taryfy odpadają, nie chcę być niewolnikiem własnego domu. Temp. utrzymywana wewnątrz to min. 23 stopnie. Podłogówka po całości. Czekam na rzetelną odpowiedż. Przecież znacie się na tym jak nikt. Biorąc pod uwagę powietrzną pompę ciepła za ok 15tys. zł. zapłaciłbyś: a) G11 - ok 1600żł b) G12 - ok 1000zł Bez syfu i bez obsługi. Dodatkowo latem mógłbyś chłodzić. Nie opłaca się PS. Kubaturę podałeś całkowitą, a nie ogrzewaną 500m3 to ja mam przy PU=190m2:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.07.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Biorąc pod uwagę powietrzną pompę ciepła za ok 15tys. zł. zapłaciłbyś: a) G11 - ok 1600żł b) G12 - ok 1000zł Bez syfu i bez obsługi. Dodatkowo latem mógłbyś chłodzić. Nie opłaca się PS. Kubaturę podałeś całkowitą, a nie ogrzewaną 500m3 to ja mam przy PU=190m2:) Z kubaturą rzeczywiście. Dzięki za rzeczową odpowiedż. Teraz powiedz proszę jaki sens ma spuszczanie się o jak najmniejsze zapotrzebowanie na ciepło, wypieprzanie kasy na izolacje, jak taki durszlak jak mój dom łyknie prądu za 1600zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 11.07.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Jak chcesz to możesz opomiarować moją instalację... Przecież nie chodzi o Twoją instalację i Twój dom tylko o Pionana instalację i jego dom. Btw. jak wygląda sprawa CWU? Też nie przekracza 35stC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.07.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Przecież nie chodzi o Twoją instalację i Twój dom tylko o Pionana instalację i jego dom. Btw. jak wygląda sprawa CWU? Też nie przekracza 35stC? Słuszna uwaga. Przecież 80kWh/m2 to słabiutki wynik. No i jeszcze min. 23 stopnie. Mnie nie wchodzi w rachubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.07.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Z kubaturą rzeczywiście. Dzięki za rzeczową odpowiedż. Teraz powiedz proszę jaki sens ma spuszczanie się o jak najmniejsze zapotrzebowanie na ciepło, wypieprzanie kasy na izolacje, jak taki durszlak jak mój dom łyknie prądu za 1600zł? Przy pompie ciepła sensu dużego nie ma, tak samo jak przy paliwach stałych - nawet durszlaki jak mój, czy Twój można tanio ogrzać. Co innego przy prądzie jak również przy gazie - tu już trzeba liczyć każdą kWh żeby wyjść na swoje:) Jednak izolacja zawsze się opłaca, bo budując ciepły dom zabezpieczamy się na przyszłość - nie wiemy przecież jak za parę, czy paręnaście lat przedstawiać się będą ceny surowców, czy prądu, a w dobrze zaizolowanym domu zawsze zapłacimy mniej:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.07.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Teraz powiedz proszę jaki sens ma spuszczanie się o jak najmniejsze zapotrzebowanie na ciepło, wypieprzanie kasy na izolacje, jak taki durszlak jak mój dom łyknie prądu za 1600zł? Przecież to Wy ekogroszki uparliście się i uważacie,że do pompy ciepła trzeba mieć super izolację i dom termos A ja cały czas tłumaczę,że pompa ciepła jest bardziej zasadna ekonomicznie w domach durszlakach czyli słabo izolowanych niż w super ocieplonych. A sens izolowania domów jest zawsze,izolacja to zmniejszenie ilości energii potrzebnej do ogrzania co jest jednoznaczne ze zmniejszeniem rachunków za ogrzewanie,teraz a co najważniejsze w przyszłości,gdzie ceny energii na pewno wzrosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.07.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Z kubaturą rzeczywiście. Dzięki za rzeczową odpowiedż. Teraz powiedz proszę jaki sens ma spuszczanie się o jak najmniejsze zapotrzebowanie na ciepło, wypieprzanie kasy na izolacje, jak taki durszlak jak mój dom łyknie prądu za 1600zł? Teraz powiedz proszę jaki sens jest pakować się w ekogroszek czyli w kocioł+komin+zajmować dodatkowe miejsce w domu jak za 15tys.zł możesz mieć rachunki 1600zł i to w G11 a w G12 1000zł ? O to właśnie chodzi,żeby przed budową wybierać,bo wtedy wyjdzie najtaniej a nie po budowie jak się jest już z ręką w nocniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 11.07.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 O to właśnie chodzi,żeby przed budową wybierać,bo wtedy wyjdzie najtaniej a nie po budowie jak się jest już z ręką w nocniku. Jaką budową?! Przecież dom autora wątku stoi już 50 lat! Masz wehikuł czasu? Btw jak idą obliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts