Ułan 24.06.2002 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Mam problem!Ponieważ nie jestem w stanie dogadać się z sąsiadem (ściana do docieplenia jest jednocześnie granicą posesji) pomyślałem, że mógłbym docieplić się od wewnątrz.Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie warstwy zastosować i w jakiej kolejności. Ściana ma grubość 1 cegły - 25cm.Prosz eo pomoc i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 24.06.2002 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Sprawa jest paskudna, i do rozwiązania z pomocą dobrego speca od fizyki budowli:- przy tej ścianie (cegła pełna 25 cm) i nieprzemyślanym ociepleniu od wewnątrz masz gwarantowane zawilgocenie i zagrzybienie partii przyległych do tej ściany - stropu powyżej, stropu poniżej, ścian stykających się z docieploną- kiedyś martwił mnie podobny problem, i podchodziłem do rozwiązania: docieplenie na ruszcie odsunięte od ściany; szczeliny wentylacyjne u dołu i góry (nad podłogą i pod sufitem); dobra, starannie wykonana paroizolacja docieplenia- przekroje wentylacji (powierzchnie szczelin) powinien określić magik zajmujący się na co dzień fizyką budowli- nie musiałem tego robić, bo w końcu ostało się ocieplenie zewnętrzne wełną mineralną- Na szczęście nie musiałem tego robić Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ułan 24.06.2002 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Dzięki Luna_tyk!Widać sprawa nie jest beznadziejna.Pozdrawiam Ułan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 24.06.2002 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Ułan, gwoli ścisłości- szczeliny wentylacyjne poprzez ścianę zewnętrzną: wentylujesz szczelinę pomiędzy dociepleniem a ścianą 25 cm na zewnątrz !! [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Luna_tyk dnia 2002-06-24 12:30 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.06.2002 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Zawsze byłem wrogiem ocieplania od wewnątrz. Mój ojciec nie słuchając mnie ocieplił cały dom (segment) od wewnątrz warstwą styropianu a na to położył tapetę. Już po roku w wielu miejscach pojawiły sie czarne i zielono-czarne wykwity. Wolę nie myśleć co jest pod tymi płytami styropianowymi ale czuję że jest to siedlisko grzybów i pleśni. ODRADZAM !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 24.06.2002 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 MOżesz spokojnie ocieplić stosując rozwiązanie Luna_tyk'a. Z tym, że od strony ściany dodałbym folię wiatroizolacyjną. W tem sposób ochronisz konstrukcję rusztu i izolację cieplną przed wilgocią. Układ będzie działał tak samo jak w lekkich konstrukcjach szkieletowych oblicowanych cegłą. Układ będzie zatem następujacy:- ścian ceglana grub. 25 cm,- pustak wentylacyjna - 2-3 cm,- folia wiatroizolacyjna (Gullfiber lub Pink Wrap),- konstrukcja wypełniona izolacją cieplną ( nie mniej niż 10 cm),- opóźniacz pary (folia polietylenowa grub. 0,15 mm),- płyta g/k,Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babis 24.06.2002 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Właśnie zastanawiam się nad podobnym problemem w domu z bali drewnianych.Czy jest konieczność stosowania folii wiatroizolacyjnej w przypadku ocieplania od wewnątrz - przecież tę funkcję pełni ściana nośna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 24.06.2002 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Ściana nośna pełni funkcję okładziny zewnętrznej. Przez szpary w balach może przedostawać się wilgoć z zewnątrz, która może zaszkodzić izolacji cieplnej - osłabić jej właściwości izolacyjne.Koszt folii wiatroizolacyjnej (Gullfiber, Pink Wrap) to ok. 5,00 zł za metr kwadratowy, a trwałość budynku zapewniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ułan 25.06.2002 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Dzięki, dzięki Panie Wojciechu!Przy okazji: czy wentylacja na zewnątrz przez cegłę, czy do środka przez warstwę izolacji?Czy jest ona konieczna?I czy izolacja z wełny?Pozdrawiam Ułan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 25.06.2002 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Zawsze sie zastanawialem, jak ociepla sie budynki, ktore maja ju charakter zabytkowy, a pelnia nadal funkcje mieszkalne (secesyjne kamieniczki chocby). W tych przypadkach przeciez takze nie wqchodzi w gre ocieplanie od zewnatrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafin 11.09.2002 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2002 Witam;Będę mieszkał w bloku z wielkiej płyty.W jednym z pokoi poprzedni właściciel ocieplił ścianę szczytową boazerią - dodam iż nie ma niestety możliwości ocieplenia tej ściany od zewnątrz.Chiałbym zamiast tego zastosować płytę gipsowo-kartonową na stelażu ze szczeliną powietrzną wewnątrz.Prosze o pomoc w tej sprawie, z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts