Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna na poddasze użytkowe

Michaelo

Recommended Posts

Witam. Po tynkach i wylewkach czeka mnie ocieplenie poddasza. Na dachu jest dachówka, papa i pełne deskowanie, krokwie mają 15 cm. Poddasze jest użytkowe i nie ukrywam że zależy mi żeby jak najmniej obniżyć pomieszczenia szczególnie te skosy narożne ponieważ w jednym pomieszczeniu przy skosach ma stać wanna a w drugim rogówka ogółem mam 4 pomieszczenia ze skosami tylko tyle ponieważ u góry jest jeszcze strych.

Zastanawiam się nad wyborem wełny pomiędzy krokwiami myślę o 12cm wełnie np. TOPROCK SUPER jako 2 warstwę SUPERROCK 8cm. Jednak czy nie będzie to za mało ? Nawet gdybym na 2 warstwę wybrał SUPERROCK 10cm to i tak będzie 22cm ocieplenia łącznie.

Tak wyglądają pomieszczenia które chce ocieplić jest ich 4. Reszta to pomieszczenia z sufitem. Dom stoi już kilka ładnych lat a ja zabieram się teraz za górę. Ściany wykonane w technologi 3 warstwowej cegła-styropian 7cm-cegła.

CAM00661.jpgCAM006577.jpg

Pozdrawiam.

Edytowane przez Michaelo

Witam,

do ocieplenia poddasza mogę zarekomendować wełnę mineralną Isover Super-Mata bądź Profit-Mata.

W przypadku Super-Maty rekomendowana grubość w układzie dwuwarstwowym to 25 cm, w przypadku Profit-Maty 30 cm.

Jeżeli jednak chce Pan jak najmniej obniżyć pomieszczenia mogę zarekomendować wełnę o najniższym współczynniku przewodzenia ciepła na rynku ISOVER Multimax 30 (0,030 W/mK). Dzięki czemu będzie mógł Pan zmniejszyć grubość izolacji przy zachowaniu takiego samego efektu termoizolacyjnego.

http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30

Proszę również pamiętać, że w przypadku poddasza użytkowego niezwykle ważnym elementem jest szczelnie ułożona folia paroizolacyjna.

Pozdrawiam

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

sąsiad ze ma krokwie 14 cm i odeskowany dach i ma możliwość zmieszczenia tylko wełny 15 cm wystarczy taka grubość a może jest inne rozwiązanie.

Jeżeli sąsiad nie ma innej możliwości, to pozostaje użycie wełny o możliwie najniższym współczynniku przewodzenia ciepła, w celu uzyskania jak najlepszej izolacji termicznej dachu.

Ze swojej strony rekomenduję wełnę Isover Multimax 30 (0,030 W/mK).

http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30

Pozdrawiam

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER