Michaelo 09.07.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Po tynkach i wylewkach czeka mnie ocieplenie poddasza. Na dachu jest dachówka, papa i pełne deskowanie, krokwie mają 15 cm. Poddasze jest użytkowe i nie ukrywam że zależy mi żeby jak najmniej obniżyć pomieszczenia szczególnie te skosy narożne ponieważ w jednym pomieszczeniu przy skosach ma stać wanna a w drugim rogówka ogółem mam 4 pomieszczenia ze skosami tylko tyle ponieważ u góry jest jeszcze strych. Zastanawiam się nad wyborem wełny pomiędzy krokwiami myślę o 12cm wełnie np. TOPROCK SUPER jako 2 warstwę SUPERROCK 8cm. Jednak czy nie będzie to za mało ? Nawet gdybym na 2 warstwę wybrał SUPERROCK 10cm to i tak będzie 22cm ocieplenia łącznie. Tak wyglądają pomieszczenia które chce ocieplić jest ich 4. Reszta to pomieszczenia z sufitem. Dom stoi już kilka ładnych lat a ja zabieram się teraz za górę. Ściany wykonane w technologi 3 warstwowej cegła-styropian 7cm-cegła. Pozdrawiam. Edytowane 9 Lipca 2014 przez Michaelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 09.07.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Witam, do ocieplenia poddasza mogę zarekomendować wełnę mineralną Isover Super-Mata bądź Profit-Mata.W przypadku Super-Maty rekomendowana grubość w układzie dwuwarstwowym to 25 cm, w przypadku Profit-Maty 30 cm. Jeżeli jednak chce Pan jak najmniej obniżyć pomieszczenia mogę zarekomendować wełnę o najniższym współczynniku przewodzenia ciepła na rynku ISOVER Multimax 30 (0,030 W/mK). Dzięki czemu będzie mógł Pan zmniejszyć grubość izolacji przy zachowaniu takiego samego efektu termoizolacyjnego.http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30Proszę również pamiętać, że w przypadku poddasza użytkowego niezwykle ważnym elementem jest szczelnie ułożona folia paroizolacyjna. PozdrawiamPaweł Stefański____________________Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 09.07.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 sąsiad ze ma krokwie 14 cm i odeskowany dach i ma możliwość zmieszczenia tylko wełny 15 cm wystarczy taka grubość a może jest inne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 10.07.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 sąsiad ze ma krokwie 14 cm i odeskowany dach i ma możliwość zmieszczenia tylko wełny 15 cm wystarczy taka grubość a może jest inne rozwiązanie. Jeżeli sąsiad nie ma innej możliwości, to pozostaje użycie wełny o możliwie najniższym współczynniku przewodzenia ciepła, w celu uzyskania jak najlepszej izolacji termicznej dachu. Ze swojej strony rekomenduję wełnę Isover Multimax 30 (0,030 W/mK). http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30 Pozdrawiam Paweł Stefański ____________________ Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin455 10.07.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 sąsiad ze ma krokwie 14 cm i odeskowany dach i ma możliwość zmieszczenia tylko wełny 15 cm wystarczy taka grubość a może jest inne rozwiązanie. A natrysk pianką poliuretanową http://www.sempri.pl/pianka-ok/pianka-natryskowa/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts