hajnel 09.07.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Witam,Mam na imię Heniek i razem z żoną Kasią planujemy zbudować swój dom.Budujemy na Górnym Śląsku. Działkę dostaliśmy od dziadków - gdyby nie to pewnie nie budowalibyśmy domu. Działka jest mała jak na wieś - ok. 560m2, prawie prostokąt 20x28m. W dodatku krótszym bokiem biegnie dojazd od sąsiadów. Były plany dokupienia kawałka sąsiedniej działki, nawet zrobiony podział i wydzielone ok. 300m2 dla nas, ale po długich perypetiach nic z tego nie wyszło. Trudno. Z racji małej działki i naszych wymagań odnośnie domu, żaden z projektów gotowych nam nie pasował. Zamówiliśmy projekt indywidualny, który też nie jest idealny ale trzeba było pójść na jakieś kompromisy. O projekcie za chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 09.07.2014 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) Projekt. Jak już pisałem dopasowany do działki i do naszych oczekiwań. Parter to kuchnia, salon, spiżarnia, WC, pralnia kotłownia i garaż. Piętro to sypialnie, łazienka i pracownia żony. W pracowni żona planuje prowadzić drobną działalność gospodarczą więc zdecydowaliśmy o osobnym wejściu, a że pracownia nad garażem to i schodach. Niestety trochę miejsca na komunikację poszło. Technologia budowy - płyta fundamentowa, ściany silikat 24cm, strop monolityczny, więźba dachowa drewniana, dach kryty blachodachówką lub ceramiką - jeszcze nie wiem. Rzut parteru i poddasza: Edytowane 9 Lipca 2014 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 09.07.2014 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) A na wizualizacjach nasz domek wygląda tak: Okna mamy tylko od dwóch stron - południowego wschodu i południowego zachodu. Wjazd do garażu od północy Edytowane 9 Lipca 2014 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 09.07.2014 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) Szybki skrót tego co już za nami: - Wykop pod płytę poszedł szybko i sprawnie w sumie wykonany w 8h - Później układanie drenażu i otoku, niestety nie wszystko zdążyłem zrobić przed dostawami piasku na podbudowę. Na razie pracuję sam z pomocnikami - cel wykonanie płyty, a później wkracza firma - Podbudowa - piasek ok. 280ton w sumie, wyszła grubość od ok. 0,5 do 0,7m, zagęszczany warstwami 500kg zagęszczarką. Całość czyli dostawa piasku, rozplantowanie i zagęszczanie wykonała firma Trans Beker z Przyszowic - polecam. Później po ułożeniu kanalizacji górna warstwa wyrównana i dobita małą 100kg zagęszczarką. Z kanalizacją zaliczyłem małą przygodę. Skończyłem ją układać w zeszłą sobotę, lekko przysypałem piaskiem i zostawiłem. W niedzielę przeszła taka burza, że wszędzie tam gdzie było kopane zebrała się woda, a kanalizacja wypłynęła na powierzchnię. Jak to zobaczyłem to się załamałem i nawet zdjęć nie zrobiłem. Dwa dni minęły zanim można było ułożyć kanalizację od nowa, ale przynajmniej wiem, że drenaż działa. - Układanie XPSa jest proste fajne i szybko idzie: - Teraz czas na zbrojenie... W zasadzie dolna siatka zrobiona w 2 osoby w 2,5 dnia, ale wiązania co niemiara. Edytowane 9 Lipca 2014 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 09.07.2014 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Leje. Przynajmniej wiem, że drenaż działa. To może jeszcze kilka słów na temat projektu. Płyta fundamentowa - decyzja zapadła szybko. Znacznie dłużej zastanawiałem się nad opcją wykonania. Na dodatek projektant domu miał jedyną słuszną wizję płyty za jakieś 80 tyś. Trzeba było dać płytę do przeliczenia komuś innemu. W projekcie mam 20cm XPSa pod płytą, ale zdecydowałem się na finalnie na opcję 10cm XPSa pod i 10cm EPS na płycie. Argumenty proste - łatwiej poukrywać instalacje, taniej no i nie planuję górnej warstwy EPSa w garażu i kotłowni. Niestety ze względu na dużą liczbę ścian pewnie straty ciepłą ciut większe.W temacie płyty wielkie podziękowania dla kolegów Vegi z Vega System i Thomasa z Brinkmann Consulting. Dostałem od nich masę cennych rad. Mimo, że płytę wykonuję sam. Thomas powiedział, że nie wykona mi płyty za zbrojeniu rozproszonym bo to mi się po prostu nie opłaca bo nie dostanę zwrotu kasy ze szkód górniczych i kazał robić na tradycyjnym zbrojeniu. Od Sławomira z Vega System dostałem wiele wskazówek. Jeżeli ktoś szuka solidnej firmy od wykonania płyty to polecam te dwie.Ściany zdecydowałem się stawiać z silikatów. Ocieplenie 20cm styro grafitowego, a w dachu planuję 30cm wełny lub odpowiednio więcej celulozy. W planach również WM z reku i pompa ciepła P-W, choć jeszcze nie skreśliłem definitywnie ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 22.07.2014 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) Wreszcie po 2 tygodniach wiązania zbrojenia KONIEC!!! Wczoraj po trzech godzinach zalaliśmy płytę. Betoniarnia Lubar oprócz betonu przysłała faceta do jego lania, wibrator i listwę wibracyjną. W trakcie wylewania ja wibrowałem beton wibratorem, a kiedy gruchy się zmieniały facet z betoniarni odpalał listwę wibracyjną. Efekt jest taki: Edytowane 22 Lipca 2014 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 29.07.2014 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Płyta podsumowanie czasowo - kosztowe Wykop pod płytę ok. 160m2 głębokość 0,6-0,8m - 6h - 700zł z wywozem ziemi Podbudowa rozprowadzenie + zagęszczenie ok. 17h - 1445 zł Piasek ok. 285t - 7125 zł XPS g=10cm Austrotherm pół dnia układania - 6395,4 zł Kanalizacja i drenaż 1 dzień - 985zł Stal - ok. 3,5t - 2 tygodnie wiązania - 9045 zł Beton C25/30 - 3h wylewania - 8030 zł inne pierdoły, deski, żwir, folia itp. 1830zł Razem 35 555 zł. czyl ok. 234zł/m2 płyty plus wykonanie własne bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 29.07.2014 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Witam, wczoraj na budowie zrobiło się żółtawo, a to znaczy, żę przyjechały silikaty na ściany dzisiaj ekipa w sile 3 chłopa zrobiła tyle: Kurde jakoś mało, ale za to równiutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 03.08.2014 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Pierwszy tydzień murowania za nami. Prawie wszystkie ściany wymurowane do ok. 1/2 docelowej wysokości. Żona robi inspekcję : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 07.08.2014 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Ściany powoli rosną w górę, mniej więcej połowa osiągnęła już docelowy poziom: Pojawia się też coraz więcej pytań - jakie wysokie otwory na drzwi, o ile cofnąć nadproża pod rolety, jak wysoko murować bo z bloczka nie pasuje będzie albo wyżej albo niżej, panie ta belka źle rozrysowana, panie dzwoń pan do projektanta bo z miliona wymiarów co zamieścili w projekcie nie wiadomo ile jest między tymi ścianami, a w obliczeniach strop ma grubość 18cm, a na rysunku 15, panie stali za mało.... Kurde człowiek płaci kupę kasy za projekt to powinien go dać majstrowi, zawieść do składu budowlanego i mieć spokój, a nie robić doktorat z budownictwa! Współczuje tym co budują, a o budowlance nie mają zielonego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.08.2014 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Budowa stoi, majstry pojechały na wakacje (czyt. kończyć inną budowę). Ściany parteru już stoją więc kompletujemy drzewo potrzebne do wylania stropu. Intensywnie myślimy też nad pokryciem dachu. Początkowo miała być blacha na rąbek - cena ok. 16 tyś za cały dach 230m2. Potem Blachodachówka modułowa Panorama, Wenecja czy podobna i papa na dwóch płaskich obszarach dachu. Sama blacha i akcesoria kosztuje w okolicy 12-15 tyś, ale po przeczytaniu szczegółowych warunków gwarancji dochodzę do wniosku, że na te blachodachówki nie ma gwarancji wcale! Więc zaczynamy się rozglądać za dachówką: - Figaro Angoba 16,5 tyś. http://www.dachplus.waw.pl/New/images/Doartykulow/Produkty/Tondach/Figaro/0112780031_500x500.png - Stodo Angoba brąz 11,2 tyś. http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-0/p200x200/935249_594623477236650_1702863620_n.png - Reform 11 - 15 tyś. http://www.metalbud.zgora.pl/var/metalbud/storage/images/promocje/promocja!-nowoczesna-dachowka-firmy-bogen/4611-9-pol-PL/Promocja!-Nowoczesna-dachowka-firmy-BOGEN_medium.png - Actua 25 tyś. http://www.budus.pl/images/towary/full/koramic_actua10_czarna_anboba.jpg Actua super fajna, Figaro też, ale co mógłbym kupić za różnicę w cenie jak wezmę Stodo? Rekuperator? Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 03.09.2014 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 (edytowane) Witam, Dawno nie pisałem bo i nic się nie działo. Murarze zwiali na inną budowę, niby coś tylko dokończyć na parę dni. Po dwóch i pół tygodnia dalej kończyli coś na innej budowie, ale do mnie zawitały dwie inne ekipy po 4 ludzi każda - jedni szalują, a drudzy zbroją. Robota ruszyła z kopyta. Musiałem dokończyć murowanie 2 ścian, a jedną wewnętrzną wystawić od zera. Postawiłem też komin w razie jakby brakło kasy na PC - cegły mam za darmo więc koszt żaden I tak oto stałem się pół samorobem. Nowe ekipy w miarę fajne, ale oczywiście coś musieli spartolić. Nadproża nad oknami miały być cofnięte 2-3cm pod rolety, a oczywiście pozbroili tak, że teraz się nie da styropianu wsadzić... Belki pod deskowaniem miały być na sztorc, a są na płasko i teraz trzeba albo poprawić albo stemple zagęścić. Dobra teraz zdjęcia: Edytowane 3 Września 2014 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 10.09.2014 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Witam Zbrojenie i szalowanie zakończone. Jutro lejemy beton, trochę się tego boję - z płytą był luz, a teraz się człowiek martwi czy to deskowanie wytrzyma.... Miejscami prętów w 3 dupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 11.09.2014 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 I zalane. Trochę to trwało i trochę nerwów było. Niby beton z usługą, a potem się okazuje, że trzeba pomóc bo facet z betoniarni nie daje rady. Nie obyło się bez problemów - dwa słupy nie wytrzymały - dolne podkładki pod śruby z szpilek były za małe A teraz niestety pada.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 07.10.2014 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Witam, Prawie miesiąc przerwy - tak to jest jak się za dużo roboty na raz weźmie, a tak zrobili moi budowlańcy. Ale w końcu ruszyło: Dwa tygodnie i mam nadzieję, że ruszymy z dachem, a na dachu będzie Stodo angoba czarna. Pora też rozejrzeć się za oknami i bramą garażową - może uda się zamknąć budynek przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 07.10.2014 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Mam do sprzedania ok. 250 szt. stempli drewnianych - długość 2,6-3mOdbiór osobisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 19.10.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Heniek, kurcze, nie podejrzewałem... Gratulacje! Trzymam kciuki. Widzę, że domek ładnie rośnie. Zastanawiam się tylko czemu taki spad dachu - narzucone przez gminę czy taki Wasz gust? Będę często wpadał do Twojego dziennika. Czekamy więc na bieżący reportaż w miarę możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 20.10.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Jak głęboko kopałeś i jaką masz glebę? Będzie opaska przeciwysadzinowa - kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 20.10.2014 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Dawno nic nie pisałem, a więc murowanie zakończone. Ekipa od 4 dni zbroi 3 okna... tempo "ruła piceta i dwa kolana" jutro rano będzie trzeba rozmowę z szefem ekipy przeprowadzić bo w sobotę przyjeżdża więźba, a od poniedziałku chce wejść cieśla. A inwestor czyści z betonu i maluje deski do deskowania dachu. A czeka już podbitka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 20.10.2014 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Jak głęboko kopałeś i jaką masz glebę? Będzie opaska przeciwysadzinowa - kiedy? Kopałem gdzieś od pół metra do 0,8-0,9m. Generalnie zebrałem humus i taką warstwę gliny z ziemią. Dalej mam glinę przewarstwioną piaskiem i piasek. Chciałem wybierać całą glinę (czyli 1-1,2m) do tego piasku ale projektant płyty stwierdził, że nie trzeba. Opaskę będę robił jak skończę malować deski na deskowanie dachu i podbitkę. Nie wiem tylko czy XPS czy EPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts