Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Hajnela

Recommended Posts

Witam,

Przejrzałem Twój dziennik od deski do deski i wygląda naprawdę zacnie. Przede wszystkim gratuluję ukończenia ;)

Zwróciłem uwagę bo podobnie do mnie bardzo dużo prac wykonałeś sam. Interesuje mnie temat pompy, ogólnie ogrzewania.

Pytań mam też kilka odnośnie rekuperacji. Sam jestem na etapie SSZ i na dzień dzisiejszy mam zaplanowanych sporo rozwiązań jak u Ciebie...

Generalnie, to wchodzi w rachubę jakieś spotkanie z sąsiadem zza miedzy ? ;)

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można, można. Problemem jest jak zawsze czas...

Z tym to wszyscy mamy problem;) jakoś bardzo się nie spieszy, jak Ci pasuje możemy się umówić po nowym roku ?

Ale to może lepiej przenieść dyskusję na priv.

Swoją drogą, po wpisach widzę że chętnie dzielisz się doświadczeniami z budowy, naprawdę szacun;) Oby więcej takich budujących.

• 4 months później...

Krótkie podsumowanie sezonu grzewczego. W sumie 2gi sezon ale pierwszy w zamieszkałym domu.

Zużycie energii przez pompę powietrze - woda 3290kWh w tym ok. 600 na CWU (za okres wrzesień-marzec).

Dzięki taryfie G12W Tauronu i grzaniu głównie w drugiej taryfie koszt 1kWh z wszystkimi opłatami wynosi ok. 0,38gr.

Czyli sezon grzania kosztuje ok. 1250zł. W domu temperatura utrzymywana od 21 do 22C.

W kominku przepaliłem ok 1MP drewna marnej jakości. I chyba drugi raz bym kominka nie zrobił, a fajne akwarium ;)

pozdrawiam

Heniek

Bilans korzyści i strat. Jak zaczynałem budowę to pompa ciepła była taką nowinką, a powietrzna świeżynką. Wolałem mieć zabezpieczenie. Fajnie też posiedzieć przy kominku. Tyle in plus. Na minus brudne ściany przy kratce wylotowej i salon w popiele jak młodego nie przypilnujesz ;) Pozatym przy dzieciach zapalisz dopiero jak śpią.

Ps a jak u ciebie ze zużyciem

Brak zaufania do membran, itp.

Lepsza sztywność, solidność dachu.

Łatwa naprawa w przypadku przecieku.

Dzięki za odpowiedź. Boję się troszkę żywotności membran (mam wrażenie, że jest dużo niższa niż żywotność dachówki), dlatego chciałbym zrobić tak samo jak u Ciebie.

Przeczytałem Twój dziennik i widzę, że miałeś wszystko dokładnie przemyślane.

Czy mógłbym także podpytać o ekipę murarzy? Czy byli to miejscowi fachowcy (z opisów wywnioskowałem, że wybudowałeś bardzo blisko mojej budowy)? Pytam, bo aktualnie porwałem się na murowanie "tymi rencami", ale idzie mi to jak po grudzie

Bilans korzyści i strat. Jak zaczynałem budowę to pompa ciepła była taką nowinką, a powietrzna świeżynką. Wolałem mieć zabezpieczenie. Fajnie też posiedzieć przy kominku. Tyle in plus. Na minus brudne ściany przy kratce wylotowej i salon w popiele jak młodego nie przypilnujesz ;) Pozatym przy dzieciach zapalisz dopiero jak śpią.

Ps a jak u ciebie ze zużyciem

Przez zimię nie mieszkaliśmy jeszcze, więc zużycie było minimalne.

Dzieci wiecznie malutkie nie są, więc może chociaż ta funkcja rekreacyjna kominka da trochę satysfakcji.

• 2 weeks później...

Witam się po przeczytaniu ;)

Fajny dzienniczek, sporo informacji bardzo przydatnych dla każdego :)

Z pewnością znajdziesz moje pytania na privie i to pewnie już niedługo, głównie w temacie pompy i jej kosztów.

Jakoś nie wyłapałem w dzienniku gdzie masz (dolne/powietrzne) źródło dla tego Panas-a.

WM też mnie interesuje, jak sobie ją samemu dobrze zaprojektować i policzyć wszystko.

Gratuluję udanej przeprowadzki i życzę rychłego przemalowania któregoś z pokoi (może na różowo?) :D:yes:

Pozdro z Kato ;)

• 1 month później...

Witam!

Natrafiłem na Twój dziennik i przeczytałem go z dwa razy :) Bardzo fajnie opisany, z dużą ilością zdjęć. Dobra robota!

Gratulacje ukończenia budowy! Ja jestem dopiero na początku więc dużo przede mną. Na razie walczę z pomysłami o izolacji płyty i garażu.

Z tego co wywnioskowałem po zdjęciach to nie masz w płycie dylatacji i mówiłeś że Cię nie przekonuje możesz powiedzieć czemu? Jak sprawuje się ogrzewanie garażu?

Zastanawiam się nad dylatacją i brakiem izolacji pod garażem ale nie wiem czy to dobry pomysł. W razie czego zapraszam do siebie żeby Ci tu nie śmiecić :)