marcinollosso 01.12.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Witam, Przejrzałem Twój dziennik od deski do deski i wygląda naprawdę zacnie. Przede wszystkim gratuluję ukończenia Zwróciłem uwagę bo podobnie do mnie bardzo dużo prac wykonałeś sam. Interesuje mnie temat pompy, ogólnie ogrzewania. Pytań mam też kilka odnośnie rekuperacji. Sam jestem na etapie SSZ i na dzień dzisiejszy mam zaplanowanych sporo rozwiązań jak u Ciebie... Generalnie, to wchodzi w rachubę jakieś spotkanie z sąsiadem zza miedzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 01.12.2016 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Można, można. Problemem jest jak zawsze czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 01.12.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Ja byłem u hajnela, hajnel jest fajny!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 01.12.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Ja też byłem u hajnela, hajnel jest nie tylko super fajny, ale jeszcze super fajny dom zbudował i ma też inne atuty! Przy okazji podziwiam, że tak wytrwale dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, bo mi niestety nie starcza na to zapału i sił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 02.12.2016 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Można, można. Problemem jest jak zawsze czas... Z tym to wszyscy mamy problem;) jakoś bardzo się nie spieszy, jak Ci pasuje możemy się umówić po nowym roku ? Ale to może lepiej przenieść dyskusję na priv. Swoją drogą, po wpisach widzę że chętnie dzielisz się doświadczeniami z budowy, naprawdę szacun;) Oby więcej takich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 02.12.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Ja byłem u hajnela, hajnel jest fajny!!! Hihi.... mam zamiar sprawdzić w najbliższym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 04.04.2017 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Krótkie podsumowanie sezonu grzewczego. W sumie 2gi sezon ale pierwszy w zamieszkałym domu. Zużycie energii przez pompę powietrze - woda 3290kWh w tym ok. 600 na CWU (za okres wrzesień-marzec). Dzięki taryfie G12W Tauronu i grzaniu głównie w drugiej taryfie koszt 1kWh z wszystkimi opłatami wynosi ok. 0,38gr. Czyli sezon grzania kosztuje ok. 1250zł. W domu temperatura utrzymywana od 21 do 22C. W kominku przepaliłem ok 1MP drewna marnej jakości. I chyba drugi raz bym kominka nie zrobił, a fajne akwarium pozdrawiam Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 09.04.2017 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Cześć, Czy mogę podpytać co zdecydowało, że zdecydowałeś się na pełne deskowanie dachu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 09.04.2017 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Brak zaufania do membran, itp.Lepsza sztywność, solidność dachu.Łatwa naprawa w przypadku przecieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 09.04.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 W kominku przepaliłem ok 1MP drewna marnej jakości. I chyba drugi raz bym kominka nie zrobił, a fajne akwarium Dlaczego byś nie zrobił, liczyłeś na korzyści energetyczne z palenia w kominku? Fajnie zużycie energi na PC. Oby tak dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 09.04.2017 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Bilans korzyści i strat. Jak zaczynałem budowę to pompa ciepła była taką nowinką, a powietrzna świeżynką. Wolałem mieć zabezpieczenie. Fajnie też posiedzieć przy kominku. Tyle in plus. Na minus brudne ściany przy kratce wylotowej i salon w popiele jak młodego nie przypilnujesz Pozatym przy dzieciach zapalisz dopiero jak śpią. Ps a jak u ciebie ze zużyciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 09.04.2017 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Brak zaufania do membran, itp. Lepsza sztywność, solidność dachu. Łatwa naprawa w przypadku przecieku. Dzięki za odpowiedź. Boję się troszkę żywotności membran (mam wrażenie, że jest dużo niższa niż żywotność dachówki), dlatego chciałbym zrobić tak samo jak u Ciebie. Przeczytałem Twój dziennik i widzę, że miałeś wszystko dokładnie przemyślane. Czy mógłbym także podpytać o ekipę murarzy? Czy byli to miejscowi fachowcy (z opisów wywnioskowałem, że wybudowałeś bardzo blisko mojej budowy)? Pytam, bo aktualnie porwałem się na murowanie "tymi rencami", ale idzie mi to jak po grudzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 10.04.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Bilans korzyści i strat. Jak zaczynałem budowę to pompa ciepła była taką nowinką, a powietrzna świeżynką. Wolałem mieć zabezpieczenie. Fajnie też posiedzieć przy kominku. Tyle in plus. Na minus brudne ściany przy kratce wylotowej i salon w popiele jak młodego nie przypilnujesz Pozatym przy dzieciach zapalisz dopiero jak śpią. Ps a jak u ciebie ze zużyciem Przez zimię nie mieszkaliśmy jeszcze, więc zużycie było minimalne. Dzieci wiecznie malutkie nie są, więc może chociaż ta funkcja rekreacyjna kominka da trochę satysfakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 10.04.2017 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Miejscowi, z Chudowa, Paniówek i Gliwic. Namiary na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitles 24.04.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Witam się po przeczytaniu Fajny dzienniczek, sporo informacji bardzo przydatnych dla każdego Z pewnością znajdziesz moje pytania na privie i to pewnie już niedługo, głównie w temacie pompy i jej kosztów. Jakoś nie wyłapałem w dzienniku gdzie masz (dolne/powietrzne) źródło dla tego Panas-a. WM też mnie interesuje, jak sobie ją samemu dobrze zaprojektować i policzyć wszystko. Gratuluję udanej przeprowadzki i życzę rychłego przemalowania któregoś z pokoi (może na różowo?) :yes: Pozdro z Kato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 25.04.2017 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Jak kto gdzie mam źródło na dworze za domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 26.05.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Witam! Natrafiłem na Twój dziennik i przeczytałem go z dwa razy Bardzo fajnie opisany, z dużą ilością zdjęć. Dobra robota! Gratulacje ukończenia budowy! Ja jestem dopiero na początku więc dużo przede mną. Na razie walczę z pomysłami o izolacji płyty i garażu. Z tego co wywnioskowałem po zdjęciach to nie masz w płycie dylatacji i mówiłeś że Cię nie przekonuje możesz powiedzieć czemu? Jak sprawuje się ogrzewanie garażu? Zastanawiam się nad dylatacją i brakiem izolacji pod garażem ale nie wiem czy to dobry pomysł. W razie czego zapraszam do siebie żeby Ci tu nie śmiecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts