Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Hajnela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Plan na dziś był ambitny. Położyć kafelki na jednej ścianie w łazience... Wcześniej musiałem tylko wykręcić zaworek, który służył do odpowietrzenia i próby ciśnieniowej w łazience - easy...

Walczyłem z nim 2 godziny, kręcił się nie chciał wyjść z gwintu, nic nie pomagało. Okazało się, że mosiężna tuleja z kolanka do zgrzewania kręci się w plastiku! No jasna cholera jak przecież to jeden element nie tani chiński szajs z marketu ale porządny markowy...

Skończyło się na kuciu dziury w ścianie, żeby było weselej pomiędzy położonymi wczoraj kaflami wycięciu kolanka i wspawaniu nowego.... Szlag jasny mnie miał trafić jak miałem to sam robić...

Stary co ja bym bez ciebie zrobił ;)

• 4 weeks później...

Witam!

I znowu uciekł miesiąc... Powolutku się wykańczamy i przenosimy do nowego domu.

Pokój Tadka gotowy, nie wiem tylko czy nie każe mi zamalować tych serduszek jak podrośnie ;)

2016-04-04%2B20.34.11%2B%2528Kopiowanie%2529.jpg

Ja od miesiąca męczę łazienkę:

2016-04-04%2B20.35.04%2B%2528Kopiowanie%2529.jpg

I tradycyjnie podsumowanie zużycia prądu w marcu przez PC 295kWh:

2016-04-01%2B21.50.58%2B%2528Kopiowanie%2529.jpg

• 2 months później...

Witam!

Dziennik zapuszczony, ni ma co pisać za bardzo....

Mieszkamy już trochę. Jest fajnie i tyle. Parę rzeczy jeszcze do zrobienia, a odkąd się przeprowadziliśmy idzie to jak krew z nosa.

Z ciekawostek to CWU za miesiąc wyszło nas poniżej 25zł - 3 osoby.

Odkąd na dworze ciepło jakoś się nie chce dłubać w środku i powolutku wziąłem się za ogródek.

2016-06-07%2B07.34.45%2B%2528Kopiowanie%2529.jpg

• 1 month później...

Pomału trzeba zakończyć ten dziennik. Może jeszcze coś kiedyś skrobnę na temat wentylacji czy chłodzenia PC- zobaczymy.

Co prawda do zrobienia jeszcze pokój nad garażem, płot, taras, altana - ale to już raczej w przyszłym roku.

Mieszka się fajnie. Koszt budowy - nie wiem dokładnie - w pewnym momencie załamania przestałem liczyć - raczej nie przekroczyłem 2000zł/m2 licząc do powierzchni całkowitej co uważam za dobry wynik. Oczywiście nie licząc dwóch lat pracy własnej praktycznie przez każde popołudnie plus pomoc kilku osób - którym bardzo za to dziękuję!!!

Parę zdjęć na koniec:

Salon

salon%2B%25282%2529.jpg

salon%2B%25283%2529.jpg

Kuchnia - farba tablicowa nad blatem zamiast płytek ;)

kuchnia%2B%25282%2529.jpg

Klatka schodowa

klatka%2Bschodowa%2B%25283%2529.jpg

Łazienka praaawie gotowa:

%25C5%2582azienka%2B%25283%2529.jpg

%25C5%2582azienka%2B%25282%2529.jpg

• 4 months później...
Eeee, tak dobrze się czytało, a tu nagle ciach i koniec. Dokąd prowadzi ta ścieżka na schodach. Fajny pomysł.

Miałeś jeszcze coś napisać w kwestii podsumowania.

Pozdrawiam

Bartek

Cześć,

Miałem coś jeszcze napisać o wentylacji mechanicznej, a więc generalnie to fajna sprawa. Przede wszystkim nie czuć żadnego zaduchu i nie trzeba otwierać okien - a jak wygląda teraz powietrze na Śląsku to każdy wie. Czerpnie mamy na wschodniej ścianie i nie zaciąga zapachów z zewnątrz. Jeśli chodzi o samą wentylację to nie warto kupować zbyt dużej centrali - my mamy 400setke i teraz chodzi na max 30% żeby nie wysuszyć domu na wiór. Przy centrali jakieś większe bajery nie są ważne - natomiast należy wyregulować instalacje! Nasz Airpack na nastawach fabrycznych przy 100% wydajności dawał niecałe 300 m3/h nawiewu i ok. 330 wywiewu. Oczywiście wtedy super wygląda sprawność i zużycie prądu na sterowniku. Ustawiłem centralę na niewielkie nadciśnienie co jest fajne i bezpieczne np przy kominku. Nie ma też wrażenia, że ciągnie zimnem od okien czy innych nieszczelności. Koszt WM wyniósł poniżej 5tyś + cena samej centrali. Gdyby ktoś z okolicy był zainteresowany wykonaniem czy regulacją to zapraszam na priv.

Z innych rzeczy to testuję grzanie PC w taniej taryfie. Niestety trzeba trochę pokombinować z ustawieniami pompy i sterowników żeby to hulało. Pierwsze spostrzeżenie już mam - jeśli ktoś liczy, że ogrzeje dom koło 250m2 tylko w taniej taryfie to się przeliczy ;) oczywiście można kupić przewymiarowaną PC ale to bez sensu...

Jak ktoś ma jakieś pytania co do konkretnych rozwiązań itp to proszę pytać!

Ja mam pytanie :) Czy sprawdzałeś jak działa chłodzenie pompą ciepła za pomocą podłogówki podczas większych upałów np. o ile stopni mniej więcej udało Ci się zmniejszyć temperaturę wewnątrz domu, czy nie ma nieprzyjemnego efektu zimnej podłogi pod stopami itp. ?

Sprawdzałem ;) Działa!

Chłodziłem tylko w nocy gdzieś od 20 do 4 rano bo w dzień młody lata i nie chciałem żeby mu zimno w pupcię było.

Miałem ustawione załączenie chłodzenia pow. temp 23C chłodziłem do 22C. Przez całe lato nie miałem w domu więcej niż 24C. Oczywiście trzeba było też pilnować przymykania rolet na poddaszu. Podłoga nie była specjalnie zimna - przy zasilaniu podłogi na poziomie 15C miała minimum 18-19C. Żona co lata na bosaka nie narzekała. Przy takim chłodzeniu robi się przyjemny klimacik chłodu od podłogi jak w kościele, a nie jak przy klimatyzatorze dmucha po plecach.

Trzeba jednak pamiętać żeby rurki od podłogówki były w miarę gęsto 10-15cm jak ktoś zrobi co 20 czy 30 cm bo tak mu wychodzi z OZC i projektu podłogówki to tym może nie schłodzić pomieszczeń tak skutecznie. Trzeba pamiętać, że moc podłogówki przy chłodzeniu jest sporo mniejsza.

Edytowane przez hajnel

No to już troszkę mieszkasz.... napisz jak sprawuje się PC.... daje rady bez problemu?? Wszędzie podłogówka?? Opinii jest dużo ale ja szukam kogoś kto faktycznie użytkuje.

Chyba jesteśmy sąsiadami zza miedzy ;)

Pompa ładnie grzeje drugi sezon. Na razie nie mam z nią żadnych problemów. Koszty za zeszły sezon zimowy to 1200zł ale jeszcze wtedy nie mieszkaliśmy i nie grzałem całego domu. Poza tym jest totalnie bez obsługowa i nie kopci ;)

Do Chudowa mam rzut beretem, codziennie przejeżdżam, mam tam nawet rodzinę ;)

Do Chudowa mam rzut beretem, codziennie przejeżdżam, mam tam nawet rodzinę ;)

Hajnelku miły .... mieszkam w Czerwionce - Leszczynach w dzielnicy Czuchów... nie w Chudowie (to w przeciwnym kierunku ;) ).... a pompę masz powietrzną czy gruntową ?? Przymierzamy się do powietrznej.... szukam opinii użytkowników a nie teoretyków ;) Podłogówka w całym domu.