hajnel 05.03.2016 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 A będziesz chciał sprzedać Żeby mi się to opłacało to musiałbym wziąć za te sprzęty z 3/4 ceny nowych, a wtedy dla Ciebie to marny biznes... Dlatego narzędzi nie sprzedaję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 05.03.2016 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Tak myślałem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 06.03.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Hihi .... no cóż, trza bedzie zainwestować w nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BYQ 06.03.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Hej, jakie lampki zastosowales na klatce schodowej? (te przy stopniach). Masz jakis link/nazwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 07.03.2016 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Witam,To są zwykłe oprawy sufitowe zabudowane w puszkę podtynkową...http://gtv.com.pl/pl/produktu?view=productdetails&virtuemart_product_id=821&virtuemart_category_id=77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 07.03.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Ładnie, Ładnie.Nie umiem znaleźć w Twoim dzienniku powierzchni domu. Czy możesz podać powierzchnię wszystkich podłóg ( z garażem i bez ). Ogrzewasz garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 07.03.2016 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Ok. 260m2 bez klatek schodowych w tym 43m2 garaż.W garażu jedna pętla na ścianie i cały czas odkręcona.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 08.03.2016 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Plan na dziś był ambitny. Położyć kafelki na jednej ścianie w łazience... Wcześniej musiałem tylko wykręcić zaworek, który służył do odpowietrzenia i próby ciśnieniowej w łazience - easy... Walczyłem z nim 2 godziny, kręcił się nie chciał wyjść z gwintu, nic nie pomagało. Okazało się, że mosiężna tuleja z kolanka do zgrzewania kręci się w plastiku! No jasna cholera jak przecież to jeden element nie tani chiński szajs z marketu ale porządny markowy... Skończyło się na kuciu dziury w ścianie, żeby było weselej pomiędzy położonymi wczoraj kaflami wycięciu kolanka i wspawaniu nowego.... Szlag jasny mnie miał trafić jak miałem to sam robić... Stary co ja bym bez ciebie zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 06.04.2016 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Witam! I znowu uciekł miesiąc... Powolutku się wykańczamy i przenosimy do nowego domu. Pokój Tadka gotowy, nie wiem tylko czy nie każe mi zamalować tych serduszek jak podrośnie Ja od miesiąca męczę łazienkę: I tradycyjnie podsumowanie zużycia prądu w marcu przez PC 295kWh: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 07.06.2016 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Witam! Dziennik zapuszczony, ni ma co pisać za bardzo.... Mieszkamy już trochę. Jest fajnie i tyle. Parę rzeczy jeszcze do zrobienia, a odkąd się przeprowadziliśmy idzie to jak krew z nosa. Z ciekawostek to CWU za miesiąc wyszło nas poniżej 25zł - 3 osoby. Odkąd na dworze ciepło jakoś się nie chce dłubać w środku i powolutku wziąłem się za ogródek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 19.07.2016 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Pomału trzeba zakończyć ten dziennik. Może jeszcze coś kiedyś skrobnę na temat wentylacji czy chłodzenia PC- zobaczymy. Co prawda do zrobienia jeszcze pokój nad garażem, płot, taras, altana - ale to już raczej w przyszłym roku. Mieszka się fajnie. Koszt budowy - nie wiem dokładnie - w pewnym momencie załamania przestałem liczyć - raczej nie przekroczyłem 2000zł/m2 licząc do powierzchni całkowitej co uważam za dobry wynik. Oczywiście nie licząc dwóch lat pracy własnej praktycznie przez każde popołudnie plus pomoc kilku osób - którym bardzo za to dziękuję!!! Parę zdjęć na koniec: Salon Kuchnia - farba tablicowa nad blatem zamiast płytek Klatka schodowa Łazienka praaawie gotowa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 27.11.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Eeee, tak dobrze się czytało, a tu nagle ciach i koniec. Dokąd prowadzi ta ścieżka na schodach. Fajny pomysł. Miałeś jeszcze coś napisać w kwestii podsumowania. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 29.11.2016 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Eeee, tak dobrze się czytało, a tu nagle ciach i koniec. Dokąd prowadzi ta ścieżka na schodach. Fajny pomysł. Miałeś jeszcze coś napisać w kwestii podsumowania. Pozdrawiam Bartek Cześć, Miałem coś jeszcze napisać o wentylacji mechanicznej, a więc generalnie to fajna sprawa. Przede wszystkim nie czuć żadnego zaduchu i nie trzeba otwierać okien - a jak wygląda teraz powietrze na Śląsku to każdy wie. Czerpnie mamy na wschodniej ścianie i nie zaciąga zapachów z zewnątrz. Jeśli chodzi o samą wentylację to nie warto kupować zbyt dużej centrali - my mamy 400setke i teraz chodzi na max 30% żeby nie wysuszyć domu na wiór. Przy centrali jakieś większe bajery nie są ważne - natomiast należy wyregulować instalacje! Nasz Airpack na nastawach fabrycznych przy 100% wydajności dawał niecałe 300 m3/h nawiewu i ok. 330 wywiewu. Oczywiście wtedy super wygląda sprawność i zużycie prądu na sterowniku. Ustawiłem centralę na niewielkie nadciśnienie co jest fajne i bezpieczne np przy kominku. Nie ma też wrażenia, że ciągnie zimnem od okien czy innych nieszczelności. Koszt WM wyniósł poniżej 5tyś + cena samej centrali. Gdyby ktoś z okolicy był zainteresowany wykonaniem czy regulacją to zapraszam na priv. Z innych rzeczy to testuję grzanie PC w taniej taryfie. Niestety trzeba trochę pokombinować z ustawieniami pompy i sterowników żeby to hulało. Pierwsze spostrzeżenie już mam - jeśli ktoś liczy, że ogrzeje dom koło 250m2 tylko w taniej taryfie to się przeliczy oczywiście można kupić przewymiarowaną PC ale to bez sensu... Jak ktoś ma jakieś pytania co do konkretnych rozwiązań itp to proszę pytać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 29.11.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Ja mam pytanie Czy sprawdzałeś jak działa chłodzenie pompą ciepła za pomocą podłogówki podczas większych upałów np. o ile stopni mniej więcej udało Ci się zmniejszyć temperaturę wewnątrz domu, czy nie ma nieprzyjemnego efektu zimnej podłogi pod stopami itp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 29.11.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 No to już troszkę mieszkasz.... napisz jak sprawuje się PC.... daje rady bez problemu?? Wszędzie podłogówka?? Opinii jest dużo ale ja szukam kogoś kto faktycznie użytkuje. Chyba jesteśmy sąsiadami zza miedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 30.11.2016 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 (edytowane) Ja mam pytanie Czy sprawdzałeś jak działa chłodzenie pompą ciepła za pomocą podłogówki podczas większych upałów np. o ile stopni mniej więcej udało Ci się zmniejszyć temperaturę wewnątrz domu, czy nie ma nieprzyjemnego efektu zimnej podłogi pod stopami itp. ? Sprawdzałem Działa! Chłodziłem tylko w nocy gdzieś od 20 do 4 rano bo w dzień młody lata i nie chciałem żeby mu zimno w pupcię było. Miałem ustawione załączenie chłodzenia pow. temp 23C chłodziłem do 22C. Przez całe lato nie miałem w domu więcej niż 24C. Oczywiście trzeba było też pilnować przymykania rolet na poddaszu. Podłoga nie była specjalnie zimna - przy zasilaniu podłogi na poziomie 15C miała minimum 18-19C. Żona co lata na bosaka nie narzekała. Przy takim chłodzeniu robi się przyjemny klimacik chłodu od podłogi jak w kościele, a nie jak przy klimatyzatorze dmucha po plecach. Trzeba jednak pamiętać żeby rurki od podłogówki były w miarę gęsto 10-15cm jak ktoś zrobi co 20 czy 30 cm bo tak mu wychodzi z OZC i projektu podłogówki to tym może nie schłodzić pomieszczeń tak skutecznie. Trzeba pamiętać, że moc podłogówki przy chłodzeniu jest sporo mniejsza. Edytowane 30 Listopada 2016 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 30.11.2016 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 No to już troszkę mieszkasz.... napisz jak sprawuje się PC.... daje rady bez problemu?? Wszędzie podłogówka?? Opinii jest dużo ale ja szukam kogoś kto faktycznie użytkuje. Chyba jesteśmy sąsiadami zza miedzy Pompa ładnie grzeje drugi sezon. Na razie nie mam z nią żadnych problemów. Koszty za zeszły sezon zimowy to 1200zł ale jeszcze wtedy nie mieszkaliśmy i nie grzałem całego domu. Poza tym jest totalnie bez obsługowa i nie kopci Do Chudowa mam rzut beretem, codziennie przejeżdżam, mam tam nawet rodzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 30.11.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Do Chudowa mam rzut beretem, codziennie przejeżdżam, mam tam nawet rodzinę Hajnelku miły .... mieszkam w Czerwionce - Leszczynach w dzielnicy Czuchów... nie w Chudowie (to w przeciwnym kierunku ).... a pompę masz powietrzną czy gruntową ?? Przymierzamy się do powietrznej.... szukam opinii użytkowników a nie teoretyków Podłogówka w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 30.11.2016 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 To coś mi się pomieszało. Mam powietrzną. Jak chcesz możesz podjechać obejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 30.11.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Mam powietrzną. Jak chcesz możesz podjechać obejrzeć. Bardzo chętnie Poproszę nr telefonu na priv ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts