hajnel 14.12.2014 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Dzisiaj zdjęcie z nieco innej perspektywy: Deskowanie i krycie wstępne zakończone. Przyjechała dachówka i możemy działać dalej, ale najważniejsze, że do środka już nie leci deszcz. Pogoda dopisuje więc w miarę wolnego czasu działam dalej - m.in ociepliłem lukarny - dekarze zdobią od razu docelowe obróbki lukarn, wytynkowałem otwory okienne (liczę, że firma od okien się wywiąże z obietnicy i okna będą w tym roku), otwór na bramę garażową też wytynkowany - brama ma być w styczniu, trzeba jeszcze otynkować sufit w garażu lub przykleić 5-10cm styro i zaciągnąć klejem z siatką. Myślę też nad ociepleniem poddasza. Mam ok. 150 m2 do ocieplenia. Chcę dać 30cm ocieplenia. Przy wełnie to ok. 5-7tyś za samą wełnę, podoba mi się ekofiber ale jest z nim problem przy wentylacji pomiędzy izolacją, a pełnym deskowaniem. W przyszłym tygodniu powinienem mieć wycenę i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 14.12.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 WitamŁadny domek budujecie, będziecie kładli dachówkę jeszcze w tym roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 14.12.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Deskowanie i krycie wstępne zakończone. Przyjechała dachówka i możemy działać dalej, ale najważniejsze, że do środka już nie leci deszcz. Pogoda dopisuje więc w miarę wolnego czasu działam dalej - m.in ociepliłem lukarny - dekarze zdobią od razu docelowe obróbki lukarn, wytynkowałem otwory okienne (liczę, że firma od okien się wywiąże z obietnicy i okna będą w tym roku), otwór na bramę garażową też wytynkowany - brama ma być w styczniu, trzeba jeszcze otynkować sufit w garażu lub przykleić 5-10cm styro i zaciągnąć klejem z siatką. Świetnie, dobrze, że Wam pogoda sprzyja! Lukarny ociepliłeś styropianem z zewnątrz - piszesz o tych bocznych ścianach, które stykają się z główną połacią dachu? Na jaki montaż okien się zdecydowałeś? Nie żałuj styropianu na sufit w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.12.2014 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witam Ładny domek budujecie, będziecie kładli dachówkę jeszcze w tym roku ? Podobno właśnie zaczynają układać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.12.2014 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Świetnie, dobrze, że Wam pogoda sprzyja! Lukarny ociepliłeś styropianem z zewnątrz - piszesz o tych bocznych ścianach, które stykają się z główną połacią dachu? Na jaki montaż okien się zdecydowałeś? Nie żałuj styropianu na sufit w garażu. Tak lukarny z zewnątrz, ale pewnie od środka też coś dam. Okna na ciepłym parapecie, montaż z taśmami w licu lub z lekkim wysunięciem na zewnątrz. Okna MS line Uw wypadkowy 0,98. Z tym styro na sufit to nie do końca tak fajnie wychodzi. Tzn. nie ma sensu dawać za dużo. Mam tam jeszcze przewidziane 10cm pod podłogówkę. A zrobiłem sobie model mojego domu w Audytorze OZC i w zasadzie nie ma uzasadnienia dawać tam z dołu więcej niż 5cm bo zwróci się to po 30 latach. Tak samo miałem z oknami - wybierałem pomiędzy MSline z Uw ok. 1 i MSevolution z Uw ok. 0,8 i wyszło, że zaoszczędzę przy PC ok. 100-200zł rocznie na ogrzewaniu więc okres zwrotu w najlepszym wypadku 20 lat. A jednak trochę tych przeszkleń mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 16.12.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Witam w Twoim DB. Będę kibicował!!W marcu/kwietniu staruję też płyta fund i silka 24, cholernie jestem ciekaw jak zrobisz izolacje poddasza. Widzę, że masz pełne deskowanie. Jak jest deskowanie to tej folii się nie daje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 16.12.2014 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Witam! Której folii? Moim zdaniem paroizolację od środka trzeba dać. Do ocieplenia poddasza planuję celulozę - w przyszłym tygodniu powinienem mieć oferty i zobaczę czy nie wrócę do wełny Zastanów się nad silką 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 16.12.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Witam! Której folii? Moim zdaniem paroizolację od środka trzeba dać. No tak zgadza się, a na deskowaniu masz pape czy cos innego? Co z tą silką? Jakieś problemy są z 24? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 16.12.2014 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Mam papę ale zastanawiałem się nad membraną. Nie ma problemów z 24 ale dziś wiem, że 18 wystarczy (brałem na poddasze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 28.12.2014 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam poświątecznie. Jako, że mi się dziś dostało od Teściowej za brak nowych zdjęć i informacji to uzupełniam braki. No więc tak - dach zrobiony w ok 75% - okna zamontowane. O oknach pewnie zrobię osobny wpis bo do końca nie jestem zadowolony z montażu. Dziś tylko zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta101 04.01.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Cześć, czytałam wcześniej, że zastanawiałeś się pomiędzy MS a Dako, ciekawa jestem co wybrałeś i kto je montował, proszę napisz coś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 06.01.2015 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Cześć!No to o oknach.A w zasadzie o montażu bo o wyborze było dwa posty wyżej. Może uznacie, że się czepiam ale jeśli płacę za montaż ok. 30% wartości okien to powinno być zamontowane perfekcyjnie, a wg. mnie nie jest.Pomijam fakt, że akurat w dzień montażu lało i wiało tak, że na jednej elewacji montażyści nie mogli pokleić taśm Illbruck Duo do mokrego muru (choć przy mniejszych oknach jakoś to pokleili zakładam, że jak by się im chciało to resztę też by pokleili albo podjechali w iny dzień). Przede wszystkim chodzi o montaż okien na poszerzeniach. Ja się na tym nie znam bo nie muszę, przed zakupem były dwa pomiary na których ustaliliśmy docelowy poziom posadzki +20cm od stanu 0. Dostałem ofertę na okna z poszerzeniami 15cm. Na moje pytanie dlaczego nie więcej odpowiedz była, że to wystarczy.I oczywiście okazało się, że szpara pod oknami jest za duża 4-7cm i trzeba podmurować, żeby było do czego dokleić taśmę. Panowie pomontowali okna podkładając tym co znaleźli na budowie czyli deskami plus ich kliny do wypoziomowania. Deski takie jak znaleźli mniejsze, większe, szersze, węższe, itp.I wśród tych wystających desek ja mam podmurować te brakujące kilka cm pod oknem i to najlepiej tak, żeby jeszcze została szpara na centymetr pianki, mówię wam zajebista robota.... Ciąć cegłówki i je tam wsadzać? Dałem sobie spokój po pół godzinie kombinowania bo albo cegła wypadła drugą stroną, albo zaprawa. Stwierdziłem, że tragedii nie będzie jak podmuruję całość zaprawą i nie dam w ogóle pianki. Zabawa zaczęła się znowu przy wybijaniu 20cm drewnianych klocków spod okna. Zrobić to nie uszkadzając przyklejonych taśm nierealne.Tak więc nie zawsze biorąc topową firmę od montażu wszystko jest perfekcyjnie. Albo ja jestem mało wymagający i zbyt ugodowy? Edytowane 6 Stycznia 2015 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 06.01.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Hajnel mogłeś wrzucić jakieś fotki, nie musiałbyś tyle pisać Chętnie bym się do ciebie wybrał, mam niedaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 06.01.2015 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Nie mam zdjęć zaraz po montażu niestety. Poniżej już po obróbce: - prawie super, szkoda tylko, że parapet XPS z kawałków przyciętych nierówno - podmurowane największe okno - klocki i kliny spod okna -PSK - miejscami pianki trochę mało, w dodatku w instrukcji PSK pisze mocować zawsze na dwa kołki z dołu, a oczywiście był jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 06.01.2015 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Z bieżących spraw - powstają ostatnie ścianki na piętrze. A od jutra biorę się za kanalizację i hydraulikę. Bob zapraszam! Najlepiej w sobotę albo niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 09.01.2015 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 MAMY StanSurowyZamknięty !!! Dziś był montaż bramy Krispola w licu ściany: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 09.01.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 dupna ta brama, chyba masz hammera;) jutro obadam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 10.01.2015 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Gratulacje SSZ Hajnel! Planujesz rolety przy oknach? Jak zamierzasz to rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 10.01.2015 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Cześć, tak będą rolety.W sensie, że co rozwiązać? Okna są montowane z wysunięciem 1-2cm, więc na parterze będzie tyle xps pod rolety, na pietrze są dodatkowo cofnięte nadproża, więc będzie więcej xpsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 10.01.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 W sensie, że co rozwiązać? Okna są montowane z wysunięciem 1-2cm, więc na parterze będzie tyle xps pod rolety, na pietrze są dodatkowo cofnięte nadproża, więc będzie więcej xpsa. Chodziło mi o to na czym będą one mocowane. Na ścianie nośnej/nadprożach? Nie mam tego jeszcze obczajonego, więc zastanawiam się gdzie będą one montowane i jak z izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts