hajnel 12.01.2015 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Cześć,U mnie będzie mniej więcej tak:http://www.oknagalio.pl/images/stories/rolety_integro/roleta_integro_schemat_montazu.jpgMontaż prawdopodobnie w przyszłym tygodniu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 15.01.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 A nie myślałeś o powiększeniu otworów okiennych i zamontowaniu rolet na poszerzeniach, a od wewnątrz styropian przyklejony do tych poszerzeń, zlicowany z wewnętrzną stroną muru ? Pewnie byłoby cieplej, ale na pewno drożej. Ciągle zastanawiam się jak u siebie zamontować rolety Integro, będę musiał przeliczyć czy warto dopłacać do poszerzeń. A jakie wymiary będzie miała kaseta rolety dla najwyższego okna (największa kaseta) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 15.01.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Hajnel ma już wstawione okna i zajefajną bramę. Swoją drogą Hajnel wrzuć fotę jak możesz jak ona jest zamontowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.01.2015 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 (edytowane) A nie myślałeś o powiększeniu otworów okiennych i zamontowaniu rolet na poszerzeniach, a od wewnątrz styropian przyklejony do tych poszerzeń, zlicowany z wewnętrzną stroną muru ? Pewnie byłoby cieplej, ale na pewno drożej. Ciągle zastanawiam się jak u siebie zamontować rolety Integro, będę musiał przeliczyć czy warto dopłacać do poszerzeń. A jakie wymiary będzie miała kaseta rolety dla najwyższego okna (największa kaseta) ? Na początku chciałem rolety nadstawne, potem na poszerzeniach, ale firma od okien i rolet mi to odradziła. Już nie pamiętam czy chodziło o szczelność czy o to, że nie do końca docieplisz samą ramę okienną od środka czy o koszt. Niemniej mieli na tyle przekonujące argumenty, że zdecydowałem się na taki montaż. Bob zdjęcia są stronę wcześniej Edytowane 15 Stycznia 2015 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 18.01.2015 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Cześć, Zimy nie ma więc pracujemy dalej. Woda i kanalizacja gotowa w 75%. Teraz trzeba się wybrać na zakupy, kupić WC, wybrać umywalki, wannę, żeby resztę instalacji skończyć. Wbrew pozorom to nie taka łatwa robota, co wanna to odpływ z innej strony albo bateria. Więc uważam, że lepiej najpierw kupić i pod wybrany sprzęt zrobić instalację. Co do samej instalacji wodociągowej to wybrałem system zgrzewany. Fajnie się to robi, błędy można poprawić. Z braku doświadczenia nie zawsze wychodzi tak jak byśmy chcieli byle było szczelne. Instalacja zimnej wody rozbita na 3 niezależne części: - ogólna - woda do zmywarki, łazienki, pralki - pod filtr montowany w kotłowni - zimna woda w kuchni i ewentualnie do kostkarki lodu w lodówce - WC - zawsze można podłączyć niezależnie np deszczówkę i będzie taniej . Ciepła woda standardowo z zasobnika do kranów - bez cyrkulacji, najdalszy odbiór ok. 6m od źródła. Na zasilaniu zasobnika planuję później wymiennik szarych ścieków z górnej łazienki. Pytanie do praktyków - dajecie zimna wodę w otulinie izolacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 18.01.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Zimy nie ma więc pracujemy dalej. Woda i kanalizacja gotowa w 75%. Teraz trzeba się wybrać na zakupy, kupić WC, wybrać umywalki, wannę, żeby resztę instalacji skończyć. Wbrew pozorom to nie taka łatwa robota, co wanna to odpływ z innej strony albo bateria. Więc uważam, że lepiej najpierw kupić i pod wybrany sprzęt zrobić instalację. Co do samej instalacji wodociągowej to wybrałem system zgrzewany. Fajnie się to robi, błędy można poprawić. Z braku doświadczenia nie zawsze wychodzi tak jak byśmy chcieli byle było szczelne. Instalacja zimnej wody rozbita na 3 niezależne części: - ogólna - woda do zmywarki, łazienki, pralki - pod filtr montowany w kotłowni - zimna woda w kuchni i ewentualnie do kostkarki lodu w lodówce - WC - zawsze można podłączyć niezależnie np deszczówkę i będzie taniej . Ciepła woda standardowo z zasobnika do kranów - bez cyrkulacji, najdalszy odbiór ok. 6m od źródła. Na zasilaniu zasobnika planuję później wymiennik szarych ścieków z górnej łazienki. Pytanie do praktyków - dajecie zimna wodę w otulinie izolacyjnej? Wow, widzę kolejne, wielkie postępy! Poruszasz wiele spraw, które mnie również bardzo intrygują. Nie wiem jak u Ciebie, ale u nas jest ogromnie twarda woda (ok. 18 st. niemieckich, czyli 320 mg/l CaCO3). W związku z tym rozważam zmiękczanie wody do pralki, zmywarki i łazienki, a szczególnie do zasobnika CWU. Pewnie zużycie wody będzie duże, ale będę szukał optymalnego zmiękczenia dla tych instalacji Czytałem gdzieś na forum, że w kuchni przyda się dodatkowy kran na wodę niezmiękczoną. Podoba mi się ten pomysł. Generalnie minerałów potrzebujemy i w tym celu ludzie kupują butelkowane wody mineral., więc nie widzę sensu odkamieniania wody do bezpośredniej konsumpcji. WC - też liczę na deszczówkę, choć szukam tanich rozwiązań. Fajnie masz wszystkie punkty blisko kotłowni. Ja będę musiał w kuchni zainstalować miejscowe ogrzewanie CWU. Wymiennik ciepła z szarych ścieków - które rozwiązanie masz w planach? Chętnie kiedyś do Ciebie wpadnę, żeby o tym pogadać... Praktykiem jeszcze nie jestem, ale teoria mówi, żeby i zimną puścić w otulinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 18.01.2015 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Cześć Aż sprawdziłem twardość u nas i wychodzi średnia 95 mg/l. W kotłowniach parowych mają takie fajne worki 25kg z tabletkami do zmiękczania wody . Pomysł na osobną linię wody do wziął nam się z tego, że nam kranówa teraz nie smakuje, ale nie wiem czy coś kiedyś będę montował w celu polepszenia smaku. Jeszcze nie wiem jaki wymiennik RSŚ zastosuje - pewnie jakaś samoróbka. Nikodem zapraszam najlepiej w którąś niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 25.01.2015 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Cześć, I co? A że zima przyszła? A nie nam to nie przeszkadza pracujemy dalej. Styropian pod rolety prawie wklejony - zostały 3 okna. A w środku zaczęło się pojawiać coraz więcej kabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 25.01.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Nieźle, trzymam kciuki. Jak bedziesz tak zasuwał nawet w zime to do sierpnia sie wyrobisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 03.02.2015 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Cześć, A więc działamy dalej - do końca tygodnia. Instalacje się robią Sposób na bruzdy pod kable w silikacie - szlifierka i najpierw tarcza diamentowa, a potem grubsza do kamienia, żeby poszerzyć. I pytanie do was jak/czym najlepiej wyrównać podłogę pod układanie styropianu pod wylewkę - mam strasznie nierówno na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 09.02.2015 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Wiem, że trochę zimno ale postanowiłem zaryzykować i rzuciłem dziś obrzutkę w kotłowni. Nawet byłem zaskoczony, że tak dobrze poszło takim sprzętem: Padło na tynk cementowo-wapienny Baumit. Problem mam jeden z tą obrzutką - na opakowaniu piszą zużycie 7kg/m2, a mi wyszło ok 3kg/m3 i nie wiem czy lecieć z jeszcze jedną warstwą? W sumie wszystko pokryte choć na zdjęciach wygląda jakby wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.02.2015 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Wieści, wieści.... Kotłownia otynkowana, schnie i czeka na instalatora c.o. MKM przybywaj Kolejny do tynkowania zgłosił się salon - termin daję sobie do piątku - zobaczymy czy się uda. Jak jesteśmy przy tynkowaniu to polecam profile tynkarskie do okien - z jednej strony mocujemy je do okna i zostają na stałe, a z drugiej łatwo mocujemy folię chroniącą okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 06.03.2015 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam Wieści, wieści - salon, wiatrołap, wc, pralnia klatka wytynkowane. Przechodzimy poziom wyżej. AAA chętnych zapraszam na kursy tynkarstwa nocnego codziennie od 17 do 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 07.03.2015 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Sam tynkowales? Gratuluje postepow! Co z tym dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 07.03.2015 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Sam.Co ma być z dachem? Skończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 08.03.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Pytalem bo miales tam jakies przecieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 08.03.2015 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Wyschło. Prawdopodobnie lód, śnieg na deskach. Czekam na większy deszcz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 12.03.2015 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Tynkowania ciąg dalszy. Myślałem, że dziś pociągnę z tematem, a tu mi się zjawili ludzie od ogrzewania i pompy ciepła. Wczoraj wieczorem dostałem też wiadomość, że firma od docieplenia będzie od dziś, a nie za miesiąc! I trzeba było ogarnąć budowę, załatwić kleje, siatki, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.03.2015 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 I się zaczęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 16.03.2015 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Powoli do przodu. Ekipa wygląda na solidną. Przydało by się bardziej zakryć prowadnice styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts