Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Hajnela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A nie myślałeś o powiększeniu otworów okiennych i zamontowaniu rolet na poszerzeniach, a od wewnątrz styropian przyklejony do tych poszerzeń, zlicowany z wewnętrzną stroną muru ? Pewnie byłoby cieplej, ale na pewno drożej. Ciągle zastanawiam się jak u siebie zamontować rolety Integro, będę musiał przeliczyć czy warto dopłacać do poszerzeń. A jakie wymiary będzie miała kaseta rolety dla najwyższego okna (największa kaseta) ?

A nie myślałeś o powiększeniu otworów okiennych i zamontowaniu rolet na poszerzeniach, a od wewnątrz styropian przyklejony do tych poszerzeń, zlicowany z wewnętrzną stroną muru ? Pewnie byłoby cieplej, ale na pewno drożej. Ciągle zastanawiam się jak u siebie zamontować rolety Integro, będę musiał przeliczyć czy warto dopłacać do poszerzeń. A jakie wymiary będzie miała kaseta rolety dla najwyższego okna (największa kaseta) ?

Na początku chciałem rolety nadstawne, potem na poszerzeniach, ale firma od okien i rolet mi to odradziła. Już nie pamiętam czy chodziło o szczelność czy o to, że nie do końca docieplisz samą ramę okienną od środka czy o koszt. Niemniej mieli na tyle przekonujące argumenty, że zdecydowałem się na taki montaż.

Bob zdjęcia są stronę wcześniej

Edytowane przez hajnel

Cześć,

Zimy nie ma więc pracujemy dalej. Woda i kanalizacja gotowa w 75%. Teraz trzeba się wybrać na zakupy, kupić WC, wybrać umywalki, wannę, żeby resztę instalacji skończyć. Wbrew pozorom to nie taka łatwa robota, co wanna to odpływ z innej strony albo bateria. Więc uważam, że lepiej najpierw kupić i pod wybrany sprzęt zrobić instalację.

Co do samej instalacji wodociągowej to wybrałem system zgrzewany. Fajnie się to robi, błędy można poprawić. Z braku doświadczenia nie zawsze wychodzi tak jak byśmy chcieli byle było szczelne. Instalacja zimnej wody rozbita na 3 niezależne części:

- ogólna - woda do zmywarki, łazienki, pralki

- pod filtr montowany w kotłowni - zimna woda w kuchni i ewentualnie do kostkarki lodu w lodówce

- WC - zawsze można podłączyć niezależnie np deszczówkę i będzie taniej .

Ciepła woda standardowo z zasobnika do kranów - bez cyrkulacji, najdalszy odbiór ok. 6m od źródła. Na zasilaniu zasobnika planuję później wymiennik szarych ścieków z górnej łazienki.

Pytanie do praktyków - dajecie zimna wodę w otulinie izolacyjnej?

2015-01-18%2B17.12.48%2B%5B800x600%5D.jpg

2015-01-18%2B17.13.42%2B%5B800x600%5D.jpg

Zimy nie ma więc pracujemy dalej. Woda i kanalizacja gotowa w 75%. Teraz trzeba się wybrać na zakupy, kupić WC, wybrać umywalki, wannę, żeby resztę instalacji skończyć. Wbrew pozorom to nie taka łatwa robota, co wanna to odpływ z innej strony albo bateria. Więc uważam, że lepiej najpierw kupić i pod wybrany sprzęt zrobić instalację.

Co do samej instalacji wodociągowej to wybrałem system zgrzewany. Fajnie się to robi, błędy można poprawić. Z braku doświadczenia nie zawsze wychodzi tak jak byśmy chcieli byle było szczelne. Instalacja zimnej wody rozbita na 3 niezależne części:

- ogólna - woda do zmywarki, łazienki, pralki

- pod filtr montowany w kotłowni - zimna woda w kuchni i ewentualnie do kostkarki lodu w lodówce

- WC - zawsze można podłączyć niezależnie np deszczówkę i będzie taniej .

Ciepła woda standardowo z zasobnika do kranów - bez cyrkulacji, najdalszy odbiór ok. 6m od źródła. Na zasilaniu zasobnika planuję później wymiennik szarych ścieków z górnej łazienki.

Pytanie do praktyków - dajecie zimna wodę w otulinie izolacyjnej?

Wow, widzę kolejne, wielkie postępy!

Poruszasz wiele spraw, które mnie również bardzo intrygują.

Nie wiem jak u Ciebie, ale u nas jest ogromnie twarda woda (ok. 18 st. niemieckich, czyli 320 mg/l CaCO3). W związku z tym rozważam zmiękczanie wody do pralki, zmywarki i łazienki, a szczególnie do zasobnika CWU. Pewnie zużycie wody będzie duże, ale będę szukał optymalnego zmiękczenia dla tych instalacji

Czytałem gdzieś na forum, że w kuchni przyda się dodatkowy kran na wodę niezmiękczoną. Podoba mi się ten pomysł. Generalnie minerałów potrzebujemy i w tym celu ludzie kupują butelkowane wody mineral., więc nie widzę sensu odkamieniania wody do bezpośredniej konsumpcji.

WC - też liczę na deszczówkę, choć szukam tanich rozwiązań.

Fajnie masz wszystkie punkty blisko kotłowni. Ja będę musiał w kuchni zainstalować miejscowe ogrzewanie CWU.

Wymiennik ciepła z szarych ścieków - które rozwiązanie masz w planach?

Chętnie kiedyś do Ciebie wpadnę, żeby o tym pogadać... ;-)

Praktykiem jeszcze nie jestem, ale teoria mówi, żeby i zimną puścić w otulinie.

Cześć

Aż sprawdziłem twardość u nas i wychodzi średnia 95 mg/l. W kotłowniach parowych mają takie fajne worki 25kg z tabletkami do zmiękczania wody ;).

Pomysł na osobną linię wody do wziął nam się z tego, że nam kranówa teraz nie smakuje, ale nie wiem czy coś kiedyś będę montował w celu polepszenia smaku.

Jeszcze nie wiem jaki wymiennik RSŚ zastosuje - pewnie jakaś samoróbka.

Nikodem zapraszam najlepiej w którąś niedzielę.

• 2 weeks później...

Cześć,

A więc działamy dalej - do końca tygodnia.

Instalacje się robią

2015-02-01%252012.04.47%2520%255B800x600%255D.jpg

2015-02-01%252012.05.08%2520%255B800x600%255D.jpg

Sposób na bruzdy pod kable w silikacie - szlifierka i najpierw tarcza diamentowa, a potem grubsza do kamienia, żeby poszerzyć.

I pytanie do was jak/czym najlepiej wyrównać podłogę pod układanie styropianu pod wylewkę - mam strasznie nierówno na poddaszu.

Wiem, że trochę zimno ale postanowiłem zaryzykować i rzuciłem dziś obrzutkę w kotłowni. Nawet byłem zaskoczony, że tak dobrze poszło takim sprzętem:

2015-02-09%2B21.59.04%2B%5B800x600%5D.jpg

Padło na tynk cementowo-wapienny Baumit. Problem mam jeden z tą obrzutką - na opakowaniu piszą zużycie 7kg/m2, a mi wyszło ok 3kg/m3 i nie wiem czy lecieć z jeszcze jedną warstwą? W sumie wszystko pokryte choć na zdjęciach wygląda jakby wcale.

2015-02-09%2B21.57.16%2B%5B800x600%5D.jpg 2015-02-09%2B21.56.55%2B%5B800x600%5D.jpg

Wieści, wieści....

Kotłownia otynkowana, schnie i czeka na instalatora c.o. MKM przybywaj ;)

2015-02-14%2B21.22.04%2B%5B800x600%5D.jpg

Kolejny do tynkowania zgłosił się salon - termin daję sobie do piątku - zobaczymy czy się uda.

2015-02-14%2B21.21.09%2B%5B800x600%5D.jpg

Jak jesteśmy przy tynkowaniu to polecam profile tynkarskie do okien - z jednej strony mocujemy je do okna i zostają na stałe, a z drugiej łatwo mocujemy folię chroniącą okno.

2015-02-14%2B21.21.23%2B%5B800x600%5D.jpg

• 3 weeks później...

Tynkowania ciąg dalszy. Myślałem, że dziś pociągnę z tematem, a tu mi się zjawili ludzie od ogrzewania i pompy ciepła. Wczoraj wieczorem dostałem też wiadomość, że firma od docieplenia będzie od dziś, a nie za miesiąc! I trzeba było ogarnąć budowę, załatwić kleje, siatki, itp.

2015-03-11%2B18.55.53.jpg

2015-03-11%2B18.55.43.jpg