hajnel 22.03.2015 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Witam, Pojawił się problem przy tynkowaniu. Chodzi o nieszczęsne taśmy okienne, które mimo, że są przyklejone brzegiem to odstają środkiem i nie da się tego otynkować! Pozostaje odkleić i przykleić "po całości"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 22.03.2015 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 No i zdjęcia aktualne z postępów przy elewacji: Montaż barierek na xps coby mostki eliminować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.03.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 jakieś szczegóły montażu barierek? XPS przyklejony do ściany, a barierka przykręcona tylko do XPS czy głębiej (do ściany)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 22.03.2015 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Do samego xpsa by było trochę słabo. Jest na kotwie chemicznej i srubie do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 22.03.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Idziesz jak burza!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.04.2015 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Dobry! Co tam słychać na placu budowy? Ano kończymy tynkować w środku i na zewnątrz. Za kilka dni wstawię jakieś podsumowanie dla tych co planują tynkować samemu. Myślałem, że z ocieplaniem chłopaki się szybciej uwiną ale jakoś im to powoli idzie. Ocieplam w systemie Caparola, na tynku NQG - chłopaki wcześniej na tych materiałach nie pracowali i na razie chwalą je za jakość - zobaczymy co będzie przy samym tynku. Styropian - grafit Bautherma i Arsanit 0,032 i 0,033 i też nie narzekają na jego jakość wręcz mówią, że nie widzą różnicy do tych bardziej firmowych. Czemu wziąłem styro o współczynniku 0,032 i 0,033, a nie 0,031 - proste taniej i efektywniej wychodziło wziąć ten o grubości 25cm niż 20cm 0,031. Przy PC inwestycja w lepszy styropian zwraca się po 15 latach w moim przypadku... Jedno co mnie męczy przy styropianie o takiej grubości to ilość strat na docinki. Mam niby prosty budynek, ale ścinek było co najmniej 20 200l worków! Musiałem dokupić ok. 12m3 styropianu ponad plan... Jeśli jesteśmy już przy ociepleniu to wrzucę zrzuty z programu Audytor OZC: Straty ciepła liczyłem sam. Miał liczyć Asolt, ale po pół roku przypominania się i proszenia spasowałem... Tak więc korzystając z internetowych podręczników i uwag forumowiczów i też Asolta - za co dziękuję policzyłem OZC co daje kilka możliwości w trakcie budowy. Przede wszystkim można na bieżąco sprawdzać różne warianty współczynników np okien i od razu wiemy czy warto inwestować w ich lepsze U... Tak samo przy doborze warstw ocieplenia czy lepiej dać więcej tańszego syro z gorszą lambdą czy mniej tego droższego. Wyniki jakie są każdy widzi - ja z nich jestem zadowolony, a będę jeszcze bardziej gdy w rzeczywistości wyjdzie nie gorzej jak 20% w górę . Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 13.04.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 /.../ Jeśli jesteśmy już przy ociepleniu to wrzucę zrzuty z programu Audytor OZC /.../ Tak więc korzystając z internetowych podręczników i uwag forumowiczów i też Asolta - za co dziękuję policzyłem OZC co daje kilka możliwości w trakcie budowy. Przede wszystkim można na bieżąco sprawdzać różne warianty współczynników np okien i od razu wiemy czy warto inwestować w ich lepsze U... Tak samo przy doborze warstw ocieplenia czy lepiej dać więcej tańszego syro z gorszą lambdą czy mniej tego droższego. Wyniki jakie są każdy widzi - ja z nich jestem zadowolony, a będę jeszcze bardziej gdy w rzeczywistości wyjdzie nie gorzej jak 20% w górę . Cały czas podglądam i douczam się. Tylko Ty jako wykonawca możesz dopilnować, żeby obliczenia nie były wyłącznie teorią. Druga sprawa to szczelność, której ozc nie uwzględni. W taki dzień jak dzisiaj (choć na szczęście wiatr nie jest bardzo chłodny) niejeden powie, że ozc ma się nijak do jego ZBUDOWANEGO domu, bo wieje mu pod oknami, na ścianie szczytowej i przy koszu lukarny. Obliczenia też nie uwzględnią rozszczelnienia się niektórych elementów z czasem (uszczelek, pianek PUR, itp), ale na pewno jest się dzięki nim na czym oprzeć. Świetnie sobie radzisz, podziwiam i życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.04.2015 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Nikodem z całym szacunkiem, ale jak nie siedzisz cały czas na budowie i nie patrzysz na ręce to nie upilnujesz. Prosty przykład pięć razy pokazywałem im jak mi mają obrobić okna, a i tak zrobili po swojemu. Gadam doklejajcie ten stryro na ramie na klej z pianki, a nie z worka (chodzi o połączenie styro-styro). Pierwszy raz zrobili na kleju z worka, drugi raz z zewnątrz cieniutko piany, a w środku klej z worka, trzeci raz zrobili na pianie ale zamiast wyrównać to co na ścianie już przyklejone to nie i pod doklejonym 2cm paskiem było po 2-4cm pustki. Czwarty raz twierdzą, że wszędzie uzupełnili pianką, ale od razu dali siatkę i klej żebym nie mógł sprawdzić. I co mam to zrywać wszystko bo pewnie co druga dziura została. I to jest polecana ekipa, która się chwali że dopiero co zrobiła dwa domy pasywne z 30cm styro.... Robią u mnie za grubą kasę i wychodzi na to, że k....a ja się tylko czepiam szczegółów, a ci od pasywnych nie mieli nawet połowy moich wymagań. A dla mnie po prostu bez sensu jest inwestować w 25cm styro jak ekipa porobi mostki babole... Nie wymagam, żeby kleili ramka plus placki bo to bez sensu (promują to producenci kleju), płacę za piankę więc co to dla nich za problem siknąć jej więcej... I tak mam z każdą ekipą co u mnie robi mógłbym pisać o mniejszych lub większych babolach... Nie narzekam bo i tak uważam, że puki co się nie naciąłem tak na serio na ludziach którzy u mnie pracują/pracowali ale suma tych małych baboli robi w pewnym czasie takie poczucie bezsilności, że człowiek ma ochotę pierdyknąć tym wszystkim wsiąść w auto i kierunek Toskania.... To se ponarzekałem Jeśli chodzi o szczelność to staram się, żeby była na dobrym poziomie choć wszyscy patrzą na mnie jak na dziwaka bo przecież musi trochę świeże powietrze dmuchać.... Okna wyglądają ok. Murłaty mam zamiar uszczelnić, paroizolację będę kleił do ścian. Ale znowu, żeby uzupełniać spoiny pióro - wpust klejem to uważam, że przesada. Taśm paroszczelnych przy oknach klejonych przez ekipę też nikomu nie polecę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.04.2015 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Jeszcze odnośnie obliczeń. Strumień powietrza wentylacyjnego - mimo rekuperatora nie planuje, aż tak mocno na co dzień wietrzyć. Sądzę, że jeśli obliczenia są niedokładne to w dużej mierze pokryje to mniejsza strata na wentylację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 13.04.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 To mnie zachęciłeś to tych ekip fachofcuf... eee, a może to Ty masz problem, bo jesteś świadomym inwestorem, kierownikiem budowy i nadzorem inwestorskim w jednej osobie? Takie działanie fachofcuf, to zła wola, lenistwo, przyzwyczajenia, brak przekonania/motywacji, brak wiedzy czy wszystko razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.04.2015 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Dokładnie tak to podsumował szef ekipy, większość ludzi chce mieć ocieplone i ładną elewację, nie ważne jak i czym mniejsza o szczegóły, a ja wiem czego chcę i świadomie im o tym przed robotą powiedziałem. Pytali mnie na początku po co daję listwy przyokienne bo nikt ich nie daje i po co wydawać na nie 200zł i dodatkowa robota.... Dziś twierdzą, że kurcze pokleili te listwy do pionu w 5 minut i zaoszczędzili kupę czasu na równanie styropianu przy oknach, wzięli nawet namiar na hurtownię w której brałem te listwy i dlatego u mnie jeszcze robią - potrafią przyznać, że nie mieli racji, a robili z przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 26.04.2015 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Dobry! Kolejny tydzień, kolejne postępy budowlane. Zabrałem się za wentylację mechaniczną. Instalacja na 2 skrzynkach rozdzielczych i kanałach PE-FLEX. Robota łatwa szybka i przyjemna do zrobienia z pomocnikiem w jedną sobotę i to bez pośpiechu. Całość kosztowała ok 4,5k ale niestety brakło trochę kanału PE-FLEX 75mm - MA KTOŚ MOŻE ODSPRZEDAĆ Z 10-15 METRÓW??? Oczywiście jak to bywa na etapie zalewania stropu zapomniałem o przepustach fi 200 do skrzynek rozdzielczych. Nie chciało mi się kuć takich dziur to zamówiłem panów z wiertnica do betonu i w 1,5h było po sprawie. Teraz mam ładne fajne okrągłe próbki betonu i się zastanawiam czy nie oddać do badań i sprawdzić z ciekawości z jakiego betonu mam strop . Zrobiłem też w tygodniu instalację do odkurzacza centralnego. Nie nastawiam się, że będę go mieć, ale instalacja będzie przygotowana. Koszt materiałów 300zł więc nie ma co gadać. Teraz trza się brać za rozkładanie styropianu pod podłogówkę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 03.05.2015 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Weekend był pracowity. Spiąłem do końca wentylację, rozłożyłem styropian pod podłogówkę na piętrze, a instalatorzy zamontowali rozdzielacze i rurociągi do kotłowni.Przy rozkładaniu styropianu najwięcej czasu schodzi na docinanie przy kablach i rurach na podłodze. Warto zainwestować parę stów w wycinarkę elektryczną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 07.05.2015 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 W końcu wreszcie mogę się pochwalić skończoną elewacją. Kolejny etap za nami... PS. Wiem, że mam burdel na placu straszny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 11.05.2015 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 (edytowane) Było nocne tynkowalnictwo, a więc pora na nocne kafelkowanie. Na razie w kotłowni, a to dlatego, że instalator chce kończyć swoje kolorowe rurociągi i wieszać zabawki z PC na ścianie. Po za tym jak nie skończy rur to ja nie skończę układać styro i nie zrobię wylewek. Edytowane 31 Maja 2015 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 31.05.2015 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Witam! Wczoraj skończyłem z podłogówką - no prawie. Zostały drobne poprawki. Rura Kan-therm 18x2 jednowarstwowa. Zrobiłem projekt podłogówki żeby skonfrontować wstępne założenia. I tak wg. projektu w pomieszczeniach gdzie na podłodze mają być kafelki wychodził rozstaw 20 i nawet 30cm (prócz łazienki) z strefą brzegową co 10cm. W pomieszczeniach gdzie na podłodze planuję panele wychodził rozstaw 10, max 15cm. W praktyce zrobiłem tak standardowo - tam gdzie kafle rurki co 15cm, a pod panele co 10cm - wolę dmuchać na zimne. A przy PC ważna niska temp. zasilania. Co do samej rury to jest ok. Ułożyłem jakieś 1400m w dwie osoby w 3 popołudnia plus pół soboty. Przy zwojach 600m potrzebny rozwijak. Rura układa się bezproblemowo, ciężko zrobić gęste "zakręty" w środku ślimaka i to nie dla tego, że rury nie można wygiąć bo da się - przy ostatnich pętlach już się nie bałem, że ją uszkodzę i wychodziło ok, ale po prostu wyrywa spinki z styro. W garażu zamiast grzejnika ogrzewanie ścienne z rurą standardową 16mm Pex/Al. Pętle od 100 do 50m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 01.06.2015 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Do podlogówki dasz wode czy glikol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 01.06.2015 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 02.06.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 A dlaczego w garażu zrobiłeś ogrzewanie ścienne, a nie podłogowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 02.06.2015 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 WitamElewacja wyszła super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts