hajnel 24.07.2015 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Nadia 10, obudowa z płyt promasil + GK. Całość <7tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 25.07.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Witam, Chwilę mnie nie było, a to za sprawą takiego maluszka: Tadeusz ur 06.07 2,93kg 52cm Dobra ale to nie znaczy, że nic się nie działo. Serdeczne gratulacje! Dom jak dom, świetnie się zapowiada i znakomicie Ci rośnie, ale najważniejsze to mieć dla kogo go budować! Życzę zdrówka całej Rodzince! Co do ułożenia wełny, to moim zdaniem zawsze jest taka obawa, że będzie puste lub uboższe przestrzenie. Co więcej, w rozmowie ze świadomymi użytkownikami nowych domów widzę już, że wata migruje z czasem. Przyczyny tego są różne. W tej sytuacji warto zrobić badanie termowizyjne (ale do trzeba odpowiednich war. temperaturowych) i za 2 lata je powtórzyć. A wtedy Tadeusz będzie miał 2 latka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 25.07.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Gratulacje Hejnel!!!!!Duzo zdrowia dla Was !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 11.08.2015 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Serdeczne gratulacje! Dom jak dom, świetnie się zapowiada i znakomicie Ci rośnie, ale najważniejsze to mieć dla kogo go budować! Życzę zdrówka całej Rodzince! Co do ułożenia wełny, to moim zdaniem zawsze jest taka obawa, że będzie puste lub uboższe przestrzenie. Co więcej, w rozmowie ze świadomymi użytkownikami nowych domów widzę już, że wata migruje z czasem. Przyczyny tego są różne. W tej sytuacji warto zrobić badanie termowizyjne (ale do trzeba odpowiednich war. temperaturowych) i za 2 lata je powtórzyć. A wtedy Tadeusz będzie miał 2 latka... Cześć Dzięk wszystkim za gratulacje! Niestety z wełną jest ten problem, że nie zawsze się da ją położyć tak jak to jest w folderze... Badanie termowizyjne oczywiście zrobię zimą - mam nadzieję, że tragedii nie będzie. Chciałem dać na całość celulozę ale te koszty - na skosach potrzeba więcej materiału i najlepiej dać paroizolację aktywną... W piątek mam nadmuch celulozy na płaskie części sufitu - obiecali, że dmuchną też w dwie większe dziury w wełnie które znalazłem. A z bieżących spraw to przyjechało szambo 10m3. Rada nie patrzcie na ceny z netu, dopiero przy rozmowie telefonicznej wychodzi ile to tak na prawdę kosztuje. U mnie za szambo dwukomorowe z płytą najazdową, 2 kominki po 1m, włazy żeliwne, transport i montaż wyszło 4150 netto plus koparka... W środku też się dzieje - kończę kuchnię - ściany już po gładziach i malowaniu farbą gruntująca Foste - polecam! A w salonie małe "udziwnienia" na suficie. Przy okazji wychodzi jak mi firma "prosto" wytynkowała sufit... A i jeszcze z ciekawostek - ruszyłem z wygrzewaniem wylewek. Po odpaleniu obiegówek okazało się, że woda wracająca z poddasza ma 31C i grzeje wodę z parteru tak więc na razie PC nie ma co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 24.08.2015 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Witam! Prace znowu poszły trochę do przodu. W zeszłym tygodniu pojawiła się firma od wdmuchiwania celulozy i tym samym zakończyłem izolację poddasza. Grubość warstwy 35cm +15% na osiadanie czyli w sumie 40cm nasypu. Na ok. 110m2 weszło 1150kg celulozy Isocell, gęstość nasypowa 29,87 kg/m3. Koszt 40zł/m2 netto. Czas wykonania ok 6h. W sobotę wprawiliśmy pierwsze drzwi zewnętrzne - tak wyglądają: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 14.09.2015 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Witam Długo nic się nie pojawiło w dzienniku. No więc lecimy z tematem! Wprawiliśmy z ojcem drzwi pomiędzy kotłownią, a garażem. Padło na drzwi Hormann T30 czyli drzwi ppoż. - głównie ze względu na to by zapewnić szczelność pomiędzy domem, a garażem gdzie nie ma wentylacji mechanicznej. Kuchnia pomalowana. Tak tak wiem sknera ze mnie szkoda mi kasy na farbę, żeby malować za szafkami Nosz kurde nie będę specjalnie kupował puszki farby ;p. Czekam na płytki podłogowe podobno dziś mają być! Salon gotowy w 80%. Na ścianie płytki z KMK Klinkier Tarifa. Ilość punktów świetlnych powala, cóż tak wyszło. Będą LEDY 1W. Aktualnie na tapecie WC na dole bo mam dość latania za potrzebą na dwór. Zima się zbliża trzeba dbać żeby pupci nie odmrozić BTW - na jakiej wysokości macie umywalki? Mi wyszło 85cm i jakoś wysoko się wydaje? No i płynnie na koniec przechodzimy do schodów. Długo kombinowałem jak zabudować ściankę pomiędzy jednym, a drugim biegiem schodów. Chodzi o to, że majstry zostawiły taką szparę na 8-10cm i zabawa z profilami i karton gipsem by była bardzo długa. I wymyśliliśmy ściankę z gazobetonu. Dolne i górne bloczki są przykręcone kołkami do schodów. Na całość s dwóch stron siatka + klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 14.09.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Widzę ładnego fixa w kuchni. Lubię fixy i ludzi, którzy mają odwagę się na nie zdecydować Ilość punktów świetlnych powala, cóż tak wyszło. Będą LEDY 1W. Czyli co, taśmy LED wychodzą z mody, a teraz pora na punktowe LEDy? Klasyczne, standardowe oprawy? Dobra robota, życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.09.2015 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Widzę ładnego fixa w kuchni. Lubię fixy i ludzi, którzy mają odwagę się na nie zdecydować Czyli co, taśmy LED wychodzą z mody, a teraz pora na punktowe LEDy? Klasyczne, standardowe oprawy? Dobra robota, życzę powodzenia! Wydaje mi się, że żarówki led dają trochę więcej światła niż taśmy. Poza tym to co kto lubi Oprawy standardowe wpuszczane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 15.09.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Hajnel, ile za metr kw wyszedl ten klinkier na sciane? Jakie to jest grube? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.09.2015 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 CześćAkurat ten model wychodzi jakieś 119 zł/m2 za sam klinkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 16.09.2015 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Po dłuuugim oczekiwaniu płytki na podłogę w kuchni dojechały. No to układamy i okazuje się, że prawie idealnie pasują na wymiar. Prawie zero docinania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 01.10.2015 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Przyjechały meble kuchenne - tak więc w zasadzie kuchnię mamy gotową. Prawie... brakuje drzwi do spiżarki, lodówki no i szkła nad blatem. Grzejecie już? U mnie przepalenie dosłownie kilku kawałków desek z budowy co dwa dni powoduje, że w domu utrzymuje się temperatura 21-23 st. C! Pojawił się natomiast problem z zbyt mocnym nagrzewaniem opraw ledów na suficie obok kominka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacKacha 07.10.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Oj fajny etap jak się już zaczyna wszystko klarować, mebelki piękne, mam nadzieję zobaczyć na żywo Pzdr Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 30.10.2015 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Bry! Witam kuzynkę w dzienniku i oczywiście zapraszam! Wiecie co jest najgorsze przy budowaniu samemu - codziennie się zapierdziela po pięć godzin na budowie, a przychodzi taki etap, że postępów nie widać za bardzo W ostatnim czasie zacząłem mnóstwo rzeczy, a skończyłem tylko kibelek: Poza tym męczę gładzie na ścianach.... I powiem wam, że szlifierka i odkurzacz to podstawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 02.11.2015 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Witam,Pierwszy miesiąc z pompą ciepła. Wrażenia - działa i grzeje, i jest bezobsługowe cóż więcej pisać? Pompa uruchomiona w okolicy 10 października. W domu ustawione 20 stopni i 18 w pomieszczeniu nad garażem - zużycie prądu łącznie z wszystkimi obiegówkami 145 kWh. Ale regularnie przepalam kominkiem, żeby pozbyć się desek z budowy.W domu mam 3 strefy (3 sterowniki do 3 sekcji podłogówki) i na razie z moich obserwacji wynika, że działa to dość dobrze. Tzn. często jest tak, że dogrzania wymaga tylko część domu - przykład na piętrze 21 C a na dole 19 więc włącza się tylko ogrzewanie parteru.Nie wiem jak będzie po zamieszkaniu bo na razie nie ma drzwi, WM no i często otwarty na oścież garaż. Zagrzanie 300l zbiornika CWU do 47C to ok. 2-3kWh przy tej pogodzie którą mamy. Ciepła woda utrzymuje się w zbiorniku ok. 3-5 dni. Zbiornik jaki mam to czeska produkcja DRAZICE http://klimosz.cz/podgrzewacze-wody-zasobnikowe-wymiennikowe-okce-9.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 08.11.2015 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 W tzw. międzyczasie zaprałem się za kafelkowanie w garażu - bo ile można na okrągło z gładzią działać. Strasznie się pilnowałem, żeby pod bramą garażową zrobić idealnie równo.... I co d***upa blada po zamknięciu bramy z jednej strony uszczelka dociska ok, a z drugiej coś brakuje. Myślę sobie, że chyba wszystkie trzy poziomice mam krzywe!!! Biorę laser i wiecie co wychodzi na to, że brama jakoś nierówno o 1-1,5cm!!! I co z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 12.11.2015 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Witam, Gładzie zbliżają się ku końcowi. Zabrałem się też za pralnie na dole. Postanowiliśmy, że będzie tam też dodatkowy prysznic, więc wypadało zafoliować ściany folią w płynie i osadzić odpływ liniowy: Zbywa mi po budowie: - rura Kan-therm Blue floor 18x2 50m i 100m - folia pod ogrzewanie podłogowe 1 rolka - folia brzegowa 1,5 rolki Mogę też wypożyczyć rozwijarkę do rur OP. Przetestowane rozwijanie 600m kręgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 12.11.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Witam, Gładzie zbliżają się ku końcowi. Zbywa mi po budowie: - rura Kan-therm Blue floor 18x2 50m i 100m Robi się coraz bardziej domowo. Jeszcze nadasz temu kolorki (biały? i już całkiem będzie fajnie. Na wiosnę będę potrzebował peszel do światłowodu, ok. 70 m. Kan-therm Blue floor to na podłogówkę czy rurka do wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 12.11.2015 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 do podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 23.11.2015 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Witam. W okół domu pojawiło się trochę drobnowymiarowego betonu. Wybrukowane niezbędne minimum, żeby wchodzić (i wjeżdżać) do domu bez błota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts