Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gorąco w upały na poddaszu

seweryn22

Recommended Posts

w upalne dni mam bardzo gorąco na poddaszu (membrana + 25 cm wełny) pytam z ciekawości czy ISOVER w swojej ofercie ma takie materiały /wełnę która zabezpieczała by dopływ ciepłego powietrza do pomieszczeń na poddaszu ?

To nie jest sprawa izolacji a pojemności cieplnej lekkiej konstrukcji tej części budynku.

Tu promienie słoneczne wprowadzają ciepło do pomieszczeń, izolacja termiczna trzyma je w środku, a ponieważ materiały przegród mają małą chłonność ciepła, to ciepło pozostaje w powietrzu pomieszczeń na poddaszu.

Wykładziny drewniane z tytułu większej pojemności cieplnej łagodzą ten problem, przesuwając go w czasie, co przy częstszej zmianie pogody staje się mniej uciążliwe. Pozdrawiam,

PS, Nie słyszałem o membranach cieplnych w budynkach, przepuszczających ciepło w tylko w jedną stronę, chociaż ................nie wiem.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet
PS

w upalne dni mam bardzo gorąco na poddaszu (membrana + 25 cm wełny) pytam z ciekawości czy ISOVER w swojej ofercie ma takie materiały /wełnę która zabezpieczała by dopływ ciepłego powietrza do pomieszczeń na poddaszu ?

Dzień dobry,

izolacja działa w obydwie strony, latem chroni przed nadmiernym nagrzewaniem się pomieszczeń natomiast zimą przed ich ochłodzeniem. Podstawowym parametrem opisującym właściwości materiału izolacyjnego jest współczynnik przewodzenia ciepła (lambda) pokazujący ile ciepła przeniknie przez dany materiał izolacyjny. Nie ma to znaczenia po które strony przegrody się znajduje (ciepłej czy zimnej).

Dlatego nadmierne nagrzewanie się poddasza może być spowodowane dużymi, nieosłoniętymi oknami/przeszkleniami bądź niedokładnym wykonaniem izolacji dachu.

Pozdrawiam

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

Edytowane przez ISOVER

• 3 weeks później...
Zacznij myśleć. Popraw ocieplenie ( dołóż izolacji , sprawdź ułożenie ) , pomyśl o roletach, markizach na oknach. PS i tak na tzw. poddaszu użytkowym bez systemu chodzenia ( klimatyzacja, klimakonwektory chłodzone PC ) nie masz szansy przy temperaturach zewnętrznych powyżej 30C na komfort wewnątrz (23-25C).

Nie przesadzajcie - ja mam urzyttkowe poddasze, zaizolowane 25 cm wełną supermata, strych 15 cm unimata, sufity 30cm unimata i na poddaszu nigdy nie miałem wiecej niż 25stopni, nawet jak były upały po 30 stopni przez kilka dni. podstawa to zasłonięte zasłony i zamknięte okna w dzień

No chyba że ktos ma blache na dachu -ja mam ceramike

Edytowane przez turalyon

Nie przesadzajcie - ja mam urzyttkowe poddasze, zaizolowane 25 cm wełną supermata, strych 15 cm unimata, sufity 30cm unimata i na poddaszu nigdy nie miałem wiecej niż 25stopni, nawet jak były upały po 30 stopni przez kilka dni. podstawa to zasłonięte zasłony i zamknięte okna w dzień

No chyba że ktos ma blache na dachu -ja mam ceramike

Komforcik jak cholera;)...

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...