Kamis_lbn 09.07.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Witam. Mam problem z remontem domu. Konieczne jest powiększenie pomieszczenia, co wiąże się z przesunięciem jednej ściany. Prosiłbym o radę jak to się ma do konstrukcji stropu nad pomieszczeniami. Jest to Ackerman i jego żebra biegną wzdłuż właśnie tej ściany. Ściana ma grubość 25cm. Zobrazowałem to prostym rysunkiem w AutoCadzie. Ściana byłaby przesunięta o ok. 70cm. Pytanie czy muszę myśleć w tym przypadku o jakimś wzmocnieniu stropu w miejscu w którym wyburzę ścianę (jeśli tak to jakim) i czy nową ścianę także robić 25cm czy 12cm. Moim zdaniem nie pełni ona roli ściany nośnej, ale nie wiem dlaczego nie jest to ściana jak między sąsiednimi pomieszczeniami grubości 12cm. Wstawiam rysunek. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 14.07.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Istotne również jest co jest nad tym stropem, taka sama ściana ? Wówczas warto pomyśleć aby zastosować podciąg z dwóch stalowych ceowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts