Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja zapachu belk stropowych - oleje kreozotowy

bolej1

Recommended Posts

Witam

Znajomy ma w domku na działce 6 slupów telegraficznych, nasączonych oleje kreozotowy, pełnia role belek stropowych.

Oczywiście śmierdzą nie jakoś intensywnie, bo już z pewnością trochę odparowało przez 25lat, ale wciąż dają o sobie znać.

Zaproponowałem koledze żeby zmniejszyć intensywność zapachu, owinąć belki szczelnie gruba folia budowlana, dodatkowo wszystko uszczelnić.

Zastanawiam się tylko czy to możne spowodować gnicie belek z powodu braku wentylacji?? W domku nie ma wilgoci proszę o pomoc.

zapach to pikus, znacznie bardziej niebezpieczne jest ryzyko chorob nowotworowych

azbest to 'male piwo' przy oleju kreozotowym

juz to kiedys wrzucalem: http://www.akademiaodpadowa.pl/227,a,3-czy-powtorne-wykorzystanie-drewna-impregnowanego-wycofanego-z-eks.htm

pozdrawiam

Edytowane przez borge

zelkot topkot ... szkutnictwo ... jak nie dotykane to zelkot bo on nigdy calkowicie nie wysycha ...

jak sa suche i juz nie zaczely gnic i juz zaimpregnowane to jak maja pognic ... dodaj profilaktycznie impregnat techniczny ... a najlepiej na malej probce sprawdz koszt 1 kg ok 20 zl za oba skladniki

a czy takie słupy można w ogóle izolowac od zapachy bez zgody energetyki?

u mnie też jeden stoi, koszmar

A co ma zgoda energetyki na stare slupy uzyte na belki stropowe ?

Edytowane przez jarek whisky

przeczytaj jeszcze raz, powoli i uwaznie post Aleksandry a z tym zelkotem masz chyba jakas obsesje :p

pozdrawiam

Przeczytaj jeszcze raz i powoli pytanie zakladajacego temat zamin sie uniesiesz ...

" Znajomy ma w domku na działce 6 slupów telegraficznych, nasączonych oleje kreozotowy, pełnia role belek stropowych. ..............

Pytania o tematy prawne raczej w dziale konserwacja i domy drewniane .. maja mala szanse na odpowiedz

Edytowane przez jarek whisky

ja sie unosze? zart : )

dalej nie rozumiesz o czym piszesz, cytowales Aleksandre i pod nia udzieliles odpowiedzi, ona raczej pisala o wolnostajacym slupie i jego zapachu a nie o tym ze jest on na stropie (chyba ze ja czegos nie rozumiem)

w poscie powyzej cytujesz post bolej1, zdecyduj sie na ktore pytanie udzielasz odpowiedzi, bolej1 czy Aleksandry?

pozdrawiam

Myślałem ze precyzyjnie opisałem gdzie te slupy się znajdują jednak nie dla wszystkich :/

Ten żelkot lub żywica nie jest złym pomysłem ale nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem byłaby budowlana gruba folia z klejem samo przylepnym. Wiadomo ze nie uda się ich okręcić w 100% bo będą przeszkadzały przybite do slupów deski podłogowe pierwszego pietra.