Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem ze ścianą fundamentową

danon1973

Recommended Posts

Witam

Mam problem z przesunięciem ściany fundamentowej.

Domek buduję mały (120 m) z poddaszem użytkowym.

Ziemia na której go stawiam, to praktycznie sama glina.

Ławy fundamentowe w koło budynku są wylane na szerokość 50 cm.

Jedna ława, biegnąca przez środek całego budynku ma szerokość 60cm i właśnie na tej ławie nie pasuje mi zbrojenie.

Dopiero przy budowie ścianek z bloczków fundamentowych zauważyłem przesunięcie i to tylko dzięki temu, że w ścianie są słupy żelbetowe.

Słupy biegną od fundamentów aż po dach. Znajdują się one w ścianach, zbrojenie słupa 20 x 20 cm.

No i dwa pręty (z jednego boku slupów) wystają poza ścianę fundamentową.

Przesunięcie jest około 6-8 cm.

W załącznikach dwa jpg, na jednym jak to powinno wyglądać, na drugim jak zostało zrobione.

Moje pytanie jest takie, czy powinienem się bać, czy coś złego może się dziać z domem?

Zbrojenie ławy to pręty 4x14.

Czy trzeba coś z tym robić?

No i jak teraz wyprowadzić te słupy ze ścian fundamentowych. Czy obciąć te wystające pręty i dołożyć z drugiej strony.

Czy może obszalować tak jak wystają (czyli taki schodek zrobić) w końcu i tak to będzie zasypane piachem a już powyżej ławy wyprowadzić słupy tak jak powinny iść?

Ława w koło słupów jest poszerzona o 20 cm z każdej strony... czyli przy słupach ma szerokość 100 cm

Pozdrawiam

D

zdjecie - 1.jpg

zdjecie - 2.jpg

Czy może obszalować tak jak wystają (czyli taki schodek zrobić) w końcu i tak to będzie zasypane piachem a już powyżej ławy wyprowadzić słupy tak jak powinny iść?

Obszaluj i nagnij prety tak aby trafily na właściwy tor. Nie obcinaj ich , zagęść strzemiona dołóż prety proste do tych odgiętych od samej ławy.