danon1973 10.07.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Witam Mam problem z przesunięciem ściany fundamentowej. Domek buduję mały (120 m) z poddaszem użytkowym. Ziemia na której go stawiam, to praktycznie sama glina. Ławy fundamentowe w koło budynku są wylane na szerokość 50 cm. Jedna ława, biegnąca przez środek całego budynku ma szerokość 60cm i właśnie na tej ławie nie pasuje mi zbrojenie. Dopiero przy budowie ścianek z bloczków fundamentowych zauważyłem przesunięcie i to tylko dzięki temu, że w ścianie są słupy żelbetowe. Słupy biegną od fundamentów aż po dach. Znajdują się one w ścianach, zbrojenie słupa 20 x 20 cm. No i dwa pręty (z jednego boku slupów) wystają poza ścianę fundamentową. Przesunięcie jest około 6-8 cm. W załącznikach dwa jpg, na jednym jak to powinno wyglądać, na drugim jak zostało zrobione. Moje pytanie jest takie, czy powinienem się bać, czy coś złego może się dziać z domem? Zbrojenie ławy to pręty 4x14. Czy trzeba coś z tym robić? No i jak teraz wyprowadzić te słupy ze ścian fundamentowych. Czy obciąć te wystające pręty i dołożyć z drugiej strony. Czy może obszalować tak jak wystają (czyli taki schodek zrobić) w końcu i tak to będzie zasypane piachem a już powyżej ławy wyprowadzić słupy tak jak powinny iść? Ława w koło słupów jest poszerzona o 20 cm z każdej strony... czyli przy słupach ma szerokość 100 cm Pozdrawiam D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.07.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Czy może obszalować tak jak wystają (czyli taki schodek zrobić) w końcu i tak to będzie zasypane piachem a już powyżej ławy wyprowadzić słupy tak jak powinny iść? Obszaluj i nagnij prety tak aby trafily na właściwy tor. Nie obcinaj ich , zagęść strzemiona dołóż prety proste do tych odgiętych od samej ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danon1973 11.07.2014 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Oki, dzięki! Zrobię tak jak mówisz.Tak mi też radził wykonawca. Ale po tym jak stwierdziłem przesunięcie ścianki fundamentowej względem zbrojenia nie do końca mu ufam.Wolałem doradzić się na forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts