Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament kilka pytań

peter 7474

Recommended Posts

Witam,

Za ok 1 mc mam zamiar rozpocząć budowę domu jednorodzinnego wg. projektu Amaltea I .Ekipa budowlana to ja i brat praktykujący budowlaniec.:)

Postaram się przedstawić pytania jakie mnie nurtują (dużo czytałem w necie na te tematy ale chciałbym aby w tej konkretnej sytuacji wypowiedziało się szanowne gremium tego forum.

1.Wiem jak powinien wyglądać super fundament ale ja zdecydowałem wlać beton w wykopy,w projekcie jest ława 70x40 posadowienie 130 ja zamierzam wykopać 110x50 równo z ziemią

a) czy szerokość 50 będzie wystarczająca?

b) zbrojenie dołem( belka wykonana będzie tak że 3pręty fi 12 dołem dwa górą)

2.Nad ziemie beton w deskowaniu szer. 30x60 i tu pytanie odnośnie zbrojenia : czy tą scianę fundamentową zazbroić ,jeżeli tak to w jaki sposób?

3. W projekcie jest kilka słupów ,ławy pod nie mają podstawe 100x100 ,120x120, 150x150 i wysokości 40 jak wykonać te elementy tak jak na projekcie czy wylac jak fundament równo z ziemią czyli głęboko 110 ,tylko że wtedy to będą straszne kloce.jak to widzicie?

To tyle na początek ,z góry dzięki

pozdrawiam

1.Wiem jak powinien wyglądać super fundament ale ja zdecydowałem wlać beton w wykopy,w projekcie jest ława 70x40 posadowienie 130 ja zamierzam wykopać 110x50 równo z ziemią

Skoro podjołeś decyzję to po co pytasz?

a) czy szerokość 50 będzie wystarczająca?

Nie 50 to zdecydowanie mniej niż 70 które masz w projekcie. Drugi wymiar też naciągasz 110to nie ejst 130.

3. W projekcie jest kilka słupów ,ławy pod nie mają podstawe 100x100 ,120x120, 150x150 i wysokości 40 jak wykonać te elementy tak jak na projekcie czy wylac jak fundament równo z ziemią czyli głęboko 110 ,tylko że wtedy to będą straszne kloce.jak to widzicie?

Oj tam kloce Twoja kasa Twoja sprawa co z nią zrobisz. Lekko licząc chesz wywalić w grunt 20m3 niepotrzbnego tam betonu licząc po 230zł/m3 to daje kwotę prawie 5 tyś. Może wyjśc wiecej nie znam projektu.

Co zyskujesz w zamian? Spieprzony fundament na za małych i za płytkich "ławach" którego nie będziesz w stanie zaizlować przeciw wilogociowo i termicznie.

Jeseś pewny że to lanie w ten sposob to słuszna decyzja ?

Skoro podjołeś decyzję to po co pytasz?

Nie 50 to zdecydowanie mniej niż 70 które masz w projekcie. Drugi wymiar też naciągasz 110to nie ejst 130.

Oczywiście zgadza sie ale z tego co wyczytałem przy odpowiednich warunkach gruntowych jest dopuszczalne lanie ław fundamentowych do gruntu tzn że aby uniknąć wysokiego szalowania mam zalać 130 na 70 .a co do głębokości też gdzieś wyczytałem to tu gdzie mieszkam okolice Tarnowa głębokość przemarzania to 100cm.

Oj tam kloce Twoja kasa Twoja sprawa co z nią zrobisz. Lekko licząc chesz wywalić w grunt 20m3 niepotrzbnego tam betonu licząc po 230zł/m3 to daje kwotę prawie 5 tyś. Może wyjśc wiecej nie znam projektu.

Co zyskujesz w zamian? Spieprzony fundament na za małych i za płytkich "ławach" którego nie będziesz w stanie zaizlować przeciw wilogociowo i termicznie.

I tutaj tez znalezione w necie (forum budowlane ławy fundamentowe nie wymagają izolacji ,raczej ściany które zamierzam zaizolować.

Jeseś pewny że to lanie w ten sposob to słuszna decyzja ?

Prosze mnie źle nie zrozumieć ale poczytałem troszeczke popytałem lokalnych fachowców i tak naprawdę każdy prawie mówi co innego, stąd moje pytania na tym forum.

Ale co źle zrozumiłem ? Chcesz wywalic 5 tyś w błoto i wykonać niezgodnie z projektem ławy, (samowola budowlana). To wynika z postu powyżej.

Zamiast Twojego pomysłu, zrób tak , wykop dziurę zalej w ziemi ławe a potem zaszaluj ściany, lub je wymuruj. Trzymaj sie wymiarów z projektu zarówno szerokości jak i głębokości. Wynajem szalunku to 100-120zł za m3 betonu - przy ścianie 25cm masz koszt 25-30zł za szalunki za m2 jak zalejesz ( wg Twojego pomysłu dziurę ) betonem na 50cm szerokości płacisz za beton 50zł/m2 (za 25 cm dodatku) - gdzie w tym sens ? Szalujesz, lub murujesz ściane to ją ocieplisz, zaizolujesz a takiej bryły betonu nie zabezpieczysz nigdy i niczym.

To co masz w projekcie często jest przewymiarowane.

Właściwe wymiary ławy projektant obliczy na podstawie wyników badań geologicznych.

NIe jest przewymiarowane tylko fundementy są dobierana na "typowe" warunki gruntowe. Czasem można odchudzic a czasem powiększyć.

Bardzo dziękuje z zainteresowanie ,

Właśnie tak się zastanawiałem że wiele osób wykonuje prace budowlane nie zgodnie zplanem , i kierownicy budów to akceptują , dlatego zadałe tutaj kilka pytań ,żeby być chociaż troszeczkę przygotowanym nz rozmowe z moim kierownikiem, który twierdzi żę ława lana w ziemie w tym przypadku wystarczy o szer.40 cm, i posadowienie 100-110.

Tak się zastanawiam czy te wszystkie gotowe projekty,nie są przewymiarowane ,tak jak pisze kolega wyżej, i tak też się dowiedziałem w rozmowie od kilku osób.Posadowienie 130 tak ale w północno wschodniej Polsce? ,ława 70cm ale może w trudnych warunkach gruntowych , to są tylko moje możę błędne przypuszczenia?,

Poczekam jeszcze na opinie innych forumowiczów może jeszcze czegoś ciekawego się dowiem.

A czy bardzo skomplikowane jest obliczenie szerokości takich ław ,tak z ciekawości pytam ,bo chciałbym sie przekonać jak to wygląda w moim przypadku .

Wielkie dzięki za info ,z tym wzorem to sobie raczej nie poradzę :confused:.

Oczywiście zgadzam się z tym co napisaliście ,w takim razie jeżeli z jakichś względów nie mógłbm wykonać ław jak w projekcie tylko lane w ziemie to waszym zdaniem jakie szerokie?

Jajmar mam pytanie jeżeli mamy podobne warunki gruntowe i powiedzmy podobne budynki to dlaczego moje ławy są dużo węższe od twoich,albo ty przesadziłeś,albo konstruktor mojego projektu coś zawalił ,czy może taka jest tolerancja bo już nie chytam tego:D

Jajmar mam pytanie jeżeli mamy podobne warunki gruntowe i powiedzmy podobne budynki to dlaczego moje ławy są dużo węższe od twoich,albo ty przesadziłeś,albo konstruktor mojego projektu coś zawalił ,czy może taka jest tolerancja bo już nie chytam tego:D

Skąd wiesz że masz budynek podobny do mojego ? Skąd wiesz że mamy podobne warunki gruntowe ?

Witam, proszę się nie denerwować, mój wpis nie miał tego na celu.

Jajmar napisałeś że ty masz ławy 100-120 więc faktycznie zasugerowałem sie twoim zdięciem i ukształtowaniem terenu na którym stoi ten dom.Pisząc

że masz takie ławy myślałem że sam zasugerowałeś że twój dom jest podobny do mojego (nazwe projektu podałem) i założyłem że stoi na podobnym gruncie i stąd moje zdziwienie skąd taka rozbieżność w wymiarach ław.

Fo_ tak masz racje liczyłem na to że ktoś podpowie czy dobrze radzi mi kier. bud. ,przypomnę "zalej w ziemie do poziomu gruntu na szer 40 cm" też to budzi moje podejrzenia i stąd wizyta na tym forum.W mojej okolicy większa częśc domów tak powstaje a ja sie na tym nie znam dlatego pytam, ok. podejde do jakiegoś konstruktora żęby to policzył, no chyba że ktoś z tego forum to uczyni oczywiście za wynagrodzeniem .

jeszcze raz przepraszam za zamieszanie.

pozdrawiam

Takie ławy jak proponuje kierownik robiło się w latach '80-'90 ubiegłego wieku. Zalanie lawy w gruncie uważam jeszcze za dopuszczalne, ale ściany należy wymurowac lub zalac w szalunku.

Szerokość ław zgodna z adpatacją !!!

Dlaczego nie warto lać w grunt ? Bo ścianę to trzeba ocieplić, i zaizlować przeciw wodnie !!!

peter 7474 to że podałeś nazwe nie oznacza że każdy czytający szuka tego projektu w goglach- ja z reguły nie szukam jak autorowi nie chce sie projektu podlinować.

Witam,

ok. zgadza się nie ocieplę i nie zaizoluje tej "ławościany" zaizoluje i ocieple tylko to co ponad gruntem. koniec :p co by nie rozpoczynac kolejnej dyskusji.

Rozmawiałem z konstruktoem ,zaniosłem mu badanie geologiczne ,plan budynku żeby policzył jak szeroko kopać ,gnębiłem go troszeczke żeby od razu coś powiedział tak na szybkiego spojrzał zapytał z czego ściany ,czym kryte ,on na to że 50 cm powinno wystarczyć ale jeszcze to policzy i tyle.

Dziękuje z zainteresowanie, jeżeli mi sie uda wkleić rysunek to zapytam jeszcze o posadowienie budynku.

Nie udało się wkleic rysunku ,wię spróbuje to opisać :

działka jest na stoku, częsciowo ja wyrównałem zbierając ok 60 cm gruntu ,równo jest na ok 2/3 budynku ,jedna strona opada ok -50 cm. i teraz tak jeżeli z tej równej strony posadowie ławe na głębokości 120 cm to po drugiej stronie będzie tylko ok 70 od góry gruntupo zalaniu ścian fundamentowych wszystko będzie osypane do 120 ,czy tak mogę wykonac fundament?

,

http://etacar.put.poznan.pl/adam.duda/files/InstrukcjaPN-B-03020.pdf tu masz wór

Jeżeli masz za szerkoą ławe 70 cm to co powiesz jak ja mam 100-120cm ? Pod domkiem żeby nie było niedomówień - dobre warunki gruntowe.

ja powiem ze masz za duzo kasy albo za molo oleju (w glowie :).

lepiej mogles z sasiadem grila zrobic i gorzalki wypic zamiast kase w ziemei rzucic bez zadnego powodu....