Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament kilka pytań

peter 7474

Recommended Posts

ja powiem ze masz za duzo kasy albo za molo oleju (w glowie :).

lepiej mogles z sasiadem grila zrobic i gorzalki wypic zamiast kase w ziemei rzucic bez zadnego powodu....

Słuchaj oleju w głowie mam na tyle aby robić ławy zgodnie z projektem. Twój komentarz jest idealny dla chłopa z pod budki z piwem. Jak mozna nie znając projektu krytykować ?

Dobra rada, jak zamawiasz beton zamów wodoszczelny. Nie podciąga wody i jest ok, tylko dobrze zawibruj go.

Co do wymiarów, ja też miałem w projekcie posadowienie ław poniżej 140cm i co zrobiłem? zgodnie z projektem, nie patrzyłem się że przemarzanie jest tylko do 1m!!! Ławy miałem mieć 40x50 a zrobione 50x60, bo taka była łycha koparki. Czy żałuję, nie bo śpię spokojnie.

Druga rada nie zapomnij o rurze wodnej, aby wpuścić ją od razu pod ławami, bo potem będzie kicha. Rura fi 40 wystarczy puszczona pod ławą w rurze PCV fi 110.

To tyle jeżeli chodzi o dobre rady a tak poza tym masz kierownika budowy, więc z nim pogadaj, on powie co i jak. U mnie są gliny polodowcowe i nie dało się kopać łopatą, trzeba byłoby łupać kilofem.

Witam ,jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie i porady.

Oczywiście budynek będzie posadowiony na ok 120-130 cm,mam tylko wątpliwości ponieważ teren jest przechylony i w jednym rogu jak wykopie na 120cm to w drugim żęby ława była dołem w pozimie będzie zagłębiony tylko 60 cm ,Tam gdzie to 60 cm mam zamiar zaraz po wykopaniu zaszalować do poziomu gruntu i zalać w całości a potam obsypać ziemią tak żeby było 120 cm, tylko mam wątpliwości czy posadowienie w jednym miejscu 120 a w drugim 60 + 60 obsypanie to dobre rozwiązanie.

Jeżeli można prosić to jeszcze jak wykonać wg Was zbrojenie, ława będzie szeroka na 50 cm ściana 30 cm jakie wymiary i w jakim rozstawie strzemiączka,

jeszcze jedno ściana fundamentowa będzie w szalunku czy górą ściany też dać zbrojenie

jeżeli fundament wyleje równo z gruntem na tym szalunek i wylewana ściana to czy pomiędzy dać izolację poziomą z papy na lepiku.

bardzo prosze o odpowiedź bo czas nagli:rolleyes:

pozdrawiam,

Edytowane przez peter 7474