Plecy021 10.07.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Chciałbym w starym domu ocieplić podłogi. Dom to taki miks część z lat 30-tych, część z 60-tychy, a część z 90tych. 1.Opcja A. W pomieszczeniu 1 jest wylewka na betonie. Nie chcę kuć betonu i nie chcę podnosić bardzo podłogi. Chcę skuć wylewkę i na to myślałem dać folie iprzeciwilgociową i płyty rezolowe koooltherm o grubośći 5cm(co powinno odpowiadać 10cm styropianu), gdyz mają dosyć niską lambda, 2 razy niższą niż styropian i na to wylewka 5cm. Opcja B. Czy moze lepiej skuć wylewkę i na to legary a między legary wełnę? 2. Drugie pomieszczenie to legary drewniane na gruncie , pewnie na słupach betonowych i bezpośredni kontakt z gliną wymieszaną z wapnem. Legary są do wymiany. Czy wystarczy wymienić i zaizolować folią przeciwilgoci? i dać wełnę między legary tak z 15cm? Czy lepiej wsypać tam perlit ekspandowany, gdyż nie namaka. A jeżeli legary są w dobrym stanie, to czy można tylko wsypać perlit bezpośrednio na glinę? 3. Pomieszczenie 3 podłoga z desek na legarach na betonie, nad piwnicą. Czy wystarczy izolować od strony piwnicy styropianem? Jestem otwarty na inne rozwiązania też. pozdrawiam,Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.07.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Tam, gdzie podłoga drewniana ( cała konstrukcja) na gruncie tam konieczna wentylacja, inaczej grzyb i po podłodze. Nawet tam gdzie istnieje podłoga na legarach nie należy zakłócać istniejącej wentylacji ( naturalne nieszczelności w podłodze). Wypełnianie przestrzeni między legarami wełną styropianem czy perlitem może zaszkodzić trwałości podłogi. Wbrew pozorom glina z wapnem reguluje wilgotność w konstrukcji podłogi czego nie można powiedzieć o nowszych materiałach izolacyjnych.Moim zdaniem zrób to raz a dobrze i wszędzie jednakowo. Na beton hydroizolacja , dalej kooltherm, dalej paroizolacja dalej wylewka i posadzka drewniana. Czysta klasyka podłogowa, pewna sprawdzona.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plecy021 11.07.2014 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Dziękuję za poradę. Zacząłem skuwać wylewkę i to na co natrafiłem (zdjęcie poniżej) : wylewka dalej "ocieplenie" z hasia (szlaki). Tak mi się wydaję, bo są też takie elementy porowate dośc (zdjęcie). I na głębokości okkoło 30 / 40cm glina. Dodam, że w tym miejscu podłoga jest okoła 1m nad gruntem i fundament na ścianie zewnętrznej schodzi do ponad 70cm poniżej gruntu. Dodam też, że ściana która jest na zdjęciu to ściana działowa (grubość 45cm), ale kiedys była zewnętrzną - fundament kamienny widać na zdjęciu i izolacja pozioma z papy - juz nieskuteczna za bardzo. W takim przypadku głębokości jest sporo to czy bezpośrednio na glinę dać chudziak? a dalej standard? czy trzeba tą glinę wybrać? zakładam, że jest ona dobrze ubita i uleżana. Jestem zwollenikiem budownictwa naturalnego, dlatego bardziej z ciekawości pytam czy jest jakaś alternatywa dla betonu, która jest też porównwywalna cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plecy021 11.07.2014 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 I zdjecia, bo zapomniałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plecy021 11.07.2014 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 A moógłby ktoś coś napisać na temat szkła piankowego do ocieplenia podłóg? Z tego co piszą to mniejsza wysokość podłogi i produkt ekologiczny. Taki ling znalazłem http://www.geocell-schaumglas.eu/pl/zastosowanie/budownictwo-naziemne/podlogi/ . Stosował ktoś to w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts