Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym w starym domu ocieplić podłogi. Dom to taki miks część z lat 30-tych, część z 60-tychy, a część z 90tych.

1.Opcja A. W pomieszczeniu 1 jest wylewka na betonie. Nie chcę kuć betonu i nie chcę podnosić bardzo podłogi. Chcę skuć wylewkę i na to myślałem dać folie iprzeciwilgociową i płyty rezolowe koooltherm o grubośći 5cm(co powinno odpowiadać 10cm styropianu), gdyz mają dosyć niską lambda, 2 razy niższą niż styropian i na to wylewka 5cm.

Opcja B. Czy moze lepiej skuć wylewkę i na to legary a między legary wełnę?

2. Drugie pomieszczenie to legary drewniane na gruncie , pewnie na słupach betonowych i bezpośredni kontakt z gliną wymieszaną z wapnem. Legary są do wymiany. Czy wystarczy wymienić i zaizolować folią przeciwilgoci? i dać wełnę między legary tak z 15cm? Czy lepiej wsypać tam perlit ekspandowany, gdyż nie namaka. A jeżeli legary są w dobrym stanie, to czy można tylko wsypać perlit bezpośrednio na glinę?

3. Pomieszczenie 3 podłoga z desek na legarach na betonie, nad piwnicą. Czy wystarczy izolować od strony piwnicy styropianem?

Jestem otwarty na inne rozwiązania też.

pozdrawiam,

Jacek

https://forum.murator.pl/topic/191733-pod%C5%82oga-na-gruncie-remont-i-ocieplenie-wylewka-czy-legary/

Tam, gdzie podłoga drewniana ( cała konstrukcja) na gruncie tam konieczna wentylacja, inaczej grzyb i po podłodze.

Nawet tam gdzie istnieje podłoga na legarach nie należy zakłócać istniejącej wentylacji ( naturalne nieszczelności w podłodze).

Wypełnianie przestrzeni między legarami wełną styropianem czy perlitem może zaszkodzić trwałości podłogi.

Wbrew pozorom glina z wapnem reguluje wilgotność w konstrukcji podłogi czego nie można powiedzieć o nowszych materiałach izolacyjnych.

Moim zdaniem zrób to raz a dobrze i wszędzie jednakowo.

Na beton hydroizolacja , dalej kooltherm, dalej paroizolacja dalej wylewka i posadzka drewniana. Czysta klasyka podłogowa, pewna sprawdzona.

Powodzenia.

Dziękuję za poradę.

Zacząłem skuwać wylewkę i to na co natrafiłem (zdjęcie poniżej) : wylewka dalej "ocieplenie" z hasia (szlaki). Tak mi się wydaję, bo są też takie elementy porowate dośc (zdjęcie). I na głębokości okkoło 30 / 40cm glina. Dodam, że w tym miejscu podłoga jest okoła 1m nad gruntem i fundament na ścianie zewnętrznej schodzi do ponad 70cm poniżej gruntu. Dodam też, że ściana która jest na zdjęciu to ściana działowa (grubość 45cm), ale kiedys była zewnętrzną - fundament kamienny widać na zdjęciu i izolacja pozioma z papy - juz nieskuteczna za bardzo.

W takim przypadku głębokości jest sporo to czy bezpośrednio na glinę dać chudziak? a dalej standard? czy trzeba tą glinę wybrać? zakładam, że jest ona dobrze ubita i uleżana.

Jestem zwollenikiem budownictwa naturalnego, dlatego bardziej z ciekawości pytam czy jest jakaś alternatywa dla betonu, która jest też porównwywalna cenowo?

A moógłby ktoś coś napisać na temat szkła piankowego do ocieplenia podłóg? Z tego co piszą to mniejsza wysokość podłogi i produkt ekologiczny. Taki ling znalazłem http://www.geocell-schaumglas.eu/pl/zastosowanie/budownictwo-naziemne/podlogi/ .

Stosował ktoś to w praktyce?