Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polaczenie SILKA + BK. Co wybrac? Na co uwazac?

Recommended Posts

Chcialbym polaczyc sciany ze spomnianych materialow i tak:

BK 24cm 600 - wszystkie sciany zewnetrzne budynku

SILKA 18 cm i 12 cm - wszystkie sciany wewnetrzne budynku

SILKA 24cm - sciany garazu, garaz nieogrzewany, bez dodatkowego ocieplenia (!) :) bryla garazy dostawiana do budynku.

Wszystko na plycie fundamentowej (z dyletacja pomiedzy dom i garaz). Na sciane zew. domu 20cm szarego styro. Dom dwa pelne pietra. Strop parteru monolit.

1) Wybor materialu - czy poza systemem YTONG i SILKA system 20cm sa jeszcze jakies kompatybilne na rynku produkty? Moga byc innych producentow? Czy taka kompatybilnosc wysokosci wogole ma znaczenie? Przyznam ze nie sprawdzilem cen i nie wiem ile ten system jest % drozszy od innych (nawet w obrebie producenta XELLA dla innych wymiarow)

2) Na co powinno sie uwazac laczac takie materialy? Np. dodatkowe zbrojenia plyty pod sciany z SILKI? Laczenie poszczegolnych scian ze soba?

Ja mam Ytong + Silka. Po pierwsze lepiej h+h niż Ytong bo nie ma żadnej różnicy a i tak budując z Ytonga brałem elementy uzupełniające z H+H bo akurat pasował wymiar. Ytong z Silka na zakładkę sie nie zawsze moze dać zrobic bo różnice w wymiarach sa minimalne a jak murujesz na cienka spoine to ich nie zniwelujesz. U mnie ściany wewnętrzne z silka łącza sie z zewnętrznymi z Ytonga na tzw strzepia czyli jest wcięcie w murze z BK na 10cm i sciana z silka wchodzi w ścianę z Ytonga. Można tez łączyć te ściany na łączniki stalowe LP30 po 2 na 1 warstwę. Jeżeli już wybierzesz H+H to lepiej brać Silikaty z Białegostoku bo taniej oraz wysokość taka sama jak H+H

_unnamed - Temperatura w garazu moze faktycznie czasem spasc ponizej zera. Raczej mi to nie przeszkadza. Np. wode zamierzam calkowicie wyjac z garazu.

Kwestia z czego bedzie sciana. Jeszcze niedawno zastanawialem sie nad BK i minimalnym ociepleniem. Ale w sumie po co? O temperature i tak nie mam co walczyc. Brama bedzie najprostsza uchylna. Wole wiec na sciane SILKE - bo twarda, bede mogl sobie cos na scianach powiesic ciezkiego.

combo - tez jestem sklonny budowac z tanszych materialow niz oryginalny YTONG i SILKA. Natomiast w tym systemie 20 plus (jak czytam), spasowujesz sie z wymiarami idealnie, poniewac masz wielkosc bloczka 199 mm YTONG i 1mm spoina, a dla SILKI 198 mm bloczek i 2mm spoina. Natomiast nie jestem praktykiem wiec nie wiem czy to cokolwiek daje ...

U mnie na budowie był koleś z Xella który prowadził szkolenie dla ekipy. Sam powiedział że łączenie na zakładkę może nie wyjść. Pewnie to zależy jaką partię dostaniesz. Gdy murujesz na cienką spoinę nie masz możliwości niwelowania różnicy wysokości. Silka jest tak ciężka że ile pod nią kleju nie podłożysz to rozpłaszczy klej. Najbezpieczniej robić tym systemem że ściana wcina się w ścianę. Nawet w ich broszurach jest taka propozycja.

Co do wyższości H+H nad Ytong:

- w moim przypadku zastosowania tańszego H+H to 2000 zł różnicy w stosunku do Ytong, SIlka na całym domu

- jak czegoś Ci zabraknie na budowie to Ytonga i SIlki tak łatwo nie dostaniesz. Tylko niektóre składy to mają i trzymają zapas. H+H mają wszyscy.

- duża różnica jest też w cenie nadproży. Gotowe nadproża z H+H są znacznie tańsze niż Ytong.

- Zrobienie nadproży za pomocą kształtek U jest znacznie tańsze niż kupowanie gotowych nadproży systemowych z BK. W kształtkę U wkładasz zbrojenie i zalewasz betonem. Kształtki U z H+H są tańsze od Ytongowskich o 50%.

Podsumowując łączenie BK z silikatem bardzo dobry pomysł ale szkoda płacić za Ytong/Silke chyba że masz w dobrej cenie.