tomek123 14.06.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Jeżeli uczciwie policzymy ceny żwiru, cementu, wody, elektryczności i robocizny to beton z gruchy z pompą wyjdzie niewiele drożej. Róznica w czasie zalewania i jakość mieszanki betonowej zdecydowanie przemawiają za betonem z gruchy. Ja sam na budowie liczę się z kazdym groszem lecz tutaj postanowiłem nie oszczędzać POZORNIE. Pozdrawiam Tomek123 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19174-strop-z-gruszki-czy-z-betoniarki/page/3/#findComment-335011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 14.06.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 o'key Bard 13, nie do końca ale zgadzam się z Tobą, nie wszyscy budują z porothermu, sa tacy co robią z Silki, keramzytobetonu i innych technologii. u mnie nie ma w sprzedaży pustaka poryzowanego z Plecewic, więc jestem skazany na Wienerbergera lub Robena cenowo podobne Podałem porotherm przykładowo, bo wybór materiału na ściany ja się okazuje to też rozmowa filozoficzna, bo każdy ma swoje wady i zalety. Jak się chce budować ścianę jednowarstwową bez docieplenia z betonu komórkowego dopłaca się za ekipę i spoiny i stoi się na placu i pilnuje. Ja chciałem stawiać dom z porothermu 38 PW i położyć styropian. Wydanie 6 PLN za cegłę słabej jakości, jaką jest porotherm (mówię o wytrzymałości i jakości wykonania) żeby przykleić na to styropian uznałem za rozrzutność, kupiłem poryzowane mega 30 z Plecewic. Na ceramice stanęło, dlatego, że jak odpadł porotherm, który daje się rozbierać w rękach nie zastanawiałem się nad zmianą technologii na np. beton komórkowy i na to styropian, bo by pewno wyszło na jedno a taniej. Inwestowanie w materiały na ściany jednowarstwowe, żeby je oklejać jest dla mnie osobiście rozrzutnością. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19174-strop-z-gruszki-czy-z-betoniarki/page/3/#findComment-335031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts