Adam626 11.07.2014 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Dom 1 rodzinny, na górze 2 łazienki, na dole mała łazienka z prysznicem. Obecnie zaplanowane przekroje cwu na rurach PP:32x4,4 - pion25x3,5 - od pionu do każdej z łazienek20x2,8 - odejścia do urządzeń20x2,8 - cyrkulacja.Obliczyłem że przy długości rur w moim domu pojemność wody wynosi 20,53 litrów. Czyli cyrkulacja powiedzmy załączająca się co godzine bedzie podgrzewała 20 litrów wody o 30 stopni. Dodatkowo w przypadku gdybym wyłączył cyrkulacje, bede bardzo długo czekał na wodę. Doszedłem do wniosku że zmienie system rur i zmniejsze przekroje. Rury pex da się ułożyć krótszą drogą więc bedzie mniej rury więc mniej pojemnosci dodatkowo zmienię przekroje przez co pomieszczą mniej wody. Zaplanowałem przekroje:Pion: pex20Linie od pionu do łazienek: pex20x2,25Od linii do urządzenia pex16x2linia do kuchni pex16. W/g moich obliczeń w ten sposób zmniejszę w ten sposób pojemność rur do 12,3l więc o 10 litrów. Co sądzicie o przekrojach które proponuję? Piszę tylko o cwu, bo zimna woda mogłaby zostać na PP i na większych przekrojach - tu nic nie tracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam17 14.07.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) Doszedłem do wniosku że zmienie system rur i zmniejsze przekroje. Rury pex da się ułożyć krótszą drogą więc bedzie mniej rury więc mniej pojemnosci dodatkowo zmienię przekroje przez co pomieszczą mniej wody. Zaplanowałem przekroje:Pion: pex20Linie od pionu do łazienek: pex20x2,25Od linii do urządzenia pex16x2linia do kuchni pex16. to zły pomysł z tak dużą zmianą średnic pomimo większych przekrojów wewnętrznych rur pex w porównaniu do PP, ja piony ciepłej wody zrobiłem w pex 25, a jeden do głównej łazienki w pex 32, nie zmniejszaj przekrojów, szczególnie jeśli planujesz zestawy mieszające podtynkowe w łazienkach, np. grohe wymaga podejść 3/4 cala co odpowada pex 25, cyrkulacją się nie przejmuj, przecież zawsze możesz ją ustawić tak aby włączała się tylko wtedy kiedy będzie potrzebna, czyli najczęściej na kilka godzin dziennie Edytowane 14 Lipca 2014 przez adam17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 14.07.2014 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 to zły pomysł z tak dużą zmianą średnic pomimo większych przekrojów wewnętrznych rur pex w porównaniu do PP, ja piony ciepłej wody zrobiłem w pex 25, a jeden do głównej łazienki w pex 32, nie zmniejszaj przekrojów, szczególnie jeśli planujesz zestawy mieszające podtynkowe w łazienkach, np. grohe wymaga podejść 3/4 cala co odpowada pex 25, cyrkulacją się nie przejmuj, przecież zawsze możesz ją ustawić tak aby włączała się tylko wtedy kiedy będzie potrzebna, czyli najczęściej na kilka godzin dziennie Zrobiłeś piony w pex 25 i jest za mało? W poradniku Hepworth jest "Zastosowanie systemu Hep2O wyznaczają średnice rur 15, 22, 28 mm. Z tego względu system może być stosowany w małych i średnich budynkach jako kompletna instalacja średnica rury | zewn. wewn. 15 | 11,6 22 | 18,0 28 | 22,8 Na potrzeby szybkiego i prostego wymiarowania instalacji: ♦ wodociągowej ♦ centralnego ogrzewania ♦ ogrzewania podłogowego możemy przyjąć, że średnica: ø15 – zapewnia prawidłowy wydatek wody w jednym, dwóch punktach czerpalnych, stosowana jest do instalacji cyrkulacji. W ogrzewaniu wystarczająca do doprowadzenia ciepła do grzejników o łącznej mocy 2,5kW. ø22 – wystarcza w większości przypadków przy standardowym wyposażeniu sanitarnym domu jednorodzinnego na główne rurociągi rozprowadzające za wodomierzem i piony wodociągowe. Tą średnicą wykonujemy poziome rurociągi i piony w centralnym ogrzewaniu, gdy suma ciepła nie przekracza 21kW. ø28 – potrzebna gdy obiekt posiada wiele punktów czerpalnych, używanych równocześnie np. motele, sanatoria, domy wczasowe. W ogrzewaniu stosowana do rozprowadzenia ciepła o mocy w przedziale 21-38kW. ø16 – stosowana jako podstawowa średnica w wykonywaniu pętli grzewczych w ogrzewaniu podłogowym. ø20 – używana tak jak średnica po " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 14.07.2014 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Zatem w/g tego co piszą w poradniku - pion 25 do jednorodzinnego to aż nadto. Czytałem inne poradniki nie piszą nic o zalecanych średnicach. Swoją drogą wolałbym mieć trochę mniejszą wydajność ciepłej wody - ale żeby szybciej leciała i żeby ogrzewanie wody w obiegu nie było takie finansochłonne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam17 14.07.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 nie uważam, że pex 25 to za mało ale że to optymalnie, podkreślam - podejście pod zestawy podtynkowe masz dn 20 czyli pex 25 , jak zmniejszysz przepływ na ciepłej wodzie w pionie do pex 20 czyli dn 15 / pół cala to przy średnim ciśnieniu wody (2-3 bary) marnie to może działać, zresztą sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co jest dla ciebie ważniejsze koszt podgrzania kilku litrów wody w cyrkulacji czy komfort użytkowania deszczownicy czy panela prysznicowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam17 14.07.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) systemu Hepworth nie znam, instalację mam zrobioną w pex Wavin, a kocioł 30 Kw z zasobnikiem warstwowym o wydajności 36 l ciepłej wody / minutę Edytowane 14 Lipca 2014 przez adam17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 14.07.2014 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Nie planuję zestawów podtynkowych ani deszczownicy. Baterie umywalkowe będą na wężyki, bateria do wanny wpięta w ścianę a baterie termostatyczne pod prysznicem też mocowane klasycznie. Ciekawe czy ktoś zrobił np główne rozprowadzenie na rurkach 20mm i uważa ze woda za wolno mu leci? Szukałem takich opinii ale niestety brakRyzykuję tym że będzie za wolno leciało - praktycznie do odczucia tylko w wannie, bo pod prysznicem i tak się odkręca na ułamek wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 14.07.2014 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 A cyrkulację jaką masz rurką? NIe wiesz czy przekrój rurki w cyrkulacji powinno się stopniowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam17 14.07.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 cyrkulację mam w pex 16, tu zdałem się na instalatora, o stopniowaniu nie słyszałem, choć na pomce, u mnie Wilo , masz z reguły wyjście na pół cala, u mnie działa dobrze pomimo redukcji na 3/8 cala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts