Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekroje rurek i optymalizacja instalacji pod kątem ciepłej wody

Adam626

Recommended Posts

Dom 1 rodzinny, na górze 2 łazienki, na dole mała łazienka z prysznicem. Obecnie zaplanowane przekroje cwu na rurach PP:

32x4,4 - pion

25x3,5 - od pionu do każdej z łazienek

20x2,8 - odejścia do urządzeń

20x2,8 - cyrkulacja.

Obliczyłem że przy długości rur w moim domu pojemność wody wynosi 20,53 litrów. Czyli cyrkulacja powiedzmy załączająca się co godzine bedzie podgrzewała 20 litrów wody o 30 stopni. Dodatkowo w przypadku gdybym wyłączył cyrkulacje, bede bardzo długo czekał na wodę.

Doszedłem do wniosku że zmienie system rur i zmniejsze przekroje. Rury pex da się ułożyć krótszą drogą więc bedzie mniej rury więc mniej pojemnosci dodatkowo zmienię przekroje przez co pomieszczą mniej wody. Zaplanowałem przekroje:

Pion: pex20

Linie od pionu do łazienek: pex20x2,25

Od linii do urządzenia pex16x2

linia do kuchni pex16.

W/g moich obliczeń w ten sposób zmniejszę w ten sposób pojemność rur do 12,3l więc o 10 litrów.

Co sądzicie o przekrojach które proponuję? Piszę tylko o cwu, bo zimna woda mogłaby zostać na PP i na większych przekrojach - tu nic nie tracę

Doszedłem do wniosku że zmienie system rur i zmniejsze przekroje. Rury pex da się ułożyć krótszą drogą więc bedzie mniej rury więc mniej pojemnosci dodatkowo zmienię przekroje przez co pomieszczą mniej wody. Zaplanowałem przekroje:

Pion: pex20

Linie od pionu do łazienek: pex20x2,25

Od linii do urządzenia pex16x2

linia do kuchni pex16.

to zły pomysł z tak dużą zmianą średnic pomimo większych przekrojów wewnętrznych rur pex w porównaniu do PP, ja piony ciepłej wody zrobiłem w pex 25, a jeden do głównej łazienki w pex 32, nie zmniejszaj przekrojów, szczególnie jeśli planujesz zestawy mieszające podtynkowe w łazienkach, np. grohe wymaga podejść 3/4 cala co odpowada pex 25, cyrkulacją się nie przejmuj, przecież zawsze możesz ją ustawić tak aby włączała się tylko wtedy kiedy będzie potrzebna, czyli najczęściej na kilka godzin dziennie

Edytowane przez adam17

to zły pomysł z tak dużą zmianą średnic pomimo większych przekrojów wewnętrznych rur pex w porównaniu do PP, ja piony ciepłej wody zrobiłem w pex 25, a jeden do głównej łazienki w pex 32, nie zmniejszaj przekrojów, szczególnie jeśli planujesz zestawy mieszające podtynkowe w łazienkach, np. grohe wymaga podejść 3/4 cala co odpowada pex 25, cyrkulacją się nie przejmuj, przecież zawsze możesz ją ustawić tak aby włączała się tylko wtedy kiedy będzie potrzebna, czyli najczęściej na kilka godzin dziennie

Zrobiłeś piony w pex 25 i jest za mało?

W poradniku Hepworth jest

"Zastosowanie systemu Hep2O wyznaczają średnice rur 15, 22, 28 mm. Z tego względu system może być stosowany w małych i średnich budynkach jako kompletna instalacja

średnica rury | zewn. wewn.

15 | 11,6

22 | 18,0

28 | 22,8

Na potrzeby szybkiego i prostego wymiarowania instalacji:

♦ wodociągowej

♦ centralnego ogrzewania

♦ ogrzewania podłogowego

możemy przyjąć, że średnica:

ø15 – zapewnia prawidłowy wydatek wody w jednym, dwóch punktach czerpalnych,

stosowana jest do instalacji cyrkulacji. W ogrzewaniu wystarczająca do doprowadzenia

ciepła do grzejników o łącznej mocy 2,5kW.

ø22 – wystarcza w większości przypadków przy standardowym wyposażeniu sanitarnym

domu jednorodzinnego na główne rurociągi rozprowadzające za wodomierzem i piony

wodociągowe. Tą średnicą wykonujemy poziome rurociągi i piony w centralnym ogrzewaniu,

gdy suma ciepła nie przekracza 21kW.

ø28 – potrzebna gdy obiekt posiada wiele punktów czerpalnych, używanych równocześnie np.

motele, sanatoria, domy wczasowe. W ogrzewaniu stosowana do rozprowadzenia ciepła o

mocy w przedziale 21-38kW.

ø16 – stosowana jako podstawowa średnica w wykonywaniu pętli grzewczych w ogrzewaniu

podłogowym.

ø20 – używana tak jak średnica po

"

Zatem w/g tego co piszą w poradniku - pion 25 do jednorodzinnego to aż nadto. Czytałem inne poradniki nie piszą nic o zalecanych średnicach. Swoją drogą wolałbym mieć trochę mniejszą wydajność ciepłej wody - ale żeby szybciej leciała i żeby ogrzewanie wody w obiegu nie było takie finansochłonne

nie uważam, że pex 25 to za mało ale że to optymalnie, podkreślam - podejście pod zestawy podtynkowe masz dn 20 czyli pex 25 , jak zmniejszysz przepływ na ciepłej wodzie w pionie do pex 20 czyli dn 15 / pół cala to przy średnim ciśnieniu wody (2-3 bary) marnie to może działać, zresztą sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co jest dla ciebie ważniejsze koszt podgrzania kilku litrów wody w cyrkulacji czy komfort użytkowania deszczownicy czy panela prysznicowego

Nie planuję zestawów podtynkowych ani deszczownicy. Baterie umywalkowe będą na wężyki, bateria do wanny wpięta w ścianę a baterie termostatyczne pod prysznicem też mocowane klasycznie.

Ciekawe czy ktoś zrobił np główne rozprowadzenie na rurkach 20mm i uważa ze woda za wolno mu leci? Szukałem takich opinii ale niestety brak

Ryzykuję tym że będzie za wolno leciało - praktycznie do odczucia tylko w wannie, bo pod prysznicem i tak się odkręca na ułamek wydajności.