DrKubus 11.07.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Witam serdecznie, w najbliższych dniach czeka mnie przygotowanie "wanny" styropianowej pod płytę fundamentową. W związku z powyższym zwracam się do doświadczonych forumowiczów z prośbą o wszelkie rady związane z obróbką XPS'a oraz utwierdzenie lub zmienienie mojego toku rozumowania jeśli chodzi o ułożenie XPS. Do ułożenia mam ok. 100 m2 powierzchni, plus ostrogi - niestety konstruktor miał fantazję i zaprojektował mi płytę z ostrogami: http://samobudowa.pl/foto/ostroga1.jpg http://samobudowa.pl/foto/ostroga2.jpg Do ułożenia mam XPS 10 cm z frezem. Teraz lista nasuwających się pytań: 1. Czym przycinać XPS'a - będę to robił własnoręcznie bez zaplecza narzędzi specjalistycznych (mogę ew. zainwestować ze 100 zł w nóż elektryczny - ale czy się sprawdzi?) 2. Czy warto ciąć 1,25 m płytę, tak żeby z jednej płyty zrobić spód ostrogi, a pozostałą ok. 90 cm płytę wkopywać trochę niżej? http://samobudowa.pl/foto/ostroga3.jpg 3. Czy ma znaczenie zakończenie tej spodniej płyty styro po prawej stronie - tzn. czy mogę zostawić tam frez (schowa się w piasku), czy lepiej ścinać pod takim kątem jak pójdzie skośna płyta? 4. Czy zakładki styropianu (kolejność układania w tym skosie mają znaczenie?, tzn, czy płyta ukośna ma leżeć na dolnej, czy może być tak, że najpierw wkładam płyty boczne, a na końcu umieszczam spód?) Za wszelkie uwagi będę wdzięczny Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 11.07.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Odpowiem tylko na jedno pytanie, u mnie cięli styro piłą elektryczną duże kawałki, wszelkie mniejsze ręcznymi do styropianu. Sama trochę pocięłam, i idzie bardzo lekko i szybko. wszelkie niedociągnięcia przy przepustach i rurach wypełnione zostały pianką niskorozprężną. Fajnie się wycina kształty taką cienką piłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.07.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Kawałek drutu oporowego i porządny zasilacz albo prostownik (stary od ruskich) i tniesz jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.07.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 a to zbrojenie dolne to jest pewnie balast nie wiem co tam robi dolne zbrojenie no ale. zadaj pytanie konstruktorowi czy strefa ściskana płyty nie daje rady że tam siedzi w niej zbrojenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.07.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Tak dla potomności:ponieważ nie wolno pisać prawdy bo wątek zostaje skasowany, będę pisał w wątkach innych. Ze swojego doświadczenia nie polecam kupowania styroduru ( xps-a) w firmie Seguro pana Łukasza Chrabąszcza. Redakcja i w/w wiedzą dlaczego. Ponawiam wątek tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228578-styrodur-c-firmy-basf-od-seguro-reaktywacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 23.07.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Ja ciąłem xpsa ręczną piłką do drzewa - szybko, łatwo i prosto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 23.07.2014 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Ja ciąłem xpsa ręczną piłką do drzewa - szybko, łatwo i prosto. Nie kruszył się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.07.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Nie. Musiałyby być spore zęby żeby sie kruszył.Przydaje się też "rekinek" do wycinania otworów. Swoją drogą, to trochę załatwił Cię ten konstruktor. Jedne z zalet płyty - szybkość i łatwośc wykonania trochę tym przekreślił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.07.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Dobrze tnie się piłką ręczną 11zębów/cal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts