oloksyk 11.07.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Witam, chciałbym poprawić wentylację w domu jednorodzinnym na piętrze. Dok kostka z lat 60. Na parterze jest ok, jednak na piętrze w okresie zimowym w sypialni na oknie wykrapla się para na oknach i w rogach okien. W pokoju 2 podobnie. Oczywiście jest wietrzone, okna bardzo często ustawione na rozszczelnienie, mimo to problem jest. Wydaje mi się że droga do łazienki jest trochę długa, do tego drzwi w łazience są dość szczelne - bardzo mała szpara między podłogą. Do tego część pary z parteru też na pewno unosi się do góry przez korytarz a nie ma tu kratki wentylacyjnej. Chciałbym na korytarzu zrobić kratkę wentylacyjną z komina II, ewentualnie jeszcze w sypialni. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.07.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Tu raczej mało kto uważa, że wentylacja naturalna może być skuteczna, a zwłaszcza na piętrze. Wietrzenie to nie wentylacja. Wietrzenie pokoju 20m2 zimą powyżej 20-30 sek. Może przynieść więcej szkody, niż pożytku, a proces taki należałoby powtarzać co 20-30 minut. nie da się wywietrzyć na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.07.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Tu raczej mało kto uważa, że wentylacja naturalna może być skuteczna, a zwłaszcza na piętrze. Wietrzenie to nie wentylacja. Wietrzenie pokoju 20m2 zimą powyżej 20-30 sek. Może przynieść więcej szkody, niż pożytku, a proces taki należałoby powtarzać co 20-30 minut. nie da się wywietrzyć na zapas. witam b. podoba mi się zdanie: nie da się wywietrzyć na zapas pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 14.07.2014 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Dziękuję bardzo za odpowiedzi do tematu, które nic nie pomogły.Zadałem konkretne pytanie, na które nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.07.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Przepraszam, ale myślałem, że to wynika z tekstu, że nawiew przez wietrzenie, trzeba zastąpić nawiewem mechanicznym. Musi Pan zrobić mechaniczny nawiew powietrza do pokojów. Albo otwierać okna na 20 sek, co 20 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 14.07.2014 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Czy nawiewnik higrosterowany do okna załatwił by problem? A dodatkowa kratka wentylacyjna (wyrzut) w kominie II na piętrze polepszy sytuację czy może zepsuć obecną wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.07.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 1- nie istnieją nawiewniki higro. Mogą istnieć tylko wywiewniki. ( to, że ktoś coś takiego produkuje nie znaczy, że może to mierzyć wilgotność w pokoju )2-To, że coś się nazywa nawiewnikiem, nie musi w ogóle nawiewać, a tym bardziej stałą, określoną ilość powietrza. By to działo, musi być jeszcze w pokoju wywiewnik i wentylator. Bez mechanicznego nawiewu, nie zapewni Pan stałej ilości powietrza w pokojach w sposób ciągły, czyli nie zapewni Pan wentylacji. Robienie z mieszkania szwajcarskiego sera, naprawdę nie jest rozwiązaniem. Gdy jest ciepło, nie działa, gdy jest zimno, zamykamy, albo marzniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts