Plecy021 11.07.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Stary dom, i też różne stropy w różnych pomieszczeniach, a trzeba je zaizolować: 1.Strop 1 nad salonem i sypialnią : legary a do nich przybite deski od spodu, legary tak co 80cm, wys. 21cm. Czy dać wełnę 20cm, na to deski i na to styropian 5cm taki po którym można pochodzić, ewentualnie położyc jakieś pudła na nim. Czy warstwa na deski jest potrzebna, czyli pytanie o to ile ciepła ucieka przez legary? 2. Strop nad kuchnią taka sama konstrukcja jak powyżej. Myslałem żeby zasypać perlitem ep150, bo tu jednak może się więcej wilgoci pojawić. 3. Strop na łazienką. to strop betonowy. Od góry polepa 10cm . Tu chciałem położyć, to takie rozwiązanie prowizoryczne, żeby sie dało po tym chodzic, legary na polepę i wełnę między na to folie paroprzepuszczalną i na to deski. Generalnie do tego występuję problem z obecnymi gryzoniami, bo takowe były w zimie jak nikt tam nie mieszkał. Czy możnaby jakoś trochę gliny zmieszać z wapnem i popiołem może, i jakoś to podsypać pod wełnę lub na? czy sama folia paroprzepuszczalna wystarczy? w co wątpię , bo te stworzenia mogą to przegryźć. Do gryzoni nic nie mam, tylko jakby umiały swoje potrzeby fizjologiczne załatwiać do wc i spały w nocy, to sobie mogą mieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plecy021 11.07.2014 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Aha i jeszcze jedno, czy zawsze pod wełnę trzeba stosować folie paroizolacjną? bo gdzieś czytałem, że w pomieszczeniach typu salon, sypialnia to nie trzeba, gdyż ciśnienie pary wodnej jest niższe. I czy bez takiej folii punkt rosy będzie występować w wełnie. I czy ktoś wie z doświadczenia jaka jest temperatura na poddaszu w zimie? Dach z azbestu nieizolowany. Do wymiany za kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fofo 11.07.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 (edytowane) Na zasypanie stropów możesz użyć celulozy, nie będziesz miał problemów z parą wodną bo celulozie ona nie przeszkadza, gryzonie zmienią miejsce zamieszkania a jeśli ten stary dach będzie gdzieś przeciekał to celuloza zakumulowaną wilgoć odprowadzi kiedy wzrośnie temperatura. Jeśli deski pod legarami trzymają się dobrze a od góry również położysz deski lub osb, to możesz celulozę zagęścić dla poprawienia efektu. Edytowane 12 Lipca 2014 przez fofo uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts