Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

29.04.2014

Wykonano i zapuszczono zbrojenie z czterech prętów fi12mm, strzemiona fi6 co 30cm.

W miejscach występowania słupów cztery pręty fi 14.

Kilka zdjęć z tego etapu:

[ATTACH=CONFIG]269698[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]269699[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]269700[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]269701[/ATTACH]

Edytowane przez MdeFoxe

Moja rada - pisz częściej. Nadrabianie zaległości co 3 miesiące to kiepskie rozwiązanie, ale na szczęście masz to za sobą.

I załóż sobie darmowy album - na przykład na imgur.com. Tam możesz wrzucić duże zdjęcia i wkleić link do nich jako odnośnik. Takie zdjęcia będą duże i widoczne dla wszystkich. Trochę więcej zabawy - ale warto.

Leć z budową i nie przestawaj! Potem mrożona kawa na tarasie w niedzielne przedpołudnie - i niech się chamy dziwują!

Pozdrawiam!

Przepraszam za nadrobienie zaległości 3 miesięcy w jeden dzień. Mam konto od jakiegoś czasu, jednak pomysł na dzielenie się postępami z budowy dojrzał dopiero kilka dni temu. Zatem trzeba było nadrobić... ;) Teraz będę na bieżąco.

Przeraża mnie trochę niedopracowanie forum... Sposób publikacji zdjęć jest bardzo uciążliwy.

Sposób działania dziennika - zrezygnowałem i założyłem ten temat.

Oh, tej kawy to się doczekać nie mogę.

• 5 weeks później...

Lipiec 2014

Miesiąc lipiec był przeznaczony na prace z wywierconą wiele lat wcześniej studnią głębinową. Chciałem przy okazji obecności koparki na działce zrobić studzienkę w której mógłbym umieścić sterowniki, bezpieczniki, baniak itp.

Koparka już w maju obkopała rurę studni, jednak w czerwcu wciąż wyglądało to tak:

32.jpg

Do wykopu doprowadzona jest rura drenarska, jednak po ulewach trzeba było dokonać poprawek...

Myślałem, że łatwo będzie zrobić otwór na rurę od studni głębinowej w dnie betonowego kręgu - oj nie było to łatwe.

Tutaj już dno kręgów "na swoim miejscu":

243.jpg

Kręgi ustawione są na bloczkach betonowych i obsypane tłuczniem, wysmarowane dysperbitem i obłożone folią kubełkową. Zrobiony jest również drenaż wokół studni. Na zdjęciu widać rurkę drenarską podłączoną do przerwanego drenażu. Woda odpływa rurą "typu kanalizacyjnego" zakopaną dwa metry pod ziemią. Cała działka jest na zboczu góry, zatem parę metrów dalej rura jest już na "normalnej głębokości" i jest podłączona do pozostałej części systemu odwadniającego.

234.jpg

345.jpg

Zakupiłem pompę Speroni.

45645.jpg

Wszystko gotowe do montażu było w połowie lipca.

345345.jpg

Miałem już okazję opuszczać pompę bez wyciągarki - więcej tego błędu nie popełnię.

Przewidziałem w "pompowni" miejsce na mini dźwig. :yes:

Praca z opuszczeniem pompy; łatwa lekka i przyjemna.

Procedura opracowałem następującą:

Najpierw odmierzyć potrzebną długość liny - przywiązać do pompy.

Przyczepić do liny karabinek który będzie przyczepiony do głowicy.

Parę metrów liny nawinąć na wyciągarkę.

Przyczepić karabinek do liny od wyciągarki - nawinąć całą linę na wyciągarkę.

Ustawić pompę nad studnią (oczywiście rura od wody i kable są już podłączone).

Opuszczać pompę - przyczepiać kabel elektryczny do rury od wody.

Gdy pompa jest już odpowiednio opuszczona, lina zeszła z kłębka wyciągarki i do karabinka podpinam jeszcze linę podczepioną do sufitu.

Luzuję linę z wyciągarki tak by pompa wisiała na linie podczepionej do sufitu, odpinam wyciągarkę.

Wyciągarkę podczepiam od góry głowicy.

Teraz trzeba przypiąć karabinek od liny na której wisi pompa na głowicę.

Podciągam trochę na wyciągarce pompę w górę - linka podczepiona pod sufit się luzuje i można ją odpiąć.

Opuszczam głowicę na rurę od studni.

Odpinam wyciągarkę.

Nie wiem, czy powyższe jest zrozumiałe. Pewnie nie... :lol2: Sam pewnie będę to czytał, by przypomnieć sobie, jak ja to wymyśliłem, by się z pompą nie męczyć.

345435.jpg

Trochę martwiłem się baniakiem - jak ja to wsadzę...

4234243.jpg

tutaj:

34234.jpg

Ale spokojnie dałem sobie radę.

32098.jpg

3454354.jpg

Prawie miesiąc głowiłem się nad tym, czym zamknąć studnię.

Przerobiłem wszystko... Na początku deski i folia były najlepsze.

Pokrywa metalowa zupełnie nie zdawała egzaminu, że też nie wpadłem na to, że woda będzie z pokrywy ściekać do studni.

Pomysł z uszczelkami itp. padł.

Ładne pokrywy z nierdzewki, siłownikiem, odpowietrznikami - za parę tysięcy - odpadają.

A plastikowe pokrywy - jakoś mnie po oczach biją...

Zabłądziłem kiedyś samochodem i wjechałem na plac do kamieniarza, gdzie znalazłem to:

23432423444.jpg

Teraz tylko jakiś żwirek ozdobny wokół studni, albo coś w tym stylu i powinno być ok.

Myślę jeszcze, by podkleić od spodu płyty granitowej styropian (wyciąć taki korek wchodzący w otwór włazu). Łatwiej będzie utrzymać stabilną temperaturę w studni.

Edytowane przez MdeFoxe

Przyznaje yasiek, trochę pracy było,a i wynalazłem sobie kolejne usprawnienia... :p

Wiesz jak z tym miejscem w naszym budynku jest... To po pierwsze.

Po drugie, chciałem by woda już była do budowy na zasadzie, że odkręca się kran i leci.

Budowa ruszyła ostro z kopyta.

6 sierpień 2014

Wszelkie możliwe materiały są już na placu budowy. Brakuje chyba tylko dachówki, rynien i kilku innych detali związanych z dachem.

Więźba, strop, druty zbrojeniowe, materiał na ściany itd. gotowy!

Ułożona została izolacja pozioma i ustawione zostały pustaki w narożnikach.

Wieczorem dnia pierwszego wyglądało to mniej więcej tak:

02398.jpg

8 sierpień 2014

Można już wejść do budynku i wyjrzeć przez okno :p

P080814_14.39[02].jpg

098098.jpg

3209808.jpg

3209808.jpg

• 2 weeks później...

13 sierpień 2014

Można już wyjść na piętro. Trwa układanie żużlowego stropu Teriva - niestety kilka bloczków popękało przed ułożeniem.

2309483.jpg

14 sierpień 2014

Komin od kominka

239877.jpg

230999.jpg

18 sierpień 2014

Po wizycie kierownika budowy zostaje założona siatka zbrojenia podporowego typu P-1 i P-2.

23987.jpg

2398777.jpg

• 1 month później...

25 wrzesień 2014

S4030433.jpg

S4030430.jpg

Zrezygnowaliśmy z drzwi zewnętrznych do kotłowni. Nadproże jest, ewentualnie kiedyś można drzwi przywrócić. W chwili obecnej, szkoda wydawać spore pieniądze na ciepłe drzwi z których tak naprawdę nie będzie się korzystać...

Przed: P020914_15.06.jpg Po:S4030437.jpg

S4030431.jpg

Edytowane przez MdeFoxe