MdeFoxe 01.10.2014 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 (edytowane) 29 wrzesień ścianki działowe na piętrze - gotowe Łazienka: Klatka schodowa: Klatka schodowa będzie doświetlona kanałem świetlnym od Veluxa Edytowane 1 Października 2014 przez MdeFoxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yasiek 01.10.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 (edytowane) Pięknie robota idzie.Widzę, że też zrobiłeś nadbitkę. Krokwie i deski czymś impregnowane czy na razie tylko heblowane? Dlaczego zamurowałeś drzwi do kotłowni? Czym planujesz ogrzewać?Nie bałeś się murować ścianek z ceramiki? U mnie wszystkie ścianki będą g-k, tylko z warstwą płyt osb pod spodem. Powierzchnia wizualnie krytycznie się zmniejszyła po postawieniu ścian?I tak z czystej ciekawości, robisz sam, czy masz jakichś pomocników?Heh same pytania:rolleyes: Edytowane 1 Października 2014 przez yasiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 01.10.2014 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Krokwie i deski były impregnowane, są z heblowane i już pomalowane. Miały być białe... Ale po którymś z rzędu malowaniu jest tak: W sumie - może być Dlaczego zamurowałem drzwi od kotłowni... Kotłownia ma być gazowa, jakieś nadzieje pokładam w kominku z płaszczem wodnym i w dalekiej przyszłości (jak dziura w budżecie zniknie) panelach słonecznych. Naprawdę nie widzę możliwości trzymania paliwa stałego w tej małej kotłowni. Żona by chciała jakieś półki w tym pomieszczeniu ustawiać, a jak wiadomo - miejsca dość mało. Teściowa po wizycie na budowie podsumowała "wy to same drzwi do tego domu macie" Rozglądałem się za drzwiami i oknami. O ile na drzwi wejściowe do domu to pomysłów mam sto, tylko pieniędzy mniej, o tyle na drzwi do kotłowni pomysłów było brak. No bo jakie tam drzwi wstawić? Blaszane?! Jeszcze żeby ciepłe były... Przedyskutowaliśmy to z żoną i drzwi nie ma. Dlaczego miałbym się bać murować ścianki z ceramiki (grubość 12)? Strop spokojnie wytrzyma. Karton-gips stanowczo odpada jak dla mnie. Sufit z tego materiału jeszcze ujdzie, ale ściana to porządna ma być . Czy powierzchnia się zmniejszyła? Hmm... Na dole praktycznie nie mam ścian, na górze jest moim zdaniem - przytulnie. Bardzo mnie cieszy to, że są już pomieszczenia - przechadzam się z jednego do drugiego i myślę jak to będzie . Obiektywnie jednak patrząc, miejsca jest mało. Rozmiarami trochę zaskakuje łazienka na piętrze - jest duża (jak na ten domek oczywiście). Oj, zbyt mało sił mam, by samemu budować mury i dachy. W moim zakresie prac była organizacja wszystkiego; wybór, targowanie, zakup, dowóz i narzekanie itp. Niestety, dalsza część prac fizycznych (lżejsza wykończeniówka, instalacje) jest już do zrobienia w pojedynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 15.10.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 29 wrzesień Klatka schodowa będzie doświetlona kanałem świetlnym od Veluxa [ATTACH=CONFIG]282453[/ATTACH] Witam MdeFoxe i Wszystkich Forumowiczów, Świetlik tunelowy Velux to świetny pomysł na doświetlenie trudno dostępnych wnętrz. Jak widać na zdjęciu, na razie zamontowano tylko element dachowy świetlika. Dojdzie jeszcze tunel światłonośny i element sufitowy. Chętnie zobaczę zdjęcia, gdy poddasze będzie już gotowe. Życzę powodzenia:) Pozdrawiam Paweł, Konsultant Velux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 16.10.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Jestem w szoku jeśli chodzi o tempo prac.Czy Ty to wszystko sam robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.10.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 No właśnie. Ja też na podobnym etapie, ale blachę i więźbę robiły mi ekipy. Wydawało mi się, że szybko idzie, a tu taka rakieta! Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 17.10.2014 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Świetlik tunelowy Velux to świetny pomysł na doświetlenie trudno dostępnych wnętrz. W planach doświetlenie jest klatki schodowej i pomieszczenia, które będzie na parterze otwarte na klatkę schodową. Bardzo ciekawy jestem jak to wyjdzie Chętnie zobaczę zdjęcia, gdy poddasze będzie już gotowe. Życzę powodzenia:) Na pewno zamieszczę Jestem w szoku jeśli chodzi o tempo prac. Tempo prac w zasadzie nie jest jakoś chyba powalające , szczególnie przy domku o tych rozmiarach... W zasadzie można taki dom wybudować w trzy miesiące z uwzględnieniem miesięcznych przestojów na fundament i strop wraz z słupami... Czy Ty to wszystko sam robisz? Oczywiście, że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 18.10.2014 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 (edytowane) Kilka zdjęć klatki schodowej. Postanowiłem pozbyć się karton gipsów proponowanych w projekcie i powstały "porządne ściany" które będą częścią schodów. Pokój przylegający do klatki schodowej został natomiast pozbawiony ściany i będzie na nią otwarty. Wygląda to następująco: Na wprost widać drzwi prowadzące pod schody. Można pod nimi umieścić sporo urządzeń. Prawdopodobnie dam tam zbiornik buforowy dla kominka, postaram się również o miejsce dla rozdzielnicy elektrycznej (nie jestem do końca przekonany gdzie ją założyć). Pod schodami jest wejście do kotłowni... Widok na piętro: I z piętra na parter: Edytowane 18 Października 2014 przez MdeFoxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 19.10.2014 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 19 październik 2014 Jakiś czas temu zamówiłem okna i drzwi, by zdążyć z zamknięciem budynku przed zimą w trakcie której mam zamiar powoli robić instalacje. Jednak w trakcie wyceny drzwi (tak jak się spodziewałem) rozłożyła mnie na łopatki cena dostawki. Przy rozmiarach tej dostawki i ceny, zapadła decyzja - trzeba zmniejszyć otwór drzwi. Szerokość otworu ma mieć 114cm a wysokość 210cm. Mam natomiast 120cm na 242cm. Firma zakładająca okna poprosiła o podmurowanie (zamówiłem tylko montaż w gotowe otwory) 16cm od dołu, 6cm z boku i 15cm od góry. Od dołu, to nie ma problemu, poszły bloczki z gazobetonu 10cm i 5cm, 1cm na zaprawę. Myślę, że wyszło dobrze: Kolejnym etapem był bok - trzeba było zgubić 6cm... Ponieważ z prawej strony jest lany beton, stwierdziłem, że nie będę tego ruszał. Wybrałem stronę z ceramiką. Próbowałem bloczkiem komórkowym - porażka. To się nie może trzymać... Firma od okien sugerowała kołkowanie bloczka, plus na zaprawę. Nie. Zrobię to jednak po swojemu. Dwa worki gotowego betonu B20, wiaderko deszczówki, deski i zbrojenie fi 6. Powyginałem drut zbrojeniowy w kształt litery U zakończony "haczykami", które umieściłem w otworach bloczków ceramicznych. Do tego przytwierdziłem druty pionowo i dowiązałem U na obu końcach: Mam nadzieję, że będzie dobrze... Zrobiłem szalunek i zalałem. Niech sobie dojrzewa - oby się udało. Od góry natomiast planuje wsadzić styrodur. Ah, podmurowałem również pozostałe okna (sięgające ziemi - czyli prawie wszystkie ), zgodnie z otrzymanymi wytycznymi. Tutaj największe: Nawiasem mówiąc, na przyszłym tarasie błoto jest masakryczne... Wysiałem trawę - mam nadzieje, że korzenie trochę to zwiążą. Na skarpie już zaczęła kiełkować i trochę zapobiega wymywaniu ziemi przez deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 27.10.2014 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 24 październik 2014 Szału nie ma, ale nie jest źle - beton się przyjął. Trochę mnie martwiły temperatury, bo bliskie zera były... Teraz tylko styrodur - chociaż najchętniej też bym od góry betonem to potraktował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 29.10.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 witam moglbys napisac cos o kosztach materialow za poszczegolne etapy budowy np:stan zero murystroppoddaszewiezba dachowka z gory dziekuej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 29.10.2014 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 >witam moglbys napisac cos o kosztach materialow za poszczegolne etapy budowy Zaopatruję się w jednej hurtowni, nie jest to umowa na wyłączność dla tej budowy oczywiście... Jednak mogę dzięki temu wynegocjować całkiem przyzwoite ceny, które porównuję z wybiórczo rozesłanymi zapytaniami ofertowymi i albo negocjuję mocniej albo mniej (ciesząc się z już uzyskanego upustu). Oczywiście nie piszę nic odkrywczego, jednak sami rozumiecie, że koszt wykonania etapów może się diametralnie różnić. Pomiędzy dwoma hurtowniami w których wyceniano mi dachówkę (oczywiście ta sama dachówka) różnica w cenie na dachówce podstawowej typu Actua Koramic wynosiła prawie 2 tysiące złotych - a dachówki było tylko 1500 sztuk... Z dachówkami końcowymi (lewe i prawe), gąsiorami itp. różnica w cenie wyszła 4 tysiące złotych. W związku z powyższym byłbym niezwykle ostrożny w stosunku do pojawiających się na forum pytań dotyczących kosztów materiałów. Jeden postawi dom za 100 tysięcy. Kto inny, ten sam budynek z takich samych materiałów postawi za 150 tysięcy. Na samym początku budowy przygotowałem sobie prognozę poszczególnych etapów, jednak w rzeczywistości wyszło to trochę inaczej i w sumie nie podliczyłem jeszcze poszczególnych etapów i w sumie wątpię bym to robił w przyszłości... Można przyjąć iż to co widać to koszt około 100 tysięcy (spokojnie wystarczyłoby). Ściany (pustak porotherm 25 i i 11,5): 10 tysięcy jednak sporo mi zostało 25... Będzie na garaż Kominy i dach (cała dachówka, dwa kominy systemowe, plus detale jak taśmy kalenicowe itp.): 19 tysięcy doliczyć trzeba jeszcze drewno. Klinkier na kominy (cegła pełna, olejki, pozmur): 1600 Materiał na strop (belki i pustaki stropowe teriva żużlowe): 3,5 tysiąca doliczyć trzeba beton około 10 kubików, plus stal. Stal do stanu zero: 600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 30.11.2014 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 30 październik 2014 I zamiast dawać styrodur na nadproże, zdecydowałem się je wylewać. Wylewanie nadproża pod lanym nadprożem jest chyba dość szalonym pomysłem... Miejsce akcji: Forma/szalunek z przygotowanym z boku wlewem betonu Wyszło chyba nie najgorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 30.11.2014 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 15 listopada 2015 Zostały założone okna i drzwi do budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 30.11.2014 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 23 listopada 2014 W najbliższych miesiącach raczej "mokrych prac" już się nie będzie dało wykonać z uwagi na coraz niższe temperatury. Podocinałem nadmiarową piankę wokół okien, tak by nieuległa uszkodzeniu pod wpływem słońca, mrozu i śniegu. Wokół okien i drzwi zabezpieczyłem piankę poprzez "otynkowanie" cienką warstwą zaprawy klejowej do styropianu. W budynku zrobiło się już całkiem przyjemnie. Pianka wokół okien wewnątrz budynku jeszcze nieobrobiona, chyba może zaczekać do wiosny ? Szyby powinny zatrzymać promieniowanie UV, no i deszczu i lodu też się w budynku nie spodziewam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 11.03.2015 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 22 luty 2015 Nowy sezon prac, czekam aż śnieg stopnieje i zrobi się bardziej sucho, by mógł dojechać samochód z transportem. Zamówione schody na strych, tym razem od firmy Fakro. Początkowo myślałem o LWZ, jednak ostateczny wybór padł na LWT (przenikalność ciepła U=0,51 W/m²K). Czekam również na wełnę do ocieplenia poddasza. Między krokwie będzie założona TOPROCK super 18 cm i pod nią Superrock 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 11.03.2015 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) 7 marca 2015 W dalszym ciągu czekam na to, by droga stała się przejezdna... Co prawda są ważniejsze rzeczy do zrobienia, ale zabrałem się za piankowanie szczelin i zakupy drobnych rzeczy jak wkręty, grzybki do montażu stelażu pod płyty gipsowo kartonowe itp. Bez prądu, własnego agregatu jest dość ciężko... Zorganizowałem więc agregat prądotwórczy nutool ag2500 i jestem nim niezwykle miło zaskoczony. Obawiałem się trochę, że pompa od studni głębinowej (1,1kW) będzie miała zbyt mało mocy (silniki elektryczne przy rozruchu pobierają sporo więcej ) a prądnica agregatu daje 2,2kW. Działa jednak bez zarzutu. Odpala całkiem ładnie, tylko trochę ciężki i w pojedynkę trudno go przenieść... Szlifierki, wiertarki nim zasilane pracują bez problemu - można budować dalej Edytowane 11 Marca 2015 przez MdeFoxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 22.03.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Trzecia na FM osoba budująca LEĘ zgłasza się nieśmiało. Przyznaję, że MdeFoxe i Yasiek stają się moimi przewodnikami w tej podróży - pozdrawiam serdecznie. Czas założyć swój dziennik Pierwsze podejście nieudane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 03.04.2015 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 10 marca 2015 Dotarł na budowę TOPROCK super 18 cm Klika dni potem Superrock 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 03.04.2015 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 koniec marca 2015 Było kilka cieplejszych dni. Ociepliłem od zewnętrznej strony murłaty ściankę kolankową. Wszedł tam idealnie styropian o grubości 6 cm. Zużyłem lekko ponad 1m3 na ocieplenie całego budynku. Zostało co prawda kilka szpar między podwójnymi krokwiami ale ogólnie jest już zrobione. Styropian przyklejałem do murłaty i u podstawy do ściany kolankowej za pomocą pistoletu z nabojem z klejem poliuretanowym do styropianu. Świetnie to działa, jak będę ocieplał cały budynek to na pewno takim właśnie klejem a nie woda, wiadro itd. Postanowiłem że styropian na ściance kolankowej będę przycinał dokładnie, dokładnie też dopasowywał do skosu spadku dachu 40 stopni. W zimowe wieczory z profili aluminiowych i suwnicy od szuflad zmontowałem specjalną maszynę do przycinania styropianu. Między ruchomymi ramionami urządzenia (jeżdżą na suwnicy góra-dół) rozpięty jest drut oporowy (z naciągiem sprężynowym). Ramie tnące można pochylić pod dowolny kątem i ładnie dociąć styropian. Drut oporowy ładnie się rozgrzewa po podłączeniu do akumulatora samochodowego. Tak wygląda stanowisko pracy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts