Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pięknie robota idzie.

Widzę, że też zrobiłeś nadbitkę. Krokwie i deski czymś impregnowane czy na razie tylko heblowane? Dlaczego zamurowałeś drzwi do kotłowni? Czym planujesz ogrzewać?

Nie bałeś się murować ścianek z ceramiki? U mnie wszystkie ścianki będą g-k, tylko z warstwą płyt osb pod spodem.

Powierzchnia wizualnie krytycznie się zmniejszyła po postawieniu ścian?

I tak z czystej ciekawości, robisz sam, czy masz jakichś pomocników?

Heh same pytania:rolleyes:

Edytowane przez yasiek

Krokwie i deski były impregnowane, są z heblowane i już pomalowane. Miały być białe... Ale po którymś z rzędu malowaniu jest tak:

P020914_15.25[01].jpg P020914_15.22.jpg

W sumie - może być ;)

Dlaczego zamurowałem drzwi od kotłowni... Kotłownia ma być gazowa, jakieś nadzieje pokładam w kominku z płaszczem wodnym i w dalekiej przyszłości (jak dziura w budżecie zniknie) panelach słonecznych. Naprawdę nie widzę możliwości trzymania paliwa stałego w tej małej kotłowni.

Żona by chciała jakieś półki w tym pomieszczeniu ustawiać, a jak wiadomo - miejsca dość mało. Teściowa po wizycie na budowie podsumowała "wy to same drzwi do tego domu macie" :rolleyes: Rozglądałem się za drzwiami i oknami. O ile na drzwi wejściowe do domu to pomysłów mam sto, tylko pieniędzy mniej, o tyle na drzwi do kotłowni pomysłów było brak. No bo jakie tam drzwi wstawić? Blaszane?! Jeszcze żeby ciepłe były... Przedyskutowaliśmy to z żoną i drzwi nie ma.

Dlaczego miałbym się bać murować ścianki z ceramiki (grubość 12)? Strop spokojnie wytrzyma. Karton-gips stanowczo odpada jak dla mnie. Sufit z tego materiału jeszcze ujdzie, ale ściana to porządna ma być ;).

Czy powierzchnia się zmniejszyła? Hmm... Na dole praktycznie nie mam ścian, na górze jest moim zdaniem - przytulnie. Bardzo mnie cieszy to, że są już pomieszczenia - przechadzam się z jednego do drugiego i myślę jak to będzie :). Obiektywnie jednak patrząc, miejsca jest mało. Rozmiarami trochę zaskakuje łazienka na piętrze - jest duża (jak na ten domek oczywiście).

Oj, zbyt mało sił mam, by samemu budować mury i dachy.

W moim zakresie prac była organizacja wszystkiego; wybór, targowanie, zakup, dowóz i narzekanie itp. ;)

Niestety, dalsza część prac fizycznych (lżejsza wykończeniówka, instalacje) jest już do zrobienia w pojedynkę.

• 2 weeks później...
29 wrzesień

Klatka schodowa będzie doświetlona kanałem świetlnym od Veluxa

[ATTACH=CONFIG]282453[/ATTACH]

Witam MdeFoxe i Wszystkich Forumowiczów,

Świetlik tunelowy Velux to świetny pomysł na doświetlenie trudno dostępnych wnętrz. Jak widać na zdjęciu, na razie zamontowano tylko element dachowy świetlika. Dojdzie jeszcze tunel światłonośny i element sufitowy. Chętnie zobaczę zdjęcia, gdy poddasze będzie już gotowe. Życzę powodzenia:)

Pozdrawiam

Paweł, Konsultant Velux

Świetlik tunelowy Velux to świetny pomysł na doświetlenie trudno dostępnych wnętrz.

W planach doświetlenie jest klatki schodowej i pomieszczenia, które będzie na parterze otwarte na klatkę schodową. Bardzo ciekawy jestem jak to wyjdzie :-)

Chętnie zobaczę zdjęcia, gdy poddasze będzie już gotowe. Życzę powodzenia:)

Na pewno zamieszczę :yes:

Jestem w szoku jeśli chodzi o tempo prac.

Tempo prac w zasadzie nie jest jakoś chyba powalające :rolleyes:, szczególnie przy domku o tych rozmiarach... W zasadzie można taki dom wybudować w trzy miesiące z uwzględnieniem miesięcznych przestojów na fundament i strop wraz z słupami...

Czy Ty to wszystko sam robisz?

Oczywiście, że nie. ;)

Kilka zdjęć klatki schodowej.

Postanowiłem pozbyć się karton gipsów proponowanych w projekcie i powstały "porządne ściany" które będą częścią schodów.

Pokój przylegający do klatki schodowej został natomiast pozbawiony ściany i będzie na nią otwarty.

Wygląda to następująco:

klatka_opis.jpg

Na wprost widać drzwi prowadzące pod schody. Można pod nimi umieścić sporo urządzeń. Prawdopodobnie dam tam zbiornik buforowy dla kominka, postaram się również o miejsce dla rozdzielnicy elektrycznej (nie jestem do końca przekonany gdzie ją założyć). Pod schodami jest wejście do kotłowni...

Widok na piętro:

Zdjęcie-0013.jpg

I z piętra na parter:

Zdjęcie-0014.jpg

Edytowane przez MdeFoxe

19 październik 2014

Jakiś czas temu zamówiłem okna i drzwi, by zdążyć z zamknięciem budynku przed zimą w trakcie której mam zamiar powoli robić instalacje.

Jednak w trakcie wyceny drzwi (tak jak się spodziewałem) rozłożyła mnie na łopatki cena dostawki. Przy rozmiarach tej dostawki i ceny, zapadła decyzja - trzeba zmniejszyć otwór drzwi.

Zdjęcie-0019.jpg

Szerokość otworu ma mieć 114cm a wysokość 210cm. Mam natomiast 120cm na 242cm. Firma zakładająca okna poprosiła o podmurowanie (zamówiłem tylko montaż w gotowe otwory) 16cm od dołu, 6cm z boku i 15cm od góry.

Od dołu, to nie ma problemu, poszły bloczki z gazobetonu 10cm i 5cm, 1cm na zaprawę. Myślę, że wyszło dobrze:

Zdjęcie-0070.jpg

Kolejnym etapem był bok - trzeba było zgubić 6cm... Ponieważ z prawej strony jest lany beton, stwierdziłem, że nie będę tego ruszał. Wybrałem stronę z ceramiką. Próbowałem bloczkiem komórkowym - porażka. To się nie może trzymać... Firma od okien sugerowała kołkowanie bloczka, plus na zaprawę. Nie. Zrobię to jednak po swojemu. Dwa worki gotowego betonu B20, wiaderko deszczówki, deski i zbrojenie fi 6.

Powyginałem drut zbrojeniowy w kształt litery U zakończony "haczykami", które umieściłem w otworach bloczków ceramicznych. Do tego przytwierdziłem druty pionowo i dowiązałem U na obu końcach:

Zdjęcie-0067.jpg

Mam nadzieję, że będzie dobrze...

Zrobiłem szalunek i zalałem.

Zdjęcie-0071.jpg

Niech sobie dojrzewa - oby się udało.

Od góry natomiast planuje wsadzić styrodur.

Ah, podmurowałem również pozostałe okna (sięgające ziemi - czyli prawie wszystkie :rolleyes:), zgodnie z otrzymanymi wytycznymi.

Tutaj największe:

Zdjęcie-0058.jpg

Nawiasem mówiąc, na przyszłym tarasie błoto jest masakryczne... Wysiałem trawę - mam nadzieje, że korzenie trochę to zwiążą. Na skarpie już zaczęła kiełkować i trochę zapobiega wymywaniu ziemi przez deszcz.

• 2 weeks później...

>witam moglbys napisac cos o kosztach materialow za poszczegolne etapy budowy

Zaopatruję się w jednej hurtowni, nie jest to umowa na wyłączność dla tej budowy oczywiście...

Jednak mogę dzięki temu wynegocjować całkiem przyzwoite ceny, które porównuję z wybiórczo rozesłanymi zapytaniami ofertowymi i albo negocjuję mocniej albo mniej (ciesząc się z już uzyskanego upustu). Oczywiście nie piszę nic odkrywczego, jednak sami rozumiecie, że koszt wykonania etapów może się diametralnie różnić. Pomiędzy dwoma hurtowniami w których wyceniano mi dachówkę (oczywiście ta sama dachówka) różnica w cenie na dachówce podstawowej typu Actua Koramic wynosiła prawie 2 tysiące złotych - a dachówki było tylko 1500 sztuk... Z dachówkami końcowymi (lewe i prawe), gąsiorami itp. różnica w cenie wyszła 4 tysiące złotych.

W związku z powyższym byłbym niezwykle ostrożny w stosunku do pojawiających się na forum pytań dotyczących kosztów materiałów. Jeden postawi dom za 100 tysięcy. Kto inny, ten sam budynek z takich samych materiałów postawi za 150 tysięcy.

Na samym początku budowy przygotowałem sobie prognozę poszczególnych etapów, jednak w rzeczywistości wyszło to trochę inaczej i w sumie nie podliczyłem jeszcze poszczególnych etapów i w sumie wątpię bym to robił w przyszłości...

Można przyjąć iż to co widać to koszt około 100 tysięcy (spokojnie wystarczyłoby).

Ściany (pustak porotherm 25 i i 11,5): 10 tysięcy

jednak sporo mi zostało 25... Będzie na garaż ;)

Kominy i dach (cała dachówka, dwa kominy systemowe, plus detale jak taśmy kalenicowe itp.): 19 tysięcy

doliczyć trzeba jeszcze drewno.

Klinkier na kominy (cegła pełna, olejki, pozmur): 1600

Materiał na strop (belki i pustaki stropowe teriva żużlowe): 3,5 tysiąca

doliczyć trzeba beton około 10 kubików, plus stal.

Stal do stanu zero: 600

• 1 month później...

23 listopada 2014

W najbliższych miesiącach raczej "mokrych prac" już się nie będzie dało wykonać z uwagi na coraz niższe temperatury.

Podocinałem nadmiarową piankę wokół okien, tak by nieuległa uszkodzeniu pod wpływem słońca, mrozu i śniegu.

Wokół okien i drzwi zabezpieczyłem piankę poprzez "otynkowanie" cienką warstwą zaprawy klejowej do styropianu.

Zdjęcie-0235423.jpg

W budynku zrobiło się już całkiem przyjemnie. Pianka wokół okien wewnątrz budynku jeszcze nieobrobiona, chyba może zaczekać do wiosny ?

Szyby powinny zatrzymać promieniowanie UV, no i deszczu i lodu też się w budynku nie spodziewam :rolleyes:

Zdjęcie-024143.jpg

• 3 months później...

22 luty 2015

Nowy sezon prac, czekam aż śnieg stopnieje i zrobi się bardziej sucho, by mógł dojechać samochód z transportem.

Zamówione schody na strych, tym razem od firmy Fakro.

Początkowo myślałem o LWZ, jednak ostateczny wybór padł na LWT (przenikalność ciepła U=0,51 W/m²K).

Czekam również na wełnę do ocieplenia poddasza. Między krokwie będzie założona TOPROCK super 18 cm i pod nią Superrock 10 cm.

10315.jpg

7 marca 2015

W dalszym ciągu czekam na to, by droga stała się przejezdna...

Co prawda są ważniejsze rzeczy do zrobienia, ale zabrałem się za piankowanie szczelin i zakupy drobnych rzeczy jak wkręty, grzybki do montażu

stelażu pod płyty gipsowo kartonowe itp.

Bez prądu, własnego agregatu jest dość ciężko... Zorganizowałem więc agregat prądotwórczy nutool ag2500 i jestem nim niezwykle miło zaskoczony. Obawiałem się trochę, że pompa od studni głębinowej (1,1kW) będzie miała zbyt mało mocy (silniki elektryczne przy rozruchu pobierają sporo więcej ) a prądnica agregatu daje 2,2kW. Działa jednak bez zarzutu. Odpala całkiem ładnie, tylko trochę ciężki i w pojedynkę trudno go przenieść... Szlifierki, wiertarki nim zasilane pracują bez problemu - można budować dalej :)

10364.jpggenerator-pradotworczy-ag2500-nutool.jpg

Edytowane przez MdeFoxe

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

koniec marca 2015

Było kilka cieplejszych dni. Ociepliłem od zewnętrznej strony murłaty ściankę kolankową. Wszedł tam idealnie styropian o grubości 6 cm.

Zużyłem lekko ponad 1m3 na ocieplenie całego budynku. Zostało co prawda kilka szpar między podwójnymi krokwiami ale ogólnie jest już zrobione.

Styropian przyklejałem do murłaty i u podstawy do ściany kolankowej za pomocą pistoletu z nabojem z klejem poliuretanowym do styropianu. Świetnie to działa, jak będę ocieplał cały budynek to na pewno takim właśnie klejem a nie woda, wiadro itd. ;)

Zdjęcie-0035.jpg

Postanowiłem że styropian na ściance kolankowej będę przycinał dokładnie, dokładnie też dopasowywał do skosu spadku dachu 40 stopni.

Zdjęcie-0037.jpg

W zimowe wieczory z profili aluminiowych i suwnicy od szuflad zmontowałem specjalną maszynę do przycinania styropianu.

Między ruchomymi ramionami urządzenia (jeżdżą na suwnicy góra-dół) rozpięty jest drut oporowy (z naciągiem sprężynowym).

Ramie tnące można pochylić pod dowolny kątem i ładnie dociąć styropian. Drut oporowy ładnie się rozgrzewa po podłączeniu

do akumulatora samochodowego. Tak wygląda stanowisko pracy:

Zdjęcie-0398.jpg