mariusz12 28.05.2004 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Okna zamówione i co dalej? Czy wstawiać je przed tynkami wewnetrznymi?Jak się ma wstawienie okien do ocieplania zewnętrznego?Proszę podać kolejność prac(instalacja CO, el. itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 28.05.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 mury, instalacje, tynki wewnetrzne,jakies wylewki "mokre", okna, ocieplenie zew., parapety, malowanie, ukladanie podlogi, malowanie ostateczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 28.05.2004 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Takiej odowiedzi się obawiałem, która jest służna.Buduję w takie okolicy gdzie pewne materiały zmieniają właściciela.Moje pytanie dotyczy głownie kolejności prac które znimalizują kradzież.Wykonać instalację i narazić się na kradzież, czy wstawić okna i dzwi i mieć kłopoty technologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 28.05.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 innej mozliwosci nie ma, hyba ze najpierw tynki, okna i potem kuc pod instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 28.05.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Oczywiście że możesz wstawiać okna przed tynkami, trzeba je tylko zabezpieczyć na czas tynkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.05.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Ja zastosowałem taką kolejność:Okna, (powinienem zamontować parapety wew. razem z oknami), instalacja elektryczna, tynki, instalacja wodna, wylewki, ocieplenie zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.05.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Mozliwosci masz kilka ale chyba najlepsza - biorac pod uwage wyjatkowa zdolnosc materialow wykonczeniowych do migracji - montaz okien przed wykonaniem CO elektryki i calej reszty chyba ze zastosujesz patent jednego z moich kientow - w oknach folie dobrze osadzone na ramach drewnianych, pozniej system alarmowy, pozniej instalacje, pozniej tynki (ale bez glifow okiennych) - okna - glify- malowanie i koniec jesli nie jak on, to jednak okna jako pierwsze i sprawa bardzo wazna - super dokladnie zabezpieczone przed tynkami - po zakonczeniu tynkow pamietaj o wietrzeniu chalupy by wilgoc z wnetrza odprowadzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remus 30.05.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2004 Ja zrobiłem to tak. Najpierw założyłem elektrykę a w dniu kiedy montowali mi okna instalację alarmową z powiadomieniem gsm. Nie omieszkałem trochę tym alarmem powyć, niech sąsiedzi wiedzą, że jest. Później hydraulika i inne instalacje i dalej tynki wewnętrzne. W mojej okolicy materiały też zmieniają właścicieli. Dla mnie się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 30.05.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2004 U mnie tynkarze (gips) chcą najpierw okna, bo przy przeciągach za szybko gips powysycha - zwłaszcza na glifach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 30.05.2004 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2004 U mnie tynkarze (gips) chcą najpierw okna, bo przy przeciągach za szybko gips powysycha - zwłaszcza na glifach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 30.05.2004 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2004 U mnie tynkarze (gips) chcą najpierw okna, bo przy przeciągach za szybko gips powysycha - zwłaszcza na glifach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 31.05.2004 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Miałem podobny dylemat. Zdecydowałem się wstawiać na początek okna. Zwłaszcza, że tynki wewnętrzne miały być gipsowe i to niezbyt grube - czyli duuużo mniej wilgoci w chałupie. Wszystko bez najmniejszych problemów - teraz już mieszkamy ... Wstawienie okien wcześniej ma również tę zaletę, że razem z tynakim robisz od razu glify... Ale, to prawda, trzeba solidnie zabezpieczyć okna. Do mocowania folii polecam "szarą" taśmę (zwana gdzieniegdzie makgajwerem )- mocna i daje się łatwo odklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 31.05.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dobra rada - wstawiaj okna drzwi zewnętrzne i garażowe (jak masz ggaraż) zamknij a potem w środku .... w naszym kraju jak ktoś wyżej stwierdził, jest dziwna tendencja do znikania rzeczy z budynku niezamkniętego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 31.05.2004 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Co to są glify? Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 31.05.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 No właśnie, co to są glify ? czyżby szpalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 31.05.2004 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Miałem podobny dylemat. Zdecydowałem się wstawiać na początek okna. Zwłaszcza, że tynki wewnętrzne miały być gipsowe i to niezbyt grube - czyli duuużo mniej wilgoci w chałupie. Wszystko bez najmniejszych problemów - teraz już mieszkamy ... Wstawienie okien wcześniej ma również tę zaletę, że razem z tynakim robisz od razu glify... Ale, to prawda, trzeba solidnie zabezpieczyć okna. Do mocowania folii polecam "szarą" taśmę (zwana gdzieniegdzie makgajwerem )- mocna i daje się łatwo odklejać. ile mm było tych tynków i czy były one na bk? a jeszcze czy były z agregatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 31.05.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 GLIFY - prostopadła część ściany łącząca futrynę okna z licem ściany właściwej w pomieszczeniu.Czasami otwory zabija się np. dechami robi wszelkie roboty mokre, potem wstawia okna i na końcu tynkuje już tylko glify. Tynkarze tego nie lubią bo muszą dwa razy do roboty stawać. Przy drewnianych oknach jednak lepiej wkładać je po wykonaniu wszystkich robót mokrych. Same glify już na drewniane okno nie mają takiego wpływu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 01.06.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Co do glifów - już wiadomo . Pisząc o glifach miałem na myśli fakt, że nie trzeba dwa razy wprowadzać tynkarzy do domu - upraszcza to organizację robót. Tynki były rzeczywiście na BK, ok. 7 mm. Nie były kładzione z agregatu. Miałem sprawdzoną ekipę, która agergatu nie posiadała (bez żadnej filozofii, że bez agregatu lepiej - po prostu nie miała). Poza tym zunałem, że dla ostatecznego efektu ważniejsze jest zatarcie tynku, a nie sposób nakładania go na ścianę. Ale tynk był maszynowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts