Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy montowa? okna?

Recommended Posts

Takiej odowiedzi się obawiałem, która jest służna.

Buduję w takie okolicy gdzie pewne materiały zmieniają właściciela.

Moje pytanie dotyczy głownie kolejności prac które znimalizują kradzież.

Wykonać instalację i narazić się na kradzież, czy wstawić okna i dzwi i mieć kłopoty technologiczne.

Mozliwosci masz kilka ale chyba najlepsza - biorac pod uwage wyjatkowa zdolnosc materialow wykonczeniowych do migracji - montaz okien przed wykonaniem CO elektryki i calej reszty chyba ze zastosujesz patent jednego z moich kientow - w oknach folie dobrze osadzone na ramach drewnianych, pozniej system alarmowy, pozniej instalacje, pozniej tynki (ale bez glifow okiennych) - okna - glify- malowanie i koniec ;)

jesli nie jak on, to jednak okna jako pierwsze i sprawa bardzo wazna - super dokladnie zabezpieczone przed tynkami - po zakonczeniu tynkow pamietaj o wietrzeniu chalupy by wilgoc z wnetrza odprowadzic

Ja zrobiłem to tak. Najpierw założyłem elektrykę a w dniu kiedy montowali mi okna instalację alarmową z powiadomieniem gsm. Nie omieszkałem trochę tym alarmem powyć, niech sąsiedzi wiedzą, że jest. Później hydraulika i inne instalacje i dalej tynki wewnętrzne. W mojej okolicy materiały też zmieniają właścicieli. Dla mnie się udało.

Miałem podobny dylemat. Zdecydowałem się wstawiać na początek okna. Zwłaszcza, że tynki wewnętrzne miały być gipsowe i to niezbyt grube - czyli duuużo mniej wilgoci w chałupie.

Wszystko bez najmniejszych problemów - teraz już mieszkamy :D ...

Wstawienie okien wcześniej ma również tę zaletę, że razem z tynakim robisz od razu glify...

Ale, to prawda, trzeba solidnie zabezpieczyć okna. Do mocowania folii polecam "szarą" taśmę (zwana gdzieniegdzie makgajwerem :) )- mocna i daje się łatwo odklejać.

Miałem podobny dylemat. Zdecydowałem się wstawiać na początek okna. Zwłaszcza, że tynki wewnętrzne miały być gipsowe i to niezbyt grube - czyli duuużo mniej wilgoci w chałupie.

Wszystko bez najmniejszych problemów - teraz już mieszkamy :D ...

Wstawienie okien wcześniej ma również tę zaletę, że razem z tynakim robisz od razu glify...

Ale, to prawda, trzeba solidnie zabezpieczyć okna. Do mocowania folii polecam "szarą" taśmę (zwana gdzieniegdzie makgajwerem :) )- mocna i daje się łatwo odklejać.

ile mm było tych tynków i czy były one na bk?

a jeszcze czy były z agregatu?

GLIFY - prostopadła część ściany łącząca futrynę okna z licem ściany właściwej w pomieszczeniu.

Czasami otwory zabija się np. dechami robi wszelkie roboty mokre, potem wstawia okna i na końcu tynkuje już tylko glify. Tynkarze tego nie lubią bo muszą dwa razy do roboty stawać. Przy drewnianych oknach jednak lepiej wkładać je po wykonaniu wszystkich robót mokrych. Same glify już na drewniane okno nie mają takiego wpływu.

Pozdrawiam

Co do glifów - już wiadomo :). Pisząc o glifach miałem na myśli fakt, że nie trzeba dwa razy wprowadzać tynkarzy do domu - upraszcza to organizację robót.

Tynki były rzeczywiście na BK, ok. 7 mm. Nie były kładzione z agregatu. Miałem sprawdzoną ekipę, która agergatu nie posiadała (bez żadnej filozofii, że bez agregatu lepiej - po prostu nie miała). Poza tym zunałem, że dla ostatecznego efektu ważniejsze jest zatarcie tynku, a nie sposób nakładania go na ścianę. Ale tynk był maszynowy :) ...