emma786 11.07.2014 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 WitamStoję przed perspektywą zakupu hydroforu. Czytam i czytam i nie bardzo wiem na co się zdecydować. Hydrofor ma służyć jako główne źródło wody do domu jednorodzinnego dla 2 osób. Pobór wody umiarkowany. Studnia znajduje się ok 10m od pomieszczenia gdzie będzie stał hydrofor. Głębokość studni to ok 6m betonowych kręgów plus kolejne 6m pogłębienia za pomocą 30-40cm rury. Czyli łącznie 12 m. Rura za pomocą której woda ma być ciągnięta jest wpuszczona w to pogłębienie.Zwierciadło wody - wiadomo zależy od pogody. Powiedzmy że przeciętnie jest 3m pod poziomem gruntu. Znajomy znajomego polecał mi coś takiego (ale nie sprawia wrażenia specjalnie obkutego w temacie) Chodzi o ten ze 150l zbiornikiem:http://www.wimest.pl/pl/oferta/automaty-wodociagowe.htmlCo o tym sądzicie? Jedni polecają zbiorniki przeponowe, inni twierdzą, lepsze są klasyczne z poduszką, ponieważ membrana szybko się zużywa. Sama już nie wiem co o tym sądzić?A może pompa głębinowa. Woda ma być podgrzewana za pomocą pieca dwufunkcyjnego, więc boję się, że kiepski wybór hydroforu przełoży się na znaczne wahania temperatury wody... Czy w związku z tym lepszym wyborem byłby piec dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem? Jednofunkcyjny z baniakiem niestety w tym domu raczej odpada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.07.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Proponowałbym najpierw sprawdzić jakość tej wody. To płytka, powierzchniowa studnia więc woda może wymagać uzdatniania, a to się wiąże z wyborem pompy i hydroforu. Generalnie wybierając hydrofor z przeponą ograniczasz sobie wybór sposobów filtracji wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts