asmagus 12.07.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 (edytowane) Temat pieców (chyba dokładniej kotłów) kondensacyjnych był poruszany już wielokrotnie, czytając jednak katalogi "najnormalniej" w świecie głupieję.Mam w stanie surowym dom parterowy bez poddasza użytkowego i garażu o powierzchni całkowitej 199 m2. W projekcie przewidziano kocioł dwu funkcyjny 26kW. Cały dom ogrzewać będę podłogówką. W domu mieszkać będzie dwójka dzieci i dwie osoby dorosłe. To jak będzie podgrzewana woda - czy wbudowany w piec zasobnik (z wężownicą czy ładowany warstwowo) czy "coś" wolnostojącego to tak naprawdę kwestia wypadkowej ceny i funkcjonalności. Dom ma 31 metrów długości i od kotłowni do łazienki w sypialni mam około 25 mb rurki, więc "wymyślono", że winien być obieg ciepłej wody i zasobnik CWU ma to umożliwiać (recyrkulacja). Jaki kocioł kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem lub "zestaw" kocioł i zasobnik moglibyście polecić? Najlepiej w niskiej cenie, nie liczę na to, ze będzie to urządzenie wieczne i zakładam, że co dekadę i tak je wymienię (w firmie i w domu rodzinnym nie mieliśmy jeszcze kotła, który by wytrzymał więcej niż 10 lat a były Vaillanty, Unicale i inne.) Z góry dziękuję Wam za pomoc! Edytowane 12 Lipca 2014 przez asmagus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.07.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem min. 150 litrów. Kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika uniemożliwia zainstalowanie cyrkulacji. Zasobnik wewnętrzny 40 - 60 litrów nie zapewni dostatecznej ilości ciepłej wody przy 4 osobach, a o kąpieli w wannie zapomnij.Łazienkę masz przy sypialni, więc aby ograniczyć straty z cyrkulacji wystarczy załączanie np. 2 h rano i 2 h wieczorem. PS. o mocy kotła bez OZC nie ma się co wypowiadać. 26 kW z pewnością jest za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 12.07.2014 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem min. 150 litrów. Kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika uniemożliwia zainstalowanie cyrkulacji. Zasobnik wewnętrzny 40 - 60 litrów nie zapewni dostatecznej ilości ciepłej wody przy 4 osobach, a o kąpieli w wannie zapomnij. Łazienkę masz przy sypialni, więc aby ograniczyć straty z cyrkulacji wystarczy załączanie np. 2 h rano i 2 h wieczorem. PS. o mocy kotła bez OZC nie ma się co wypowiadać. 26 kW z pewnością jest za dużo. Kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem wbudowanym czy też z zasobnikiem wolnostojącym? Łazienki mam 2 plus maleńkie WC i oczywiście kuchnia, z tym, że poza łazienką przy sypialni reszta jest b. blisko kotłowni. Wybacz lamerskie pytanie co to jest "OZC"? To 26kW to ma być w sumie moc do ogrzewania i podgrzania wody? Bo nie bardzo w ogóle to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.07.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Nie ma kotłów z wbudowanym zasobnikiem 150 litrów, a więc chodzi o zasobnik wolno stojący.Jeżeli pozostałe punkty odbioru ciepłej wody są blisko kotłowni /3 - 5 m/ nie musisz do nich robić cyrkulacji. I tak ciepła wodę będziesz miał po kilku sekundach.Mając zasobnik min. 150 litrów nie musisz stosować kotła dużej mocy do podgrzewania na bieżąco ciepłej wody. Zapas zapewnia odpowiednio duży zasobnik. Sterowanie kotła kondensacyjnego zapewnia priorytet podgrzewania cwu /najpierw podgrzewanie wody w zasobniku/, tzn. kocioł nie pracuje jednocześnie na potrzeby co i cwu.OZC - obliczenie zapotrzebowania na moc cieplną. Wykonanie obliczenia pozwoli określić m.in. maksymalną moc kotła.Na FM zajmuje się tym np. Asolt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.07.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Dla twojego domu moc potrzebna do ogrzania to prawdopodobnie koło 10 kWJeżeli kocioł bedzie z zasobnikiem 150 l to wystarczyłoby 11 kW.Ale jeżeli zasobnik o pojemności 50 l zamontowany to moc min 20 kW.Ale to już bedzie narzucone przez producenta. Poczytaj o kotle ACV HRE compackt i zasobniku Qatro firmy biawar ...Tanie i dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 12.07.2014 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 To jest kocioł kondensacyjny?Dlaczego mniejszy zasobnik 50l ma potrzebować więcej mocy niż większy? Przynajmniej tak zrozumiałem twój post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 12.07.2014 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Greengaz - dzięki trochę mi rozjaśniłeś. Dalej mam więcej pytań niż odpowiedzi. Czyli wodę do zasobnika podgrzewa piec kondensacyjny jednofunkcyjny, a zasobnik ... utrzymuje te temperaturę? Więc piec dwufunkcyjny to taki, który jednocześnie podgrzewa wodę do użytku i ogrzewania i dlatego musi mieć większą moc niż jednofunkcyjny, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.07.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Dokładnie tak.Dwufunkcyjny - większa moc potrzebna jest do bieżącego podgrzewania wody. Brak bufora w postaci zasobnika. Nie można też zainstalować cyrkulacji.W kotle kondensacyjnym ze zbiornikiem zewnętrznym/wewnętrznym kocioł ogrzewa wodę w zasobniku. Potrzeba wówczas mniejszych mocy. Większej, patrz proponowany 26 kW, i tak nie wykorzystasz do ogrzewania, bo nie będzie takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 12.07.2014 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Dokładnie tak. Dwufunkcyjny - większa moc potrzebna jest do bieżącego podgrzewania wody. Brak bufora w postaci zasobnika. Nie można też zainstalować cyrkulacji. W kotle kondensacyjnym ze zbiornikiem zewnętrznym/wewnętrznym kocioł ogrzewa wodę w zasobniku. Potrzeba wówczas mniejszych mocy. Większej, patrz proponowany 26 kW, i tak nie wykorzystasz do ogrzewania, bo nie będzie takiej potrzeby. Oki. Zatem lepiej zasobnik warstwowy czy z wężownicą (pewnie warstwowe są droższe?) no i kwestia wolnostojący czy zintegrowany z piecem? Pozostaje też otwarta kwestia pieca, te o mniejszej mocy są na ogół znacznie tańsze (to bardzo dobrze) ale zupełnie nie mam rozeznania w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 12.07.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Bez liczenia, w ciemno obstawiam max 12 kW. Tych co wpisują w projekt, lub hydraulików którzy proponują 26 kW do domu 200m2 powinno się za jaja wieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.07.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Nie wiem co masz na myśli myśląc "zintegrowany". Jeśli w jednej obudowie z kotłem to będzie za mały przy 4 osobach. W warstwowym szybciej woda się nagrzewa, Wybierając poj. 200 litrów powinno wystarczyć na na kąpiel w wannie 200 litrowej i jeszcze 2 prysznice. Pewnie nigdy nie jest tak, że wszyscy będziecie korzystać jednocześnie z kąpieli, prysznica i zmywania pod bieżącą wodą. Myjecie najpierw dzieciaki i dopiero jak śpią korzystacie w łazience przy sypialni . Zawsze jest te kilkadziesiąt minut przerwy, a to wystarczy /nie wnikając w szczegóły konstrukcyjne/, aby kocioł ponownie nagrzał wodę w zbiorniku. Wybierając kocioł kieruj się nie tylko ceną ale i dostępnością serwisu. Mają one ten "feler", że jeśli już coś się dzieje, to z reguły wtedy, gdy na zewnątrz jest -15 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 12.07.2014 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Bez liczenia, w ciemno obstawiam max 12 kW. Tych co wpisują w projekt, lub hydraulików którzy proponują 26 kW do domu 200m2 powinno się za jaja wieszać To mam kandydata do tego wieszania a nawet dwóch. Muszę znaleźć kogoś kto mi to dokładnie wyliczy, piec 12kW to nie 26kW, zupełnie inne ceny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 12.07.2014 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Nie wiem co masz na myśli myśląc "zintegrowany". Jeśli w jednej obudowie z kotłem to będzie za mały przy 4 osobach. W warstwowym szybciej woda się nagrzewa, Wybierając poj. 200 litrów powinno wystarczyć na na kąpiel w wannie 200 litrowej i jeszcze 2 prysznice. Pewnie nigdy nie jest tak, że wszyscy będziecie korzystać jednocześnie z kąpieli, prysznica i zmywania pod bieżącą wodą. Myjecie najpierw dzieciaki i dopiero jak śpią korzystacie w łazience przy sypialni .(...). Właśnie o to mi chodziło. Dzięki. Teraz pora się dokształcić ... poprzez katalogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.07.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 To jest kocioł kondensacyjny? Dlaczego mniejszy zasobnik 50l ma potrzebować więcej mocy niż większy? Przynajmniej tak zrozumiałem twój post. Na jednym zbiorniku wykonasz jedną kąpiel i trzeba szybko zagrzać drugą porcję a 150 l wystarczy na 3 kąpiele I na kolejną jest więcej czasu na podgrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.07.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 To mam kandydata do tego wieszania a nawet dwóch. Muszę znaleźć kogoś kto mi to dokładnie wyliczy, piec 12kW to nie 26kW, zupełnie inne ceny! I tak należy kupić kocioł około 20 kW .Bo to typowy i najtańszy .Kocioł posiada modulację i dopasuje moc do potrzeb (w pewnym zakresie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 12.07.2014 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Ale czy takie przewymiarowanie, jeśli przyjąć, ze rzeczywiście około 12kW by wystarczyło, ma sens? No i czy rzeczywiście kociło 20kW jest tańszy od 20 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.07.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Jak pisałem wyżej. Niezależnie na jakim etapie budowy jesteś. Jeśli początkowym, wykonujący OZC wskaże Ci co jeszcze możesz zmienić, aby mniej płacić w przyszłości, jeśli końcowym /ssz/ wyliczy jaka moc kotła jest wystarczająca.Kocioł przewymiarowany będzie taktował /często włączał się i wyłączał/ co nie jest dla niego zdrowe. Najlepiej jak pracuje w sposób ciągły z mocą minimalną.Skontaktuj się z Asoltem tutaj na FM. Pokieruje Tobą.Przykład i tak to traktuj VAILLANT VC 206/5-5 ECOTEC - dostaniesz za ok. 5 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 01.08.2014 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Instalator proponuje mi Immergas VICTRIX X 24 2 I (oaz Galmeta 200 L z wężownicą spiralną) i sugeruje, że nie będzie przewymiarowany bowiem ma małą moc minimalną, nie będzie taktował, a wodę użytkową podgrzeje szybciej. Nie bardzo znam się na kotłach i zastanawia mnie ten Immergas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 02.08.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Masz dom rozległy więc skup uwagę na poprawnej izolacji rur CWU i ich przekroju. Rury CWU powinny być prowadzone w podłodze w warstwie ocieplenia (między styropianami) i powinny byc dokładnie zaizolowane otuliną min. 20mm grubości pianki. Ja decydując w podobnej nieco sytuacji (równiez rozległy dom) chcę też zmniejszyć średnice rurek do CWU aby pojemność układu była możliwie najmniejsza. Jeśli będziesz miał np 30l wody w rurach - to cyrkulacja odpalana co 2h wleje Ci do bojlera 30l zimnej wody i za podgrzanie jej będziesz płacił tak często jak często cyrkulacja bedzie się włączac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts