Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile obwodów w mieszkaniu 48m2 w bloku?

Recommended Posts

Witam serdecznie, przygotowuje się właśnie do remontu mieszkania w bloku 48m2 (poglądowy rzut poniżej) i chciałbym wiedzieć ile obwodów w chwili obecnej się stosuje w takiej wielkości mieszkania. Jest to instalacja jednofazowa TNC, z trzema obwodami - gniazdka, światło i dzwonek. W kuchni będzie zmywarka, kuchenka elektryczna (o ile będzie taka możliwość - elektryk dopiero będzie to sprawdzał), mikrofalówka. W łazience pralka i może żeberkowy grzejnik elektryczny.

http://images64.fotosik.pl/1163/bf06c2751ec35c02.png

Ja robiłem remont w podobnym mieszkaniu :)

- obwód z różnicówką na gniazdka w łazience

- obwód z różnicówką na oświetlenie w łazience i ubikacji,

- obwód na lodówkę i zmywarkę,

- obwód na resztę gniazdek w kuchni i piekarnik,

- obwód na mały pokój i korytarz do gniazdek,

- obwód na duży pokój do gniazdek,

- obwód na światło w kuchni i korytarz plus włącznik bistabilny na światło na korytarzu,

- obwód na światło w pokojach.

Kable to na gniazdka dałem 3x2.5mm2 a na światło 3x1.5mm2 lub 4x1.5mm2.

W mieszkaniu instalacja TN-S, na klatce jeszcze TNC.

Czy w pana mieszkaniu nie ma gazu?

Bo jeżeli kuchnia elektryczna to jakieś 7kW mocy ma zapotzrebowania. A Mieszkanie pewnie zasilane przyłączem jednofazowym o mocy około 6kW.

Więc kuchnia elektryczna przy takim zasilaniu odpada :(

Do zasilania tego trzeba mieć 3fazowe zasilanie.

Ja robiłem remont w podobnym mieszkaniu :)

.................

- obwód na lodówkę i zmywarkę,

- obwód na resztę gniazdek w kuchni i piekarnik,

- obwód na mały pokój i korytarz do gniazdek,

- obwód na duży pokój do gniazdek,

.................

Rozumiem, że te obwody są już bez różnicówek, tak ?

Do autora tematu - tyle obwodów, ile potrzeba.

Nie ma przepisu, że ma być ich 5 czy 15.

Edytowane przez elpapiotr

To źle widzisz. Bardzo źle widzisz.

nie przeczę: kto bogatemu zabroni wozić w samochodzie 5 kół zapasowych

widziałem niedawno mieszkanie M-4 z 7 obwodami (zasilanie na jednej fazie, plombowany bezpiecznik przedlicznikowy 26A, do ZE zgłoszone 5,5KW)

2 na łazienkę

2 na kuchnię

kontakty duży pokój

kontakty 2x małe pokoje

światełka

właściciel był zadowolony choć nie chciał zdradzić dlaczego

Edytowane przez mxxxx

Rozumiem, że te obwody są już bez różnicówek, tak ?

Zapomniałem, że trzecia różnicówka 25A/30mA obejmuje resztę obwodów. Czyli w sumie 3 różnicówki. Tamte dwie to z członami nadprądowymi

@ololek tak w mieszkaniu jest instalacja gazowa ale chciałem zrezygnować z kuchenki gazowej na rzecz elektrycznej ale z tego co widzę będzie to prawdopodobnie niemożliwe. A ile wyniosły koszta samego materiału przy tylu obwodach?

Wszystkie materiały kosztowały prawie 1000zł. Czyli kable jakieś 250m, puszki, skrzynka na bezpieczniki i licznik, kostki, opaski, wkręty i kołki.

Też chciałem zlikwidować gaz w mieskzaniu ale choć wizja dokupu mocy w tauronie jeszzce bym przebołał to koszt modernizacji linii zasilającej z jednofazowej na 3 fazową na mojej klatce mnie odstraszył.

Edytowane przez ololek

@elpapiotr a ile byś zaproponował obwodów w takim mieszkaniu? 7-8 obwodów to całkiem sporo biorąc pod uwagę, że większość mieszkań w bloku ma tylko 3 :p

@ololek czyli koszt materiałów jak najbardziej do zaakceptowania. Tylko obwody w łazience są z różnicówką?

Edytowane przez Daro_ufo

@Daro_ufo

-różnicówka z członem nadprądowym na gniazdka w łazience

-różnicówka z członem nadprądowym na światło w łazience i ubikacji,

-wspólna różnicówka na resztę obwodów (gdzie każdy z obwodów za różnicówką ma swoją s-kę)

E tam. Nie ma wymogu ochrony uzupełniającej dla obwodów oświetleniowych w pomieszczeniach suchych.

Troszkę przewymiarowane te instalacje proponujecie, to tylko mieszkanko 48m2 w bloku a nie hala fabryczna.

Oczywiście nikt bogatemu nie zabroni "3 różnicówki, dwie to z członami nadprądowymi" ale czy to ma sens w obiekcie 48m2?

Jak kto się uprze, to można też upchać przekaźniki priorytetowe, ale po co?

Jak już masz za duży budżet na ten remont, to może ochronniki przepięciowe?

Ja proponuję jednym RCD objąć całość, a obwody rozdzielić na kuchnię, łazienkę, pokoje+oświetlenie(wersja 3 S-y),ewentualnie wydzielić jeszcze lodówkę, oświeltlenie(wersja 5 S-ek).

W/w RCD z nadprądówką, lub osobne zabezpieczenie na całość, zapewniające selektywność (żeby ci wyłączało przeciążenia w domu, bez potrzeby wzywania ZE do plomb na zabepieczeniu przedlicznikowym)

Edytowane przez krzcel

Ja proponuję jednym RCD objąć całość, a obwody rozdzielić na kuchnię, łazienkę, pokoje+oświetlenie(wersja 3 S-y),ewentualnie wydzielić jeszcze lodówkę, oświeltlenie(wersja 5 S-ek).

W/w RCD z nadprądówką, lub osobne zabezpieczenie na całość, zapewniające selektywność (żeby ci wyłączało przeciążenia w domu, bez potrzeby wzywania ZE do plomb na zabepieczeniu przedlicznikowym)

Oświetlenie i gniazda na jednym obwodzie?

Co z osobnym obwodem do pralki, zmywarki?

Ja nie mam nic przeciwko osobnym lub wspólnym obwodom do pralki i zmywarki. Tu jednak zaproponowałem osobne, bo miałem na myśli że pralka jest w łazience a zmywarka w kuchni. Pralka i zmywarka nie pobierają maksymalnej mocy w całym cyklu pracy. U mnie na B16 działa, nie wybija.Zaproponowałem rozwiązanie skromne ale moim zdaniem wystarczające.

Oświetlenie i gniazda na jednym obwodzie - tak, czemu nie, byle zabezpieczone 10A dla przekroju 1,5mm2. Nie widzę również przeszkód żeby zrobić na osobnych obwodach.

Zaproponowałem rozwiązanie skromne ale moim zdaniem wystarczające.

Gdyby ktoś miał ochotę zabezpieczyć 1,5mm2 nadprądówką 16A, to normy nie dopuszczają , to jest "na styk" i dlatego się rozdziela oświetlenie osobno, nie pamiętam bez ściągi czy to duży błąd. Sprawdzę wieczorem w normach jak to wygląda.

Edytowane przez krzcel