Daro_ufo 12.07.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Witam serdecznie, przygotowuje się właśnie do remontu mieszkania w bloku 48m2 (poglądowy rzut poniżej) i chciałbym wiedzieć ile obwodów w chwili obecnej się stosuje w takiej wielkości mieszkania. Jest to instalacja jednofazowa TNC, z trzema obwodami - gniazdka, światło i dzwonek. W kuchni będzie zmywarka, kuchenka elektryczna (o ile będzie taka możliwość - elektryk dopiero będzie to sprawdzał), mikrofalówka. W łazience pralka i może żeberkowy grzejnik elektryczny. http://images64.fotosik.pl/1163/bf06c2751ec35c02.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 12.07.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Ja robiłem remont w podobnym mieszkaniu - obwód z różnicówką na gniazdka w łazience - obwód z różnicówką na oświetlenie w łazience i ubikacji, - obwód na lodówkę i zmywarkę, - obwód na resztę gniazdek w kuchni i piekarnik, - obwód na mały pokój i korytarz do gniazdek, - obwód na duży pokój do gniazdek, - obwód na światło w kuchni i korytarz plus włącznik bistabilny na światło na korytarzu, - obwód na światło w pokojach. Kable to na gniazdka dałem 3x2.5mm2 a na światło 3x1.5mm2 lub 4x1.5mm2. W mieszkaniu instalacja TN-S, na klatce jeszcze TNC. Czy w pana mieszkaniu nie ma gazu? Bo jeżeli kuchnia elektryczna to jakieś 7kW mocy ma zapotzrebowania. A Mieszkanie pewnie zasilane przyłączem jednofazowym o mocy około 6kW. Więc kuchnia elektryczna przy takim zasilaniu odpada Do zasilania tego trzeba mieć 3fazowe zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.07.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 (edytowane) Ja robiłem remont w podobnym mieszkaniu ................. - obwód na lodówkę i zmywarkę, - obwód na resztę gniazdek w kuchni i piekarnik, - obwód na mały pokój i korytarz do gniazdek, - obwód na duży pokój do gniazdek, ................. Rozumiem, że te obwody są już bez różnicówek, tak ? Do autora tematu - tyle obwodów, ile potrzeba. Nie ma przepisu, że ma być ich 5 czy 15. Edytowane 12 Lipca 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 13.07.2014 03:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 ja tu widzę 4-ry obwody1. łazienka z pralką2. kuchnia z zmywarką3. kontakty4. światło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.07.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 ja tu widzę 4-ry obwody 1. łazienka z pralką 2. kuchnia z zmywarką 3. kontakty 4. światło To źle widzisz. Bardzo źle widzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_ufo 13.07.2014 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 @ololek tak w mieszkaniu jest instalacja gazowa ale chciałem zrezygnować z kuchenki gazowej na rzecz elektrycznej ale z tego co widzę będzie to prawdopodobnie niemożliwe. A ile wyniosły koszta samego materiału przy tylu obwodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 13.07.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 (edytowane) To źle widzisz. Bardzo źle widzisz. nie przeczę: kto bogatemu zabroni wozić w samochodzie 5 kół zapasowych widziałem niedawno mieszkanie M-4 z 7 obwodami (zasilanie na jednej fazie, plombowany bezpiecznik przedlicznikowy 26A, do ZE zgłoszone 5,5KW) 2 na łazienkę 2 na kuchnię kontakty duży pokój kontakty 2x małe pokoje światełka właściciel był zadowolony choć nie chciał zdradzić dlaczego Edytowane 13 Lipca 2014 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.07.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Tu nie chodzi o bogactwo.Tu chodzi o bezpieczeństwo i wymogi Polskich norm, dlatego napisałem o "niedowidzeniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 13.07.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 (edytowane) Rozumiem, że te obwody są już bez różnicówek, tak ? Zapomniałem, że trzecia różnicówka 25A/30mA obejmuje resztę obwodów. Czyli w sumie 3 różnicówki. Tamte dwie to z członami nadprądowymi @ololek tak w mieszkaniu jest instalacja gazowa ale chciałem zrezygnować z kuchenki gazowej na rzecz elektrycznej ale z tego co widzę będzie to prawdopodobnie niemożliwe. A ile wyniosły koszta samego materiału przy tylu obwodach? Wszystkie materiały kosztowały prawie 1000zł. Czyli kable jakieś 250m, puszki, skrzynka na bezpieczniki i licznik, kostki, opaski, wkręty i kołki. Też chciałem zlikwidować gaz w mieskzaniu ale choć wizja dokupu mocy w tauronie jeszzce bym przebołał to koszt modernizacji linii zasilającej z jednofazowej na 3 fazową na mojej klatce mnie odstraszył. Edytowane 13 Lipca 2014 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_ufo 13.07.2014 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 (edytowane) @elpapiotr a ile byś zaproponował obwodów w takim mieszkaniu? 7-8 obwodów to całkiem sporo biorąc pod uwagę, że większość mieszkań w bloku ma tylko 3 @ololek czyli koszt materiałów jak najbardziej do zaakceptowania. Tylko obwody w łazience są z różnicówką? Edytowane 13 Lipca 2014 przez Daro_ufo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 13.07.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 @Daro_ufo -różnicówka z członem nadprądowym na gniazdka w łazience-różnicówka z członem nadprądowym na światło w łazience i ubikacji,-wspólna różnicówka na resztę obwodów (gdzie każdy z obwodów za różnicówką ma swoją s-kę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.07.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 @Daro_ufo -różnicówka z członem nadprądowym na gniazdka w łazience -różnicówka z członem nadprądowym na światło w łazience i ubikacji, -wspólna różnicówka na resztę obwodów (gdzie każdy z obwodów za różnicówką ma swoją s-kę) E tam. Nie ma wymogu ochrony uzupełniającej dla obwodów oświetleniowych w pomieszczeniach suchych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 13.07.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 100zł i mam spokój, że mi przy wymianie żarówki popłynie prąd stojąc na zamokniętym dywanie przy cieknącym kaloryferze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.07.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 100zł i mam spokój, że mi przy wymianie żarówki popłynie prąd stojąc na zamokniętym dywanie przy cieknącym kaloryferze No to masz super mieszkanie, ale żeby w ten sposób organizować sobie pracę, to współczuję. Bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 14.07.2014 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Tu nie chodzi o bogactwo. Tu chodzi o bezpieczeństwo jak ktoś sobie wsadzi 5 kół zapasowych do samochodu to też może się chwalić wysokim bezpieczeństwem ?? wymogi Polskich norm a konkretnie do czego pijesz ?? może zacytuj wymogi dla których mieszkanie ma posiadać 15 obwodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 14.07.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) Troszkę przewymiarowane te instalacje proponujecie, to tylko mieszkanko 48m2 w bloku a nie hala fabryczna.Oczywiście nikt bogatemu nie zabroni "3 różnicówki, dwie to z członami nadprądowymi" ale czy to ma sens w obiekcie 48m2?Jak kto się uprze, to można też upchać przekaźniki priorytetowe, ale po co?Jak już masz za duży budżet na ten remont, to może ochronniki przepięciowe? Ja proponuję jednym RCD objąć całość, a obwody rozdzielić na kuchnię, łazienkę, pokoje+oświetlenie(wersja 3 S-y),ewentualnie wydzielić jeszcze lodówkę, oświeltlenie(wersja 5 S-ek).W/w RCD z nadprądówką, lub osobne zabezpieczenie na całość, zapewniające selektywność (żeby ci wyłączało przeciążenia w domu, bez potrzeby wzywania ZE do plomb na zabepieczeniu przedlicznikowym) Edytowane 14 Lipca 2014 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 14.07.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Ja proponuję jednym RCD objąć całość, a obwody rozdzielić na kuchnię, łazienkę, pokoje+oświetlenie(wersja 3 S-y),ewentualnie wydzielić jeszcze lodówkę, oświeltlenie(wersja 5 S-ek). W/w RCD z nadprądówką, lub osobne zabezpieczenie na całość, zapewniające selektywność (żeby ci wyłączało przeciążenia w domu, bez potrzeby wzywania ZE do plomb na zabepieczeniu przedlicznikowym) Oświetlenie i gniazda na jednym obwodzie? Co z osobnym obwodem do pralki, zmywarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 15.07.2014 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 (edytowane) Ja nie mam nic przeciwko osobnym lub wspólnym obwodom do pralki i zmywarki. Tu jednak zaproponowałem osobne, bo miałem na myśli że pralka jest w łazience a zmywarka w kuchni. Pralka i zmywarka nie pobierają maksymalnej mocy w całym cyklu pracy. U mnie na B16 działa, nie wybija.Zaproponowałem rozwiązanie skromne ale moim zdaniem wystarczające.Oświetlenie i gniazda na jednym obwodzie - tak, czemu nie, byle zabezpieczone 10A dla przekroju 1,5mm2. Nie widzę również przeszkód żeby zrobić na osobnych obwodach.Zaproponowałem rozwiązanie skromne ale moim zdaniem wystarczające. Gdyby ktoś miał ochotę zabezpieczyć 1,5mm2 nadprądówką 16A, to normy nie dopuszczają , to jest "na styk" i dlatego się rozdziela oświetlenie osobno, nie pamiętam bez ściągi czy to duży błąd. Sprawdzę wieczorem w normach jak to wygląda. Edytowane 15 Lipca 2014 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 15.07.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Może Ty nie masz nic przeciwko wspólnym obwodom ale przepisy już tak. O funkcjonalności już nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 15.07.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Całkowicie się zgadzam z powyższym wpisem. Daro_ufo, ile masz miejsca w skrzynce? Ile ci się zmieści modułów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts