Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Łódź - VEKA - ABM Jedraszek / Petecki / Stoplast / Duczymin / Modern / Ventana

Recommended Posts

Szukam opini i spostrzerzeń odnośnie jakości obsługi i montażu okien przez którąkolwiek z firm

- ABM Jedraszek

- Petecki

- Stoplast(Vetrex)

- Duczymin(Oknoplast)

- Modern(Oknoplast)

- Ventana(Vetrex)

Interesują mnie okna na profilach Veka Alphaline ewentualnie Veka Softline 82 (Oknoplast nie ma w swojej ofercie Alphaline).

Chciałbym otrzymać opinie od realnych klientów ww. firm/producentów

Trolom za opinie odrazu dziekuje.

• 1 month później...
Ja wybrałem okna Petecki i jestem zadowolony. ABM Jędraszek szczerze odradzam bo miałem ich okna w poprzednim mieszkaniu i dzięki nim miałem potem problem z jego sprzedażą. Z pozostałymi firmami nie miałem styczności ale to znani gracze więc pewnie znajdziesz gdzieś jakieś opinie.

Fajną wymówkę znalazłeś by uzasadnić rezygnację klientow z Twojego mieszkania.. Może jakieś konkrety?

Jakbym miał wybór tylko między tymi dwoma firmami to skłaniałbym się w drugą stronę.

W związku z nagłym wysypem byłych, obecnych i przyszłych klientów firmy Petecki na forach internetowych poświęconych oknom chciałbym jej zadedykować dwa cytaty, z których może, ale nie musi wyciągać wniosków:

1. "Nie możesz mówić, że twoja firma jest świetna, jeżeli nie jest świetna w marketingu" - Polly LaBarre

2. "Jeśli jest coś, czego nie potrafimy zrobić wydajniej, taniej i lepiej niż konkurenci, nie ma sensu, żebyśmy to robili i powinniśmy zatrudnić do wykonania tej pracy kogoś, kto zrobi to lepiej niż my". Henry Ford.

Edytowane przez T12345T

• 5 months później...

A co chcesz na tych fotkach robionych z kilku metrów zobaczyć?

Na "ciepły montaż" nie dałem namówić wiec mam piankę Illbruk. Kotwy montażowe są tam gdzie trzeba. Mógłbym zweryfikować z wytycznymi montażu Vetrex i było by OK

Okna tarasowe na 10 cm poszerzeniach, podmurowane na max 1cm luzu montażowego. Nie ma żadnych wynalazków typu 300kg HST podparte na cegłach, deskach itp.

Nadproża pod rolety cofnięte i ocieplone 6cm XPS.

Ja mam swój laser, ekipa miała swój i wyszło wszędzie identycznie.

Suwanki chodzą gładko i lekko. Okna też

Jedyne czego można się uczepić to długi czas oczekiwania na HST, w zależności jak się klient wstrzeli w cykl zamówień producenta na profil VEKA SLIDE, to od 6-8tyg

Podsumowując nie "sparzyłem się" na tym zakupie, a i kosztowo wyszedłem korzystniej niż oferty Peteckiego (profil Alphaline) i Oknoplastu (profil Softline 82).

Podsumowując nie "sparzyłem się" na tym zakupie, a i kosztowo wyszedłem korzystniej niż oferty Peteckiego (profil Alphaline) i Oknoplastu (profil Softline 82).

Myślałem, że Vetrex jest droższy od Peteckiego, ale widzę, że to dużo zależy od wielkości i rozwiązań okien oraz przedstawiciela.

Nie mam w wycenie suwanki, mam kryte zawiasy, niestandardowy kolor i klamki z kluczykiem, no i Petecki (Softline 82 - taka sama cena dla Alphaline 90) wychodzi 21800pln, a Vetrex Softline 82 25400pln+klamki 22x160pln. Dopłata do ciepłego montażu u przedstawiciela Peteckiego 400pln więcej niż u przedstawiciela Vetrexu.

Edytowane przez kałamarz
Nieprecyzyjne sformułowanie

• 6 months później...

Witajcie,

w styczniu tego roku zakupiłem okna firmy ABM Jędraszek, niestety posiadają dużo wad, opis tutaj:

http://195.205.86.254/~toplek/Okna_ABMJedraszek/

z informacji jakie otrzymałem od pośrednika, który sprzedał mi te okna, ABM Jędraszek nie uznaje reklamacji, gdyż wady są nieznaczące, co myślicie na ten temat ?

pozdrawiam

PP

z jednym się można zgodzić, zdjęcia makro przedstawiające zagarnięty zgrzew, niektóre rysy to faktycznie bez znaczenia ale reszta.... no cóż.... nie raz wałkowany był tu temat HSów i umiejętności ich wykonania

Ocena wizualnych uszkodzeń okna:

odległość 1,5 mb

oświetlenie rozproszone

Tak ma zapisane prawie każdy o ile nie każdy dostawca profili i producent

I tu w postawie producenta nie można nic zarzucić - oczywiście Ty masz inne zdanie na ten temat

Ale reszta.... cóż.... niech inni dorzucą swoje trzy grosze

Fakt, widać że okna nie są starannie wykonane.

Nie wszystko musi być winą producenta. Np. nr 16 - ewidentne wyciąganie zawiasu przy zdejomowaniu skrzydła śrubokrętem. Czyli raczej ekipa monterska.

Rysa ze zdjęcia numeru 16 okazała się być pod fabryczną folią, uwidoczniona została dopiero po jej zdjęciu. Ale to przy pozostałych wadach jest szczegół, najgorsza jest nieszczelność okien np. z pkt 1, woda leje się po szybie do środka ramy, wygląda na to, że szyba jest źle ściśnięta listwami, gdyż rusza się w ramie. Z tego też powodu całe skrzydła są tak opadnięte, że niektóre rygle nie trzymają u góry.

Okno HS jest też nieszczelne, jak widać na zdjęciu nr 14, po jednej stronie pojawia się szpara na tyle że da się między skrzydło a ramę okna przecisnąć sznurek i przechodzi lekko, po prostu duża nieszczelność, w zimie będzie tamtędy zasiekał śnieg.

Kolegi 'nikt ważny' nie do końca rozumiem, co masz na myśli z odległością i oświetleniem i że w postawie producenta nie można czegokolwiek zarzucić, proszę wyjaśnij.