Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Łódź - VEKA - ABM Jedraszek / Petecki / Stoplast / Duczymin / Modern / Ventana

Recommended Posts

Przyczyną złego przylegania skrzydła do ościeżnicy może być złe wyszklenie lub brak pionu ościeżnicy. Sprawdź przekątne skrzydła - różnica maks 2 mm

Zarysowania jakie ukazałeś na swych zdjęciach macro w warunkach przy jakich sprawdza się uszkodzenia profila są niewidoczne - jestem tego pewny na bank po ich wielkości i skali uszkodzenia stąd też jestem pewny że tych uszkodzeń Ci nikt nie uzna.

I by była jasność. Nie zamierzam bronić Jędraszka bo kiedyś przemontowywałem jego okna bo ekipa "autoryzowana" się nie popisała i uważam tego producenta za badziewiarza. Ale za to ceny ma "dobre" ;)

• 1 month później...
Witam, przestrzegam przed Peteckim. Wydalem na okna ponad 45tys zl. Okna same w sobie sa ok (profil VEKA Alphaline 90+ oraz tarasowe HS na bardziej standardowym profilu). Niestety obsluga klienta to totalne nieporozumienie! Jako klient oczekuję nie więcej ale i nie mniej niż wywiązywania się z warunków gwarancyjnych umowy. Mówią one w punkcie „V. Prawa i obowiązki gwaranta” o udzieleniu odpowiedzi w terminie 21 dni od jej zgłoszenia (pkt.1.) oraz o usunięciu wady w terminie 21 lub 40 dni od uznania wady w zależności od tego czy naprawa wymaga wymiany elementów konstrukcyjnych. Swoją reklamację na bardzo ciężko przesuwające się skrzydło patio HS zgłosiłem w miejscu zakupu (pkt.2 „Praw i obowiązków kupującego”) już 30 kwietnia br. a samo zgłoszenie reklamacyjne zostało uznane dopiero po 46 dniach! Wcale nie oznacza to jeszcze interwencji ekipy technicznej a jedynie informację wysłaną emailem! Ekipa pojawiła się u mnie 20 sierpnia br. (po 110 dniach od zgłoszenia!) i stwierdziła mimo chęci naprawy, że jedyne co może zrobić to nasmarować i oczyścić prowadnice HS. Mimo chwilowej i nieznacznej poprawy, dnia następnego (21.08. br.) zgłosiłem wadę jako nie usuniętą. Informacja zwrotna z firmy Petecki przyszła po kolejnych… 12 dniach – sprawa przekazana do weryfikacji ekspertom firmy Veka z Koszalina. 8 września ekspert stwierdził ewidentną wadę produktu leżącą po stronie producenta. Na jej usunięcie czekam do dzisiaj czyli już ponad 170 dni od jej zgłoszenia!!! Przestrzegam przed zakupem, gdybym wiedzial zdecydowalbym sie na inna firme.

• 2 years później...

Chciałbym odgrzebać nieco podstarzały wątek, dotyczący okien i Łódzkich firm.

Którego z dystrybutorów możecie polecić, pod względem solidnych ekip montażowych? Wstępnie myślałem o przedstawicielu Vetrex i oknach v82 lub V90.

Jakaś alternatywa w postaci producenta z mniej rozdmuchanym działem marketingu i porównywalną jakością?

Znajomy montował z KMN OKNO i był bardzo zadowlony - ale to było 3-4 lata temu.

Warto by podrzucić opinie na temat firm w regionie z ostatnich np. 2 sezonów.

Niestety ale takich firmach bardzo często jest rotacja pracowników, o ile często na produkcji dzięki jako-takiej kontroli jakości produkt może być ok tak już ekipa montująca to inna bajka - to że komuś 5 lat temu dobrze założyli nie oznacza że teraz tez tak będzie, ekipy mogły się zmienić od tego czasu 3 razy.

W Łodzi jeszcze niedawno takie firmy żyły głównie z zamówień w blokach, gdzie głównym atrybutem była cena - bo tam przy CO i to często bez podzielników to naprawdę nikt nie patrzy na specyfikacje, byle było nowe, ładne i proste - i tak w co drugim mieszkaniu.