Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość ściany z Ytonga - Prośba o poradę

Recommended Posts

Witam

To mój pierwszy post jednak forum czytam od 3 lat :)

Buduje dom, jestem na etapie ścian.

Buduje z Ytonga.

W projekcie mam ściany zewnętrzne o grubości 24 cm PP3/0.5

Nośne wewnętrzne i działowe PP4/06.

Co do nośnych wewnętrznych i działowych to oczywiście się zastosowałem.

Jednak co do zewnętrznych to zmieniłem na 30 cm ale Energo, które jak doczytałem mają PP2/0.35.

W sumie to ja zawaliłem bo wziąłem w ślepo Energo a nie popatrzyłem na właściwości.

Materiał już na budowie leży. Pytanie czy mogę spać spokojnie ?

Tak. Obciążenia w domku są dosyć małe zazwyczaj....

Aha - jaki strop. O ile płyta to nie ma sprawy, przy jakichś tam gęstożebrowych należy zadbać by belki nie były położone bezpośrednio na bloczkach,

tylko wykonać wieniec opuszczony - zresztą to i dla tych cięższych też tak trzeba zrobić ?

To, że zmienił Pan bloczek z 24cm na 30cm to nawet lepiej. Nie powinien się Pan martwić niższą klasą, gdyż ma Pan większą grubość. Bloczki Ergo zostały stworzone dla wznoszenia ścian zewnętrznych, mają więc atesty wytrzymałościowe. Myślę, że może Pan spać spokojnie. Pozdrawiam! :-)

Witam

Dziękuje za odpowiedź Panu.

Co do tych atestów to nie do końca jest tak.

Projekt mówi 3 MPa na ściskanie, ja mam 2.

Jak by się coś podziało to powiedzą, że nie ma jak w projekcie - tak mi się wydaje.

Jednak liczę, że nic się nie stanie gdy zrobię lane stropy i przykryje dachówką :)

Ech... moim zdaniem to nie była dobra decyzja. Grubość nie ma wiele wspólnego z nośnością - jak max obciążenie będzie przekroczone, to ściana zacznie pękać i to z reguły - niestety - od dołu. W przypadku problemów sprawa jest dla Ciebie przegrana, bo nie budujesz zgodnie z projektem. Żadna ekipa budowlana też nie powinna się na takie czary godzić... Rozumiem, że budujesz sam?

U nas na budowach jak jest coś wpisane w projekt, to to jest święte. Każda zmiana wymaga zgody i podpisu projektanta. To jest jedyna dupokryjka, jaką mają budowlańcy :) Swoją drogą masakra, że na rynku są dostępne materiały o tak niskim Mpa... Przecież pustaki ceramiczne które są w cenie Energo mają aż 15 Mpa...

Edytowane przez Groszek80

• 4 weeks później...
Ehh, co do wytrzymałości to raczej bym się nie przejmował ale jeżeli masz spać spokojnie to zajrzyj w obliczenia projektu sprawdź wartości obciążeń. Jak masz możliwość to dogadaj się w sprawie zwrotu towaru, powiesz że chcesz wymienić a i tak budując dom będziesz dużo kupował...myślę, że masz dużą szansę. Jak będziesz ponownie rozważał wybór bloczków to zerknij na te od Termalici, ponieważ mają jeszcze lepsze wsp a cenowo wychodzą lepiej w przeliczeniu na m2.

No i jak można tutaj uzyskać jednostronną opinię i spać spokojnie. Jeden twierdzi, że taka zmiana jest dopuszczalna i nic nie powinno się stać a drugi, że mi ściana pęknie.

Nikt na forum nie jest w stanie jednoznacznie odpowiedziec - zauwaz, ze kazdy dodaje to magiczne "chyba", "raczej", "powinno".

Powinienes isc do konstruktora, pokazac mu projekt i jezeli faktycznie taka zmiana jest dopuszczalna to niech konstruktor sie pod nia podpisze.

pozdrawiam,

mx

Ja mogę wziąć odpowiedzialność za twój dom, bo itak mi nikt nic nie udowodni, ponieważ dom buduje się według projektu a nie według forum. Po to zlecasz całą robotę fachowcom żeby spać spokojnie. Nawet jeśli jest tutaj jakiś projektant to raczej zaproponuje Ci oferte wyliczenia projektu niż udzieli rady.