Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

mam pytanie odnosnie poprawienia tynku gipsowego knauf 75 diamant, chodzilo mi o idealnie gladkie sciany jednak po zakonczeniu prac nie byly idealne..... :confused: mam na mysli male ryski i dziurki , jak moge sie ich pozbyc czy wysarczy jakas gladz szpachlowa (czytalem cos o tzw zerowaniu)

czy trzeba przed tym zerowaniem gruntowac podłoze?? tynk zrobiony jakies 6 tyg temu jest juz suchy i nie wiem co mam zrobic zona w zadnym wypadku nie chce zostawic tych rysek i dzurek a ja nie chce slyszec o kolejnym wydatku na kładzenie gladzi .............. sciany sa rowne chodzi glownie o te ryski i dziurki z mojego punktu widzenia nie przekraczja one 1mm głebokosci. ciekawi mnie ze w jednym miejscu sciany sa idealnie gładki jak bym dotykał szkla a w drugim czuc i widac chropowata powierznie. co bylo przyczyna???

Zdażaja się ponoć worki o nieco większym uziarnieniu. Wtedy nawet staranna ekipa nie pomoże.

U mnie rys i dziur nie ma, czasem zdaża się powierzchnia pokryta jakby "gęsią skorką", ponoć wystarczy to przeszlifować drrobnym papierem.

Poza tym grunt, farba też mają swoje faktury i maskują takie niedoskonałości.

Z naprawą tynku wstrzymaj się do końca budowy. Jeszcze sporo rys i wgniotek się pojawi :)

• 2 weeks później...

U mnie diamant w zależności od dostawy różnił się ziarnem. Możlwie ze w wyniku złego przechowywania pojawiły się jakies kryształki.

Również powierzchnia nie była idealnie równa ale każdą ścianę przed gruntowaniem farbą przecierałem papierem ściernym (baranek jeśli był znikał). Tam gdzie pozostały rysy ( w tym spory kawałek salonu gdzie był ten gorszy materiał) uzupełniłem cienko zaprawą finisz.

W sumie po pomalowaniu gruntem i białą farbą (obie z alpiny) te zagłębienia i rysy i dziurki nie sa juz widoczne.