d24 13.07.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Chciałbym sam w domu położyć płytki na zewnątrz budynku (małe, 2 stopniowe schody). Jako, że nigdy nie kładłem płytek we własnym zakresie chciałbym podpytać fachowców o podejście do sprawy. Mianowicie co kupić i czy o czymś zapomniałem: - klej, grunt, fuga - packa z zębami, gąbka do fugowania i poziomica - listwy metalowe na narożniki - listwa plastikowa - wykańczająca narożniki - piła z tarczą diamentową I teraz pytanka: 1. Po gruntowaniu ile czasu odczekać na położenie kleju? 2. Czy należy kłaść plastikowe listwy wykończeniowe na wewnętrze i zewnętrzne narożniki? Jak się ma te pytanie do listew metalowych stosowanych pod płytką? (nie wiem jak się te elementy fachowo nazywa). 3. Klej kłaść na całej powierzchnii betonu i płytki czy tylko punktowo? 4. Ile kleju kłaść na podkład i na płytkę (ok. 1 cm na każdy z elementów?) 5. Czy należy ustawić niewielki spad na schodach? Jak to ewentualnie zrobić? 6. Biorąc pod uwagę fakt, że płytki, fuga i klej będą narażone na zewnętrzne warunki atmosferyczne - czy muszę zwrócić uwagę na specjalne własności użytych materiałów? Z chęcią zapoznam się z wszelkiego rodzaju wskazówkami, dlatego jeśli o czymś nie wspomniałem proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts