Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY! Po??czenie sufitu podwieszanego ze ?cian?!

Recommended Posts

Mam ogromny problem! W trakcie budowy popełniłem poważny błąd (teraz wiem!) , zimą gdy było trochę czasu zamontowano u mnie sufity podwieszane( profil ud przykręcony do ściany i profile cd, pożniej przykręcono płyty, bez szpachlowania. Ściany nie były otynkowane! Teraz jestem po tynkowaniu, prace prowadzone były przy zamontowanych sufitach podwieszonych, tak że tynk dochodzi idealnie do płyty (tynk gipsowy) . Teraz gdy tynki wyschły pojawiły się pęknięcia na styku sufit ściana, teraz wiem że popełniłem błąd w kolejności prac (najpierw tynki a dopiero do otynkowanej ściany przykręcony profil) ale jest już po fakcie, pęknięcia są.

Jak muszę wykończyć połączenie sufit ściana aby pęknięcia się nie pojawiały!

Możesz spróbować wypełnić pęknięcia akrylem i zamalować, ale tu nie ma gwarancji, że pęknięcia nie pojawią się znowu kiedy akryl trochę wyschnie. Miałem podobny problem, chociaż postąpiłem zgodnie ze sztuką a pęknięcia i tak się pojawiły. Przykleiłem listwy ozdobne wykonane z twardego styropianu, które można kupić np. w Castoramie i pomalowałem. Wygląda to na prawdę nieźle i przy okazji problem pęknięć mam raz na zawsze z głowy. I jeszcze mała uwaga, listwy powinny być przyklejone tylko do jednej z powierzchni: albo sufitu albo ściany.