soFa 13.07.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Jestem nowy na forum i na wstępie chciał bym się ze wszystkimi przywitać. Opisze teraz moją sytuację : otóż mam na oku działkę pod budowę domu piękna płaska , brak sąsiadów (tylko jedno gospodarstwo po przeciwnej stronie ulicy), położona bezpośrednio przy ulicy , tak że z dojazdem i mediami nie powinno być problemu, jest też kawałek lasu no i za tym laskiem jest rzeka no i tu zaczynają się minusy tej wymarzonej działki , przy sporych opadach grunt jest namoknięty, najniżej położona część jest szczególnie mokra, dodam ze koryto rzeki jest głębokie i poziom wody w rzece jest ok 1.5m poniżej poziomu gruntu,ale przy długich intensywnych opadach część działki jest zalana wodą, działka w całości położona jest poniżej poziomu drogi. I teraz moje pytania czy w takim terenie jest w ogóle sens budowy domu? Kto pomógł by mi w ocenie tej działki czy warto tam postawić dom , do kogo się zwrócić ? Geolog, projektant? Czy nadsypanie ziemi załatwiło by sprawę? Jakie są minusy mieszkania w takim miejscu i na co zwrócić szczególną uwagę?Czy koszt budowy domu w takim miejscu jest wyższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.07.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Dziś pokazywali w wiedkomościach domy koło Jasła , obok płynie strumyk do domów to ze 3 metry niżej w pionie a po deszczu, regularnie ich zalewa może popytaj takich ludzi czy warto ? Poszperaj w necie znajdziesz te wiadomości. Są mapy terenów zalewowych poszukaj może coś znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.07.2014 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 + okolice rzeczki to podniesione prawdopodobieństwo gruntów typu torf - nienośnych - proponuję badanie gruntu/wykop rozpoznawczy, albo bardziej profesjonalnie - badania geotechniczne, odżałuj 1000 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soFa 14.07.2014 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Niestety na mapach terenów zalewowych ten obszar nie jest uwzględniony (rzeczka chyba jest zbyt mała) a znów na planie zagospodarowania przestrzennego część działki jest w zasięgu wód powodziowych Q1% (o ile dobrze znalazłem to woda o prawdopodobieństwie wystąpienia raz na 100 lat) ale do poziomu drogi nie jest dużo , w najniższym miejscu działki ok 1.5m. Po przejrzeniu forum wnioskuje ,ze powinienem skontaktować się z jakimś konstruktorem i geologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 15.07.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Przed konstruktorem badanie geotechniczne bo dobrze by było żeby konstruktor wiedział na jaki teren ma konstruować. Prawie na pewno będzie drożej, o ile to Ci mniej więcej konstruktor powie jak już zrobi co do niego należy ale wcześniej zanieś mu wyniki rozpoznania warunków gruntowych i wodnych. Skoro masz tą działkę dopiero na oku (nie kupiłeś jeszcze) to broń Boże nie kupuj bez wcześniejszego rozpoznania. Jak w wojsku - rozpoznanie niewiele kosztuje a może uratować cały oddział. z tą różnicą że u Ciebie to nie oddział a pokaźną sumę pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soFa 16.07.2014 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Uściślając mówiąc mam tę działkę na oku chodzi o to, że ma to być spadek, i mam kilka działek do wyboru ale każda ma jakieś minusy :/ Jedna jest na południowo-zachodnim stoku i jest płaska ale jest zacieniona (blisko lasu) no i dochodzi budowa drogi dojazdowej ok 120m, Kolejna jest ładna blisko lasu , ale stroma ( nieaktywne osuwisko) i też częściowo zacieniona, no i wspomniana wcześniej ta nad rzeką. Wybór trudny bo na całe życie i szczerze powiem ze myśl o tym spędza mi sen z powiek:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 16.07.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 To ja już lepiej wybieram wysoką wodę niż nawet nieaktywne osuwisko, bo nikt nie da Ci gwarancji jak długo ono będzie nieaktywne.Badania działki nad rzeką widzę jako rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert53 08.01.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 (edytowane) To ja już lepiej wybieram wysoką wodę niż nawet nieaktywne osuwisko, bo nikt nie da Ci gwarancji jak długo ono będzie nieaktywne. Badania działki nad rzeką widzę jako rozwiązanie. Masz rację. Poza tym po badaniach geotechnicznych będziesz wiedział dokładnie jaki rodzaj gruntów występuje na działce, jakie mają parametry, a także określisz głębokość zalegania zwierciadła wody. Poziom zwierciadła wody będzie ulegał znacznym wahaniom w ciągu roku z racji faktu, iż teren znajduje się blisko rzeki (zapewne kontakt hydrauliczny). Prawdopodobnie będziesz miał piaski, ale mogą być także piaski z domieszkami części organicznych lub nawet torfy. Ja także zalecam wcześniejsze badania przed zakupem. Lepiej nie kupować "kota w worku". Poza tym jeśli warunki będą odpowiednie to potem te badania można wykorzystać przy projektowaniu fundamentów i wyborze odpowiedniego sposobu posadowienia budynku. [moderowano] Edytowane 9 Stycznia 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.01.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Hubercie, czy ty myślisz że jakiś jeleń złapie się na twoje reklamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts