maati 14.07.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 witamWykonałem zabudowę wkładu Supra 2D stosując płyty Varmsen i mam jeszcze 3 pytania. 1. Jeżeli posiadam rozprowadzenie ciepłego powietrza za pomocą dystrybutora umieszczonego na wkładzie, to czy rury spiro aluminiowe mogą dotykać rury spalinowej. Czy się nie stopią. W zabudowie układ jest taki, że ciężko ułożyć rury bez styku z rurą, która łączy wkład z kominem. 2. Czy można dodatkowo uszczelniać klejem Varmsen jakieś ubytki w zabudowie. Jeżeli nie to czym. Czy w ogóle dać spokój i po prostu wykończyć zabudowę na gotowo np. klejąc do płyt kamień dekoracyjny. 3. W instrukcji pisze o minimalnych wymiarach kratek itp. Zastosowałem się do nich. Ale po rozpaleniu i dość intensywnym grzaniu. Kratki wylotowe są gorące tak, że nie można ich dotknąć. czy stosując większe rozmiary kratek spowoduje wychłodzenie zabudowy. Rury spiro skierowane są około 20 cm od kratki, tak żeby powietrze wylatywało na zewnątrz zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 14.07.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Witam.Absolutnie nie powinny dotykać rury spalinowej. Po kilku sezonach rura przepali sie albo utleni i skruszeje, to samo dotyczy sytuacji kiedy w taką rurę spiro idzie zbyt gorące powietrze. Rura spiro ulega przegrzaniu i bedzie kruszeć. Miałem okazję widzieć coś takiego więc przestrzegam....Jeżeli chodzi o ubytki, nie wiem co masż na myśli....ale zanim położysz kamień, należy na zagruntowaną płytę varmsen zatopić siatkę w kleju.Zwróć uwagę na wlot powietrza pod wkład, który powinien być duży, większy niż zalecenia...bo jak wynika z twojego opisu przegrzewasz wkład i powietrze i długo nie będziesz zadowolony. Tak to wygląda w skrócie.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maati 14.07.2014 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Witam. Jeżeli chodzi o ubytki, nie wiem co masż na myśli....ale zanim położysz kamień, należy na zagruntowaną płytę varmsen zatopić siatkę w kleju. Zwróć uwagę na wlot powietrza pod wkład, który powinien być duży, większy niż zalecenia...bo jak wynika z twojego opisu przegrzewasz wkład i powietrze i długo nie będziesz zadowolony. Tak to wygląda w skrócie. pzdr Rozumiem, że siatkę taką jak na łączenie płyt gipsowych? Jakim klejem. Czy tym samym co kleiłem płyty? W instrukcji pisze że wlot powinien być minimum 600 cm2, ja mam zrobiony otwór 68x9cm co daje 612 cm2. Ale tak myslę powiększyć na 68x11 da mi to 748 cm2 to powinno wystarczyć. Z rurami będę miał problem bo nie mam jak poprowadzić . Nie wiem tylko dlaczego miałoby lecieć zbyt ciepłe powietrze, przecież jest to fabryczny zestaw ten dystrybutor+rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 15.07.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Siatka elewacyjna na klej wysokoelastyczny. To wzmocni i sprzeży konstrukcję z płyt. Płyty powinny byc gruntowane gruntem od varmsena. W tym wkładzie dystrybutor jest ciasny a i sam wkład można dobrze rozchulać, więc powierzchnia czynna kratek dolotowych powinna być minimum 1000 cm2 . Zalezy jeszcze jak ciasną masz zabudowę. Powiem ci, że bardzo dobrym pomysłem jest zrobienie z boku zabudowy tuz zaraz nad dystrybutorem kratki wentylacyjnej, którą bedzie dostawało się chłodne powietrze i wentylowało te twoje rury spiro...czesto przy dystrybutorach o tym zapominają ( taka 17x30).pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maati 16.07.2014 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Siatka elewacyjna na klej wysokoelastyczny. To wzmocni i sprzeży konstrukcję z płyt. Płyty powinny byc gruntowane... Dzięki za porady. Wrzucę fotki i pokażę jak to ogólnie wygląda. Może ktoś jeszcze coś doradzi gdzie są błędy. Przed położeniem siatki i kleju, można jeszcze coś poprawić. Aha jeszcze takie pytanie, czy między komorą dekompresyjną a zabudową powinien być otwór dodatkowy. Mam tylko jeden przez który przechodzi rura do DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.07.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Gorące powietrze z obudowy, nie powinno dostawać się do komory dekompresyjnej, jeśli jest konieczność jej budowania. Masz strop betonowy, czy drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maati 16.07.2014 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Gorące powietrze z obudowy, nie powinno dostawać się do komory dekompresyjnej, jeśli jest konieczność jej budowania. Masz strop betonowy, czy drewniany? Mam betonowy. Tyle sie naczytałem i ogólnie w instrukcji kominka pisało zeby zrobić te komorę, to zrobiłem. 30 cm pod sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maati 17.07.2014 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Poniżej zdjęcia przed i stan teraźniejszy http://obrazki.wapnet.pl/images/122_MG_1754_2.jpghttp://obrazki.wapnet.pl/images/292_MG_6224.jpghttp://obrazki.wapnet.pl/images/772_MG_6225.jpghttp://obrazki.wapnet.pl/images/611_MG_6226.jpghttp://obrazki.wapnet.pl/images/263_MG_6227.jpg Kilka zdjęć środka zabudowy, może trochę słabo widać bo ciemno:) http://obrazki.wapnet.pl/images/2022014_07_12_12.19.05Ma_.jpghttp://obrazki.wapnet.pl/images/4582014_07_12_12.19.23ma_.jpghttp://obrazki.wapnet.pl/images/286_MG_6230.jpghttp://obrazki.wapnet.pl/images/352_MG_6235.jpg[/url Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maati 17.07.2014 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Witam. Absolutnie nie powinny dotykać rury spalinowej......... pzdr Ja zrobiłem tak,że podłożyłem między rurę spiro a spalinową kawałek płyty super ISOL Versman. Jest niepalna także powinna się sprawdzić. Poniżej fotka jak to wygląda http://obrazki.wapnet.pl/images/979_MG_6235RURA.jpg Czy tak może zostać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.07.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Trzeba było zaślepić jeden otwór w płaszczu grzewczym i poprowadzić jedną strugą powietrze na piętro, skoro to ta sama średnica. Łatwiej byłoby wówczas ominąć rurę spalinową, choć przy układzie który wykonałeś, też mogłeś to lepiej rozwiązać. Podkładki z płyt izolacyjnych są rozwiązaniem prowizorycznym, które może być nietrwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 17.07.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Witam.Maati ... trochę kiszka ten Twój kominek ... W sumie jeden wylot na górę, który tak naprawdę będzie zabierał aż około połowę ogrzanego powietrza, za małe kratki zarówno na dole jak i na górze (takie do pionu postawione to się liczy praktycznie jako 2/3 powierzchni), nie wiadomo po co założone flexy ukierunkowane na kratki i nie wiadomo po co w ogóle założony "płaszczyk" na wkładzie (pewnie "tak miał"jak się go kupowało ...)Taki typowy przykład jak nie powinno się wykonywać kominka ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.07.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Witam. Maati ... trochę kiszka ten Twój kominek ... W sumie jeden wylot na górę, który tak naprawdę będzie zabierał aż około połowę ogrzanego powietrza, za małe kratki zarówno na dole jak i na górze (takie do pionu postawione to się liczy praktycznie jako 2/3 powierzchni), nie wiadomo po co założone flexy ukierunkowane na kratki i nie wiadomo po co w ogóle założony "płaszczyk" na wkładzie (pewnie "tak miał"jak się go kupowało ...) Taki typowy przykład jak nie powinno się wykonywać kominka ... Pozdrawiam. Przesadzasz...Kratka z żaluzją na górze, obala Twój koronny argument... Marudzisz, zamiast się cieszyć. Mógł kupić wełnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maati 18.07.2014 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Maati ... trochę kiszka ten Twój kominek ... W sumie jeden wylot na górę, który tak naprawdę będzie zabierał aż około połowę ogrzanego powietrza, za małe kratki zarówno na dole jak i na górze (takie do pionu postawione to się liczy praktycznie jako 2/3 powierzchni), nie wiadomo po co założone flexy ukierunkowane na kratki i nie wiadomo po co w ogóle założony "płaszczyk" na wkładzie (pewnie "tak miał"jak się go kupowało ...) Taki typowy przykład jak nie powinno się wykonywać kominka ... Pozdrawiam. OK, zabudowę można jeszcze poprawić. Nie jest wykończona. Czyli radzisz usunąć rury skierowane w stronę kratek, konkretnie dlaczego. Dystrybutor rzeczywiście był tak oryginalnie. Dolny wlot powietrza powiększę do rozmiaru 14x68cm, na górze mogę jeszcze dorobić z przodu kolejną kratkę. Czy to pomoże? Ps. Na górze są ogrzewane 4 pomieszczenia. Także chyba lepiej żeby aż połowa ciepła tam się kierowała. Edytowane 18 Lipca 2014 przez maati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maati 18.07.2014 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Przesadzasz...Kratka z żaluzją na górze, obala Twój koronny argument... Marudzisz, zamiast się cieszyć. Mógł kupić wełnę... Wszystkie kratki są bez Żaluzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ko_slask 18.07.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Witaj, jeśli masz możliwość zrobienia jeszcze przeróbek, usuń 2 rury z przodu i zaślep wyjścia, na piętro poprowadź jedną rurę, tą drugą wywal, a wyjście z dystrybutora również zaślep. A tak ogólnie cały ten dystrybutor jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maati 18.07.2014 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Witaj, A tak ogólnie cały ten dystrybutor jest zbędny. Jeżeli zaślepię te otwory to w jaki sposób ogrzeję pomieszczenia na dole gdzie stoi kominek. Jaka funkcje pełni dystrybutor, skoro twierdzisz ze jest niepotrzebny. Na strychu mam dmuchawe, czy jak usunę dystrybutor to nie będzie zbyt mało ciepłego powietrza wchodziło do rur rozprowadzających po pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.07.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Witam.Kolejny błąd ... włączysz dmuchawę to dwa flexy będą zasysać z kratek gónych powietrze zamiast dmuchać tam powietrze ogrzane wkładem kominkowym.Nigdy nie łączy się w ten sposób grawitacji z wymuszonym DGP, bo nic nie działa prawidłowo.Rozbierz, wyrzuć płaszcz, zrób wszystko na nowo ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.07.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Jeżeli zaślepię te otwory to w jaki sposób ogrzeję pomieszczenia na dole gdzie stoi kominek. Jaka funkcje pełni dystrybutor, skoro twierdzisz ze jest niepotrzebny. Na strychu mam dmuchawe, czy jak usunę dystrybutor to nie będzie zbyt mało ciepłego powietrza wchodziło do rur rozprowadzających po pokojach. Rolą dystrybutora w Twoim wypadku, było wyssanie dodatkowych pieniędzy z kieszeni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maati 21.07.2014 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Rolą dystrybutora w Twoim wypadku, było wyssanie dodatkowych pieniędzy z kieszeni... Czyli mam rozumieć, że jeżeli wyrzucę dystrybutor to powietrze w zabudowie będzie ogrzewane wkładem i zgodnie z prawami fizyki będzie wylatywało przez kratki. A przez rurę od DGP będzie zasysana część powietrza na piętro. Nie będzie takiej sytuacji, że tak jak pisze Forest-Natura powietrze zamiast wylatywać przez kratki będzie zasysane przez dmuchawę. Czy dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ko_slask 21.07.2014 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Czyli mam rozumieć, że jeżeli wyrzucę dystrybutor to powietrze w zabudowie będzie ogrzewane wkładem i zgodnie z prawami fizyki będzie wylatywało przez kratki. A przez rurę od DGP będzie zasysana część powietrza na piętro. Nie będzie takiej sytuacji, że tak jak pisze Forest-Natura powietrze zamiast wylatywać przez kratki będzie zasysane przez dmuchawę. Czy dobrze myślę? Jak wyrzucisz dystrybutor nic takiego nie będzie. Rury do dgp zostaw 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts