Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie ściany szczytowej i komina.

Recommended Posts

546f4e5f8dabbcc8med.jpg

Zdjęcie podglądowe z tego forum....

Jestem na tym etapie budowy i mam zapytania.

1. Czy na ścianie szczytowej( załączone zdjęcie), pomiędzy styropianem, a deskami powinna pozostać jakaś szczelina (3cm) wentylacyjna, czy styropian dać pod same deski, zaznaczam ocieplenie wełną na skosach chcę dać do samej kalenicy?

2. Tak jak pisałem, chcę również ocieplić "nieogrzewany stryszek", będzie tam reku i graciarnia, powyżej jętek do samej kalenicy wełną na skosach, czy szczyty ściany (BK) od wewnątrz ocieplić wełną czy styropianem?

3. Wyczytałem, że musi być ocieplony komin - rozumiem, że z zewnątrz, ale jak to zrobić? Mam komin systemowy, ocieplony wełną na całej długości.

Czy ma być ocieplony od samych jętek, aż po sam czubek na zewnątrz. Czy może tylko od jętek do kalenicy? Czym: styropian, wełna?

Proszę o podpowiedzi.

[ATTACH=CONFIG]270101[/ATTACH]

Zdjęcie podglądowe z tego forum....

Jestem na tym etapie budowy i mam zapytania.

1. Czy na ścianie szczytowej( załączone zdjęcie), pomiędzy styropianem, a deskami powinna pozostać jakaś szczelina (3cm) wentylacyjna, czy styropian dać pod same deski, zaznaczam ocieplenie wełną na skosach chcę dać do samej kalenicy?

2. Tak jak pisałem, chcę również ocieplić "nieogrzewany stryszek", będzie tam reku i graciarnia, powyżej jętek do samej kalenicy wełną na skosach, czy szczyty ściany (BK) od wewnątrz ocieplić wełną czy styropianem?

3. Wyczytałem, że musi być ocieplony komin - rozumiem, że z zewnątrz, ale jak to zrobić? Mam komin systemowy, ocieplony wełną na całej długości.

Czy ma być ocieplony od samych jętek, aż po sam czubek na zewnątrz. Czy może tylko od jętek do kalenicy? Czym: styropian, wełna?

Proszę o podpowiedzi.

1. Pomiędzy styropianem a deskami nie powinno być szczeliny, jedynie jeśli dajesz np. tynk cienkowarstwowy to dylatujesz go silikonem od desek

2. Ścianę kolankową ociepla się w ten sposób, od zewnątrz dajemy np. styropian i łączymy go z wełną mineralną która jest na skosach

3. Jeśli masz komin systemowy ocieplony to nie musisz go dodatkowo ocieplać