Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z włazem - rynna pod ziemią ?!

MdeFoxe

Recommended Posts

Witajcie.

Mam kilka kręgów wkopanych w ziemię, na dole jest pełny z dnem. Wszystko ładnie od zewnątrz uszczelniona dysperbitem, folią kubełkową, wokół obsypany żwirem, na dole drenaż. Wszystko pięknie, tylko przez właz się woda leje :eek: .

Zamiast sobie porządny sprawić, mam coś takiego:

wlaz-studzienka.jpg

Nie mam nic do włazu - jest ok. Jednak szczelne, to to nie jest, cóż jego przeznaczenie takie nie jest. Już pomijam te dwa otwory ułatwiające otworzenie... Woda z całej pokrywy spływa sobie na brzegi i płynie prosto do szczeliny między obrączką a pokrywą. Po sporej ulewie w studzience jest nawet powyżej kostek wody - a ma być sucho!

Myślałem o uszczelkach... Nie wiem gdzie i czy w ogóle się da.

Otwór mam 600.

Mam dwa pomysły:

1. Właz z prawdziwego zdarzenia.

Z uszczelką zamkiem itp. Byle by był w rozsądnej cenie. Znalazłem, czekam na odpowiedź na zapytanie ofertowe.

index.php?rex_resize=550a__sa_2_5.jpg

Obawiam się, że jednej sztuki mi nie prześlą a jechać pół kraju za włazem też mi się średnio widzi.

Czy ktoś może widział takie włazy na śląsku?

2. Inny pomysł - szalony - jak w tytule; "rynna pod ziemią".

W kręgu pokrywowym, że tak powiem "na suficie studzienki" wokół otworu włazowego zrobić rynnę. No niech już zostanie ta nieszczęsna i nieszczelna pokrywa. Będzie trochę przewiewu :cool: Nie wiem co by było w zimie (sople itp.). Pytanie z czego i jak zrobić rynnę - przypominam otwór 600.

Co zrobić z wodą z rynny? To pomijamy, na tej wysokości studni mogę ją ładnie otworem w boku kręgu wyprowadzić do drenażu.

Forumowicze, co doradzicie?