Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Membrana dachowa - budżet 250zł za rolkę 75m prośba o poradę

Reze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak w temacie, proszę o radę w zakresie wyboru membrany dachowej pod pokrycie z dachówki ceramicznej, dach bez ocieplenia, poddasze nieużytkowe.

Sprzedawca wiązarów handluje corotopem, strong mieści się w budżecie, brać, czy szukać czegoś innego?

Szkoda kasy na tańsze folie. Byłem dzisiaj w hurtowni, obejrzałem te z Brassa i są całkiem całkiem. Nie kupiłbym tych najtańszych, ale warto zainteresować się universal +. Może dechy i papa? To w końcu poddasze nieużytkowe lub sama papa na dechach przejściowo poki nie uzbierasz na resztę???

Dla przykładu ja kupuję folię z 950zł za rolkę, masakra ale najlepsza, pójdzie na dechy a poddasze będzie użytkowe.

Zdjęcie0606.jpgw 2007 roku tzw. "firma budowlana" użyła w naszym domu membrany "Aquatec 95" o wytrzymałości 140-160N, pomimo nakazanej w projekcie powyżej 300N. Po mniej więcej roku zaczęły się przecieki, trwające do chwili obecnej. Podałem firmę do sądu, m.in. za kominy z cegły kratówki, zacieki elewacji, błędy elewacji i zalewanie poddasza. 1 lipca 2014 ta tzw. "firma" musiała zrywać 140-150m2 dachu, aby wymienić membranę na zgodną z projektem (użyli. Ventia Premium Q), doszło do tego dodanie brakujących elementów dachu, o których "zapomnieli" w 2007 - a były nakazane w projekcie. Na fundamentach, ścianach i dachu nie szukaj oszczędności, bo się to zemści po kilku latach. Widok nowo budowanego domu z ciągle zalewanymi skosami, bo cwaniaczek zaoszczędził na inwestorze 1000-1500zł (różnica w kosztach membrany i cegieł) - naprawdę wpływa na psychikę marzyciela, który za to płacił kosztem wielu wyrzeczeń. W sądach ważny jest paragraf, a nie sprawiedliwość, więc nie wygrasz - dlatego po kilku latach zapłacisz kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy za obecnie zaoszczędzone kilkaset złotych. Pozdrawiam Edytowane przez darvid

A ściany będą złotem tynkowane?:)

Wiesz zastanawiałem się nad tym:p A tak poważnie na dachu nie zamierzam oszczędzać, wole oszczędzić na wykończeniu. Na razie nie robię kominka, sufity będą tynkowane bo mam monolita, więc odpadnie karton gips. Tak więc powinno udać się spiąć budżet. Dach jest jedną z najważniejszych rzeczy, do której nie chciałbym już wracać.

Dzięki chłopaki :)

To teraz powiedzcie, jaka to ma być membrana, podajcie kilka firm, żeby nie było, że reklama.

Na które parametry mam patrzeć?

Jaki z nich jest najbardziej istotny?

Powiem tylko tak idź do hurtowni w której będziesz zamawiał i poproś o próbki do wglądu. Zwykle hurtownie mają katalogi, tam zobaczysz co wybrać i od razu odrzucisz badziew. Z czystym sumieniem mogę polecić te z gęstością powyżej 150g/m2, polecam Uniwersum + z Brassa, ale przyznaję nie oglądałem innych firm, dlatego sam musisz pooglądać. Ja chciałem brassa bo z tej firmy mam dachówkę i chciałem mieć kompletny system, ale muszę ostrzec Braas nie daje gwarancji na swoją folię.

Maximum 2s przypomina gumę i w związku z tym nie podlega procesom starzenia, tak jak włóknina.

Jak wyżej tyvek solid. Bardzo dobra jakośc w stosunku do ceny

Arturjn, możesz napisac jaką masz ta folię dachową bo chyba ktos cie ładuje z ta ceną albo troszke sam popłynąłeś :no:

Jęsli masz deskowanie to najlepsza byłaby papa termozgrzewalna lub icopal fel'x koszt 500zł za rolke lub tez sun'x 680zł za rolke ale żeby jakas membrana kosztowała 950zł to jeszcze nie słyszałem... może za krótko żyję :p

Ten twój polecany braas to koszt 360zł (cena z allegro)

Edytowane przez PawelWo

Na które parametry mam patrzeć?

Jaki z nich jest najbardziej istotny?

Pracowałem na membranie SIGA Majcoat - rewelacja.

To jest produkt Szwajcarski.

Jeśli uda Ci się kupić to jeszcze lepsza Majcoat SOB, ona ma już taśmy klejące zamontowane i poszycie wychodzi idealnie.

Jeśli jakiś "fachowiec" powie że membranę się robi tylko na zakład to powiedz mu żeby zakładał czapkę i spadał z Twojego dachu.

Poszycie musi być szczelne, powietrze ma się poruszać tylko pomiędzy membraną a blachą/dachówką.

Jak wyżej tyvek solid. Bardzo dobra jakośc w stosunku do ceny

Arturjn, możesz napisac jaką masz ta folię dachową bo chyba ktos cie ładuje z ta ceną albo troszke sam popłynąłeś :no:

Jęsli masz deskowanie to najlepsza byłaby papa termozgrzewalna lub icopal fel'x koszt 500zł za rolke lub tez sun'x 680zł za rolke ale żeby jakas membrana kosztowała 950zł to jeszcze nie słyszałem... może za krótko żyję :p

Ten twój polecany braas to koszt 360zł (cena z allegro)

Mam folię Divoroll Maximum 2S. U nas niedostępna, sprowadzana z Niemiec. Patrzyłem się na ofertę sklepów internetowych w Niemczech i tam wychodzi taka sama cena. Jest to folia, która przypomina gumę, dodatkowo zbrojona od dołu, ma dwa paski samoprzylepne w celu zwiększenia szczelności.

U nas na rynku jest Divoroll Maximum S, tylko z jednym paskiem klejącym i włókniną od spodu w celu zwięszkenia paroprzepuszczalności. Nie chciałem folii z jedną literą S tylko z dwoma, więc mi sprowadzają do naszej hurtowni w Bielsku. Jak będę miał już folię w domu zrobię zdjęcia. Cena nie jest przesadzona, gdyż na stronach producenta cena brutto za 1m2 to 16zł ja płacę 13zł po rabatach.

Wiem to bardzo dużo, ale podejrzewam że ta folia mnie przeżyje, widziałem próbki i jest niczego sobie.

Na allegro znalazłem divoroll kompakt+, widziałem te próbki i nie polecam, bo jest słaba. Już lepszym wyborem jest divoroll Universal+, dodatkowo zbrojona folia, która kosztuje 460zł za rolkę(cena z Allegro)

Edytowane przez Arturjn

No, to dopiero mam mętlik w głowie :)

Tyvek pro z taśmą. Taki kompromis pomiędzy ceną i jakością. W sobotę mam spotkanie z dekarzem, to podejmę ostateczną decyzję.

Mam nadzieję, że wytrzyma te 30 lat.

Chociaż powiem Wam, że widziałam w poniedziałek na własne oczy dach, do którego dobrały się kuny. Membrana w kawałeczkach, w wełnie kibel.

Aż strach się bać. Żadna cena membrany tego nie wytrzyma :)

To jest jedna z zalet tego materiału, w zagęszczonej celulozie mysz nie jest w stanie zrobić tunelu bo jak idzie to za nią się tunel zawala.

Celuloza wysusza śluzówkę i żyjątka wszelkie odczuwają duży dyskomfort i nie chcą dalej przebywać w tak niekorzystnym środowisku.

Andrzeju, a jaki byłby Twój wybór membrany?

Wiem, że preferujesz deskowanie dachu, pilnie śledzę Twoje posty, ale ja mam w projekcie membranę i wiązary wyliczone pod takie obciążenie.

Rozmawiałam w sobotę z dekarzem, kładzie dachy na naszym terenie 8 lat, (jest dobry, polecany, zawsze chętnie pokazuje swoje dachy) i powiedział, że bardzo chciałby, żeby wszyscy mieli takie podejście do dachu jak ja. Jeszcze nie miał inwestora, który chciałby położyć membranę z paskiem klejącym, pierwszy raz dostanie taki materiał do pracy, wcześniej spotkał go tylko na szkoleniach. Myślę, że dlatego żaden skład budowlany nie ma Tyveka Pro na składzie. Membrana powyżej 3zł to już rozpusta, "nikt tego nie kupuje pani, to po co to trzymać?" mówią.

Kurcze, czy naprawdę ludzie tak oszczędnie budują? Czy ja jestem jakimś dziwolągiem? Nie stać mnie na najdroższe, co jest na rynku, ale staram się wybrać przynajmniej dobre materiały na swój dom, dlatego pytam Was o zdanie.

Andrzeju W, jakbyś mógł wyrazić swoją opinię, to bardzo proszę.