andrre 15.07.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 (edytowane) Witam, moje pytanie dotyczy adaptacji poddasza w budynku z lat 50-tych ubiegłego wieku. Strop wykopany jest z belek drewnianych na które poszły deski. Są one w całkiem dobrym stanie jak na 60 lat. Miałem zamiar dać na całą powierzchnię płytę OSB 10 mm i do tego dopiero panele, ale hydraulik doradził mi aby móc poprowadzić instalację lepiej dać na te deski cienkie legary i potem na to podłogę z deski sosnowej 28 mm. Między tymi legarami ułożył bym cienki styropian dla wygłuszenia podłogi. Co o tym myślicie? Jakiej grubości legary wystarczą? 5 cm? Edytowane 15 Lipca 2014 przez andrre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziaj 28.07.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Witam. Legary powinny mieć przynajmniej 5–6 cm szerokości, zaś ich rozstaw jest uzależniony od przewidywanych obciążeń oraz grubości zastosowanych płyt drewnopochodnych. Zajrzyj może tutaj: Podłoga na legarachJest tam uproszczona instrukcja układania podłogi na belkach i niezłe rysunki. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts