Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupki betonowe pod domek letniskowy

KonradR505

Recommended Posts

Witam, zamierzam zrobić słupki betonowe (12szt), na których będzie stał domek letniskowy o wymiarach 4x6m. Jako szalunki zamierzam użyć rury PCV o średnicy 200mm. Otwory w ziemi chcę zrobić świdrem ręcznym. Mam do Was kilka pytań.

-na jaką głębokość zrobić otwory w ziemi (mieszkam na podkarpaciu)

-czy rurę PCV wkładać do otworu (do dna) i wtedy zalewać, czy lepiej włożyć rurę na głębokość np. 10cm i wtedy zalać (beton dodatkowo zwiąże z ziemią, rozwiązanie wydaje mi się lepsze)

-czy koniecznie musi być zbrojenie

-chciałbym mniej więcej policzyć ile czego kupić, ale nie bardzo się orientuje jak to zrobić.

-dowiedziałem się, że warto dać na dno otworu trochę żwiru czy to prawda?

-zamierzam szalunki ustawiać od sznurka (chodzi mi o odległośći), natomiast żeby każdy był wypoziomowany zamierzam użyć poziomicy zwykłej. Słyszałem, że elegancko robić się poziomicą wodną, ale nigdy takową nie robiłem i nie wiem co i jak.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję, pozdrawiam.

Witam, zamierzam zrobić słupki betonowe (12szt), na których będzie stał domek letniskowy o wymiarach 4x6m. Jako szalunki zamierzam użyć rury PCV o średnicy 200mm. Otwory w ziemi chcę zrobić świdrem ręcznym. Mam do Was kilka pytań.

-na jaką głębokość zrobić otwory w ziemi (mieszkam na podkarpaciu)

-czy rurę PCV wkładać do otworu (do dna) i wtedy zalewać, czy lepiej włożyć rurę na głębokość np. 10cm i wtedy zalać (beton dodatkowo zwiąże z ziemią, rozwiązanie wydaje mi się lepsze)

-czy koniecznie musi być zbrojenie

-chciałbym mniej więcej policzyć ile czego kupić, ale nie bardzo się orientuje jak to zrobić.

-dowiedziałem się, że warto dać na dno otworu trochę żwiru czy to prawda?

-zamierzam szalunki ustawiać od sznurka (chodzi mi o odległośći), natomiast żeby każdy był wypoziomowany zamierzam użyć poziomicy zwykłej. Słyszałem, że elegancko robić się poziomicą wodną, ale nigdy takową nie robiłem i nie wiem co i jak.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję, pozdrawiam.

Pyt. 1 - otwory powinieneś zrobić do głębokości przemarzania, na podkarpaciu to za mało precyzyjne określenie

2. nie musisz rury wkładać do dna, ale powinieneś zawibrować beton

3. niekoniecznie musi być zbrojenie, ale ze zbrojeniem będą mocniejsze fundamenty, nie wiem jaki ciężar zamierzasz na nich posadowić

4. musisz dodać ilości rury, ewentualnego zbrojenia i betonu i przemnożyć przez ilość fundamentów

5. żwir ani nie pomoże ani nie zaszkodzi, jeśli dasz go zamiast betonu to będzie trochę taniej

6. możesz robić pod zwykłą poziomicę, ale lepszy byłby niwelator

Dziękuję, za pomoc i proszę jeszcze i odpowiedzi na kilka pytań.

Dokładniej mieszkam w Sanoku i myślałem, żeby zrobić otwory na 1m. Beton bedę robił w kastrze lub taczce. Jeżeli chodzi o wibrowanie to raczej nie będe tego robił. Zbrojenie myślałem zrobić z czterech drutów 8mm połączyć drutem z kwadrat i powiązać to drutem wiązałkowym, tylko pytanie czy zbrojenie normalnie stawia się na ziemi w otworze. Planuję zalać pręty gwintowane, żebym domek mógł potem przykręcić, żeby nie odfrunoł i pytanie czy te pręty muszą być złączone ze zbrojeniem? Świder mam 200mm i rury będę kupował 200mm jak to mniej więcej przymocować w otworze? Planuję napierwa zrobić jeden słupek na gotowo, i od tego wzorować pozostałe szlaufwagą.

Wpisz w google "głębokość przemarzania gruntu" - wg mnie dla sanoka to min 120cm.

Zbrojenie nie stawiaj na ziemi podłóż pod nie np kawałki kostki brukowej lub inny gruz betonowy nie ceramiczny.

Jeżeli chodzi o te rury to one w ziemi są zbędne, jak planujesz wyciągnąc te słupki nad grunt to tu jak najbardziej daj rurę, w grunt to z 10cm wpuść. Wyjątkiem jest bardzo sypki grunt tu bym troche głębiej wpuścił szalunek.

Brak wibrownia to błąd, ubijaj beton kawałkeim drewna, deską, stmplem.

Na końcach pretów gwintownych daj od nakrętkę i podówjną podkładkę - oblejesz betonem nie wyrwiesz tego za pierona. Zakotw to ze 20cm minimum.

Z tego co piszesz nie używałeś szaufwagi, tym wyznacz poziom w narożach, rozpenij sznurki, żyłkę i od tego domierzaj. Poziomicy też używaj. Robienie jednego na wzór nie ma sensu.

Jak niezgrasz poziomów zrobisz delikatne podlewki po ustawnieniu-wypoziomowaniu domku.

Dziękuję za odpowiedzi, a mam jeszcze kilka pytań.

-Jak przymocować ten pręt gwintowany, żeby po pierwsze był na środku, a po drugie żeby się trzymał zanim beton zwiąże.

-Jak przymocować rurę w otworze, żeby nie wpadła do końca (tak jak kolega piszę zanurze ją 10cm w ziemi)

-Nie wiem za bardzo co to jest wibrowanie, da się to zrobić jakoś ręcznie bez specjalistycznego sprzętu?

Tutaj mam taki rysuneczek jak będą rozmieszczone słupki (widok z góry)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/330ace3c92cdbac2.html

Z góry dziękuję, pozdrawiam.

Jak utrzymać rury? Kawałek deski prostopadle do osi rury i wkręt w rurę , deskę połóż na ziemi obok otworu na sztorc i dokręć rurę. Jak dasz dłuższe deski wypoziomujesz kilka rurek na jedenej desce.

Jak zabetonujesz jedną rurę to wsadź wtedy śrubę, żeby nie utoneła możesz np wziąc kawałek (25cm) deski, łaty nawiercić otwór i położyć deskę na końcu rurki. Śruba na nakrętce będzie wisieć tam gdzie ja ustawisz.

Wibrowanie to zagęszczanie betonu, pisałem uzyj deski kołka, zanurzając w betonie energicznie "uderzaj" w beton. Przy takich słupkach parę ruchów wystarczy.

Ok, dziękuję za wszystkie porady.

Po Waszych odpowiedziałm plan mam taki:

Powiercę sobie otwory na 100cm elegancko od sznureczka, pomierzę itp. Na dno sypnę jakiegoś żwirku a na nim ustawię szalunki. Ustawię 4 krańcowe rury (od szlaufwagi) zaleję itp. A środkowe słupki będę robił od sznurka w stosunku do krańcowych. Pozalewam i będzie powkładam pręty gwintowane i ma być :) Wcześniej jeszczę powibruję.

Proszę mi jeszcze powiedzieć jaki piasek i żwir kupić?

Czy wszystko się zgadza?

Proszę mi powiedzieć czy mogę zrobić beton według tej strony? Czy raczej pic na wodę ta strona?

http://www.leroymerlin.pl/porady/budowa/materialy-budowlane/wykonanie-zaprawy-i-betonu,e500,l1416.html

Podrawiam

Edytowane przez KonradR505

Witam, otwory powiercilismy, materiał kupiliśmy, mam dylemat z umiejscowaniem rur. Proszę mi powiedzieć czy ustawić sobie rury w pozycji docelowej i zalewać, czy lepiej zalać dziurę betonem i wtedy rure wsadzić w beton, i wtedy lać resztę. Proszę mi doradzić najlpsze rozwiązanie.

Pozdrawiam