mmaryan 15.07.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 ponieważ instalatorzy poprosili mnie o podanie miejsc gdzie w przychodni chce miec kaloryfery a gdzie podlogowke - popełniłem sam poniższe schematy. kaloryfery sa na czerwono, a podłogówka na zółto.. w poczekalniach nie robiłem celowo na całosci powierzchni bo jej cel to tylko dogrzanie tego pomieszczenia, nad każdym wejściem dodatkowo mają być kurtyny powietrzne. dziekuje z góry za cenne rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.07.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 a czy jest sens takie mieszanie? podłogówkę dajesz głównie pomiędzy pomieszczeniami ogrzewanaymi, czy nie lepiej mały grzejniczek i zrobić prostsza instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaryan 15.07.2014 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 W zasadzie madre spostrzezenie... moj cel tej podlogowki byl w zasadzie jeden - szybsze osuszenie powierzchni szczegolnie w zimie kiedy ludzie wnosza snieg i wode z zewnatrz.. tez mam watpliwosci co do tej podlogowki dla tego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.07.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 dużo zależy od tego jak wygląda sterowanie, czy kociol daje ciagle stala temp a regulacja odbywa sie przy grzejnikach, czy jest jakas czujka temp. zewnętrznej i temp sie zmienia. czym w ogole chcesz grzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaryan 15.07.2014 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 budynek ogrzewany gazem, planuje DeDetrich MCA 65 z zasobnikiem 150l.wydaje mi sie ze najtaniej chyba wyjdzie zrobic regulacje przy samych grzejnikachma byc czujka temp wypuszczona na północną ścianę elewacji budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaryan 16.07.2014 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 A czy w lazienkach robilibyscie podlogowke? Czy maly grzejnik w przedsinku lazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.07.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 A czy w lazienkach robilibyscie podlogowke? Czy maly grzejnik w przedsinku lazienki? Ogrzewanie ma byc tanie inwestycyjnie czy eksploatacyjnie? Jezeli chodzi o regulację to najefektywniej to zrobić na siłownikach i regulatorach pomieszczeniowych temperatury, obiekt nie jest mały i precyzyjne okresowe obnizenia temperatury (weekendy i swieta, i inne dni wolne od pracy) mogą dac wymierne oszczednosci. Czy trzeba dawac grzejniki w łazienkach czy samac podłogówka nie wystarczy? na taki obiekt by pasowało zrobic obliczenia ozc i na ich podstawie projekt ogrzewania. Zyskujemy prawidłowy dobór grzejników i podłogówki oraz jej nieprzewymiarowanie czyli oszczednosc materiałow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 16.07.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 (edytowane) ponieważ instalatorzy poprosili mnie o podanie miejsc gdzie w przychodni chce miec kaloryfery a gdzie podlogowke ... Ciekawa inwestycja. Ja się tam nie znam, ale mam nadzieje ze: 1) Instalatorzy będą wiedzieć jakiej mocy dobrać grzejniki i podłogówkę, bo rozumiem, ze projektu ogrzewania NIET. 2) OZC jest zrobione i to dobrze. 3) Ty kupisz grzejniki takie, żeby nie mieć problemu z odbiorem przychodni i późniejszymi kontrolami. Np. Sanepid bardzo nie lubi kurzu. 4) Budowanie sali operacyjnej to już w ogóle wyższa szkoła jazdy ze wszelkimi instalacjami. Pzdr. Edycja: Ups! Asolt zamiast kończyć mi projekt to mnie tu ubiega w komentarzach Edytowane 16 Lipca 2014 przez stefan_ems post Asolta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.07.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Ciekawa inwestycja. Ja się tam nie znam, ale mam nadzieje ze: 1) Instalatorzy będą wiedzieć jakiej mocy dobrać grzejniki i podłogówkę, bo rozumiem, ze projektu ogrzewania NIET. 2) OZC jest zrobione i to dobrze. 3) Ty kupisz grzejniki takie, żeby nie mieć problemu z odbiorem przychodni i późniejszymi kontrolami. Np. Sanepid bardzo nie lubi kurzu. 4) Budowanie sali operacyjnej to już w ogóle wyższa szkoła jazdy ze wszelkimi instalacjami. Pzdr. Edycja: Ups! Asolt zamiast kończyć mi projekt to mnie tu ubiega w komentarzach ad.1 Instalatorzy obliczeń ozc nie mają i grzejniki dobierają na tzw. oko, podłogówka to samo ad2. patrz pkt. 1 ad3. wbrew obiegowym twierdzeniom podłogówka nie generuje kurzu , tak samo zresztą jak grzejniki, od kurzu to są sprzątaczki ad4. tu bez projektu uzgodnionego ani rusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.07.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 to kocioł ustawi temp. wody plus glowica termostatyczna przy grzejniku żeby nie przegrzewać pomieszczenia. co do podłogówki to jedynie kwestia czy chcesz dolożyć trochę za zawór trójdrogowy z siłownikiem i sterownikiem. przy tak dużej inwestycji nie bedzie to kwota zauważalna 2-3 tys, chociaż można użyć zaworu termostatycznego i na stałe ustawić temperaturę wody w podłogówcę. w korytarzu może w ogole nie jest potrzebne ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.07.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 to kocioł ustawi temp. wody plus glowica termostatyczna przy grzejniku żeby nie przegrzewać pomieszczenia. co do podłogówki to jedynie kwestia czy chcesz dolożyć trochę za zawór trójdrogowy z siłownikiem i sterownikiem. przy tak dużej inwestycji nie bedzie to kwota zauważalna 2-3 tys, chociaż można użyć zaworu termostatycznego i na stałe ustawić temperaturę wody w podłogówcę. w korytarzu może w ogole nie jest potrzebne ogrzewanie? Moze tak, ale któz to wie bez obliczeń (moze TB, ale on sie układami hydraulicznymi nie zajmuje), fakt jest taki ze instalatorzy bardzo czesto zgadują przy doborze nie mając projektu, nie mają innego wyjscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.07.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 na jednym szkoleniu poznałem pewnego buca, który sie mądrował, że jak się bierze instalatora to on powinien wiedzieć jakie zapotrzebowanie ma budynek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.07.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Kazdy ma swoją role do spełnienia, potrzebny jest i audytor i projektant i instalator, harmonijna wspólpraca wszystkich fachowców owocuje osiągnieciem zamierzonego celu. Ja mam okazję byc kazdym z wymienionych i na szczescie nie muszę z nikim wspołpracować, a to bąrdzo ułatwia pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts